Fortuna kan in Heerenveen het goede spel van een week eerder tegen Heracles helaas geen vervolg geven. Arber Zeneli laat Clint Essers negentig minuten lang zijn hielen zien en is bij vrijwel elke aanval betrokken. De Friezen slaan vlak voor en na rust toe. Fortuna komt terug door Lamprou maar ziet Heerenveen tien minuten voor tijd de wedstrijd beslissen. En eigenlijk valt er weinig op die nederlaag af te dingen. Daarvoor dwingen we vandaag te weinig af en geven we achterin weer te makkelijk doelpunten weg.


1 december 2018

Fortuna terecht onderuit in Friesland

SC Heerenveen 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 43. Hoegh 1-0, 47. Zeneli (pen.) 2-0, 48. Lamprou 2-1, 79. Van Amersfoort 3-1.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Dammers, Pinto (81. Ciss); Rodríguez, Diemers, El Messaoudi (69. Vidigal); Semedo (75. Novakovich), Stokkers, Lamprou.
Toeschouwers: 15.626.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Niňaj, Pinto, Diemers
Rood (Fortuna): –

Na ruim zestien en een half jaar mogen we weer eens op bezoek in Heerenveen. Mijn herinneringen aan de wedstrijden in het Abe Lenstra stadion zijn helaas niet bepaald goed te noemen. Mijn vorige vijf bezoekjes leverden één gelijkspel, vier nederlagen en negentien tegentreffers op. En dan ben ik nog niet eens bij de degradatiewedstrijd in 1993 geweest… Nee, een happy hunting ground is het Abe Lenstra stadion in het verleden niet gebleken. Maar toen was toen en nu is nu, dus wie weet wat er vanavond gaat gebeuren!

Zeker na de prima overwinning op Heracles en de keurige positie in het linkerrijtje leeft Fortuna als in haar beste dagen. Naast mij hebben nog 366 Fortunezen een kaart gekocht voor deze verre reis naar het noorden. Het grootste deel reist met de auto, ruim negentig man wurmen zich even na half vier in de twee gereedstaande bussen.

Op één dag na, exact twee jaar geleden organiseerden enkele dorstige fans een kleine bierproeverij tijdens de busreis naar Volendam. Het werd een gedenkwaardige avond en aangezien onze dorst en drang naar het inchecken van nieuwe bieren in de afgelopen twee jaar zeker niet minder is geworden, wordt er vandaag een tweede proeverij georganiseerd. De zeven deelnemers hebben stad en land afgereisd om speciale bieren aan te schaffen, proefglazen zijn uit de kast gehaald en er is een voorraad proviand ingeslagen die waarschijnlijk voldoende zou zijn om alle inzittenden van de twee bussen te voeren. Kortom: alle ingrediënten voor een geslaagde reis en proeverij zijn aanwezig!


Uiteraard mag het Sinterklaas bier niet ontbreken

Vlak na vertrek vertelt busbegeleider Huub dat we alleen stoppen bij De Slenk. Van de politie mag er namelijk na Arnhem niet meer gestopt worden. Of dat ook voor de circa 100 auto’s die op weg naar Heerenveen zijn geldt, is me niet duidelijk. Het mag de pret in de bus echter niet drukken en onder het genot van het ene na het andere speciaalbiertje rijden we noordwaarts. De muziek die uit de bluetooth speaker schalt is uitstekend, op enkele dubieuze verzoeknummers van het duo Torro & Rosso na dan. Het ‘hoogtepunt’ vormt een plaat van de Bass Chaserz. Ik bespaar jullie de lyrics, die zijn ook niet geschikt voor publicatie op deze keurige website.

De reis verloopt sneller dan verwacht waardoor we wel erg vroeg in Heerenveen dreigen te arriveren. Er blijkt nu toch nog ruimte om even te stoppen. Voor ons de gelegenheid om de afvalberg achterin de bus enigszins weg te werken. Eenmaal aangekomen in Heerenveen wordt de heenreis traditiegetrouw nog even geëvalueerd met Jiry.

De opstelling is inmiddels op onze smartphones binnen gekomen en we zien dat René Eijer en Kevin Hofland geen reden hebben gevonden het elftal dat tegen Heracles startte te wijzigen. Na vier treffers in even zoveel wedstrijden start Finn Stokkers dus ook weer in de basis. Zijn concurrent voor die positie, Andrija Novakovich, is hersteld van een slepende teenblessure. De Amerikaan start op de bank. Lars Hutten is ziek en daarom niet meegereisd naar Friesland.


Hoog bezoek in het uitvak!

Heerenveen heeft nog geen thuiswedstrijd gewonnen en laat vanaf de aftrap blijken daar vanavond graag verandering in te willen brengen. Na dertig seconden snelt Arber Zeneli voor de eerste keer langs Clint Essers en levert een voorzet af. Die zeilt langs alles en iedereen waardoor het eerste gevaar geweken is. Amper een minuut later lijkt Heerenveen dan toch de score te openen. Gelukkig wordt de treffer van Zeneli afgekeurd wegens buitenspel, al is het de vraag of de aanvaller niet op gelijke hoogte met Wessel Dammers en Michael Pinto stond. We zijn in ieder geval gewaarschuwd.

Het duurt niet lang voordat ook Fortuna van zich doet spreken. Na zes minuten mag Mark Diemers aanleggen voor een vrije trap op het midden van het veld. Branislav Niňaj kopt in en dwingt Warner Hahn tot een redding. De toegekende hoekschop levert niks op. Er staan nog geen tien minuten op de klok als Heerenveen alweer gevaarlijk wordt. Weer wordt Essers voorbijgelopen door Zeneli. De behendige buitenspeler vindt daarna Niňaj op zijn weg. Zeneli gaat neer en claimt een strafschop. Scheidsrechter Kooij wuift die wens weg, maar wacht toch even op bericht van de VAR. Ook die beslist dat Zeneli te makkelijk naar de grond ging. Daar komen we dus goed weg.


Branislav was dicht bij de openingstreffer

Na de redelijk spectaculaire openingsfase zakt de amusementswaarde een beetje weg. Het venijn van de eerste helft zit hem duidelijk in het begin en het eind. Vijf minuten voor rust kan wie anders dan Zeneli vrij inschieten. Alexei Koselev komt echter prima uit en redt uitstekend. Bij de volgende kans van Heerenveen is de Moldaviër echter kansloos. Een hoekschop vanaf links wordt door Daniel Høegh ingekopt. De kopbal van de Friese aanvoerder wordt door Dammers van richting veranderd en verdwijnt in het doel. 1-0 vlak voor rust, met deze domper gaan we de pauze in.

De tweede helft is amper dertig seconden bezig wanneer Zeneli op links de bal krijgt. Hij slalomt wel erg makkelijk tussen Essers en Lisandro Semedo door waarbij Essers zijn tegenstander met zijn hand probeert af te remmen. De nachtmerrie van de zwak spelende Essers wordt alleen maar groter doordat Kooij voor een strafschop fluit. Zeneli neemt zelf plaats achter de bal en verschalkt Koselev. 2-0 en weer moet Fortuna in de achtervolging.

En achtervolgen kan Fortuna, dat heeft de ploeg dit jaar al vaker laten zien. Vanaf de aftrap wordt er via de linkerflank een aanval opgezet. José Rodriguez stuurt Lazaros Lamprou met een bekeken pass diep. De Griek sprint de zestien in en stift de bal vervolgens keurig met links over de uitkomende Hahn in het doel. 2-1 en we doen weer helemaal mee!


Lazaros op weg naar de 2-1

Tien minuten na Fortuna’s treffer krijgt Heerenveen op de rechterkant een vrije trap. Iedereen verwacht een voorzet maar Yuki Kobayashi probeert Koselev te verrassen met een bal in de korte hoek. Onze keeper let gelukkig goed op en tikt de bal over het doel. Even later is het weer Fortuna dat gevaarlijk wordt. Diemers stoomt centraal op en stuurt Semedo de diepte in. De Portugees ziet keeper Hahn uitkomen en legt de bal met een hakje terug op Lamprou. Helaas komt deze met zijn stappen niet uit en schiet naast. Ook de volgende aanval is voor Fortuna. Essers komt op rechts op en legt de bal laag voor op Stokkers. Finn schiet ineens maar ziet zijn poging in de handen van de keeper belanden. Om nog meer druk naar voren te kunnen geven, wordt André Vidigal even later gebracht voor Ahmed El Messaoudi.


El Messaoudi in duel met Sherel Floranus

Met nog ruim een kwartier op de klok lijkt Heerenveen op weg naar de 3-1. Diemers wordt op het middenveld afgetroefd door Ben Rienstra. De bal komt via Zeneli bij Mitchell van Bergen. Diens schot wordt goed gepakt door Koselev waardoor een grotere achterstand wordt voorkomen. Meteen na deze kans wordt Novakovich ingebracht voor Semedo.  

De aanvallende wissels hebben niet direct het gewenste resultaat. Erger nog: Heerenveen weet tien minuten voor tijd een derde keer te scoren. Het verhaal begint eentonig te worden, maar weer wordt Essers gepasseerd door Zeneli. De Kosovaar schiet, maar Koselev redt weer. Helaas belandt de bal daarbij voor de voeten van de inlopende Pelle van Amersfoort. Van vier meter schiet de jonge middenvelder de bal tegen het net. Hij lijkt daarbij wel buitenspel te staan, maar dat wordt door Kooij en de dienstdoende VAR niet als zodanig beoordeeld.

Ondanks de ogenschijnlijk gelopen race blijft het goed gevulde uitvak de ploeg fanatiek aanmoedigen. De bijna vierhonderd meegereisde Fortunezen zien dat ook Amadou Ciss nog in het veld komt, maar er aan de stand helaas niks meer verandert. In blessuretijd lijkt Novakovich de achterstand nog te verkleinen tot 3-2 maar volgens Kooij is daar een overtreding van de spits aan vooraf gegaan. Zo blijft het bij 3-1 en daardoor passeert Heerenveen Fortuna op de ranglijst.


Aan de away support lag het vandaag zeker niet

Terug in de bus worden de laatste ‘bonusflessen’ soldaat gemaakt en wordt er weer geluisterd naar goede en iets minder goede muzieknummers. Naarmate de terugreis vordert, sneuvelen er links en rechts wat mensen. De alcohol of de zware werkweek eisen hun tol. Nadat er door enkele fanatiekelingen nog even is geroeid in het gangpad bereiken we rond half drie de Milaanstraat. Moe, voldaan over de reis maar teleurgesteld over het resultaat keert iedereen huiswaarts.

Fortuna liep vandaag tegen een terechte nederlaag aan. Er werden te weinig kansen gecreëerd en achterin kregen we geen grip op Zeneli. Geen reden tot paniek, maar er zal de volgende keer uit een ander vaatje getapt moeten worden. Aanstaande vrijdag komt AZ op bezoek. Hopelijk laat Fortuna dan weer het spel zien waarmee Heracles vorige week werd verslagen. Tot dan!