De laatste beslissingen in de play-offs voor promotie naar de eredivisie zijn gevallen. Kortom, de samenstelling van de eerste divisie in het seizoen 14/15 staat vast.

Het wordt een interessant jaar want zelden zullen er zoveel clubs in de eerste divisie aantreden die vinden dat ze er niet thuishoren. Roda JC en NEC Nijmegen hebben al aangekondigd dat hun verblijf in de eerste divisie slechst van korte duur zal zijn. Verder heb je ploegen als VVV Venlo, De Graafschap en Sparta Rotterdam die in het verleden na hun degradatie aangaven dat hun verblijf in de eerste divisie van korte duur zou zijn, maar dat vervolgens niet waarmaakten. Ook zij zullen nog wel ambities koesteren. En dan is er de ‘verse’ degradant RKC Waalwijk. De Waalwijkers willen vast komend seizoen ook weer promoveren.

Wat zijn de consequenties voor Fortuna?

  • Veel prestatiedruk dus komend seizoen in de eerste divisie. Zaak voor Fortuna Sittard om daar van te profiteren;
  • Willem II, FC Dordrecht en Excelsior Rotterdam eruit en RKC Waalwijk, Roda JC en NEC Nijmegen erin, betekent 145km minder reizen komend seizoen;
  • Historisch gezien verliezen we met Willem II een Sittardse puntenleverancier (gemiddeld 1,47 punt per duel in het betaalde voetbal), maar FC Dordrecht (gemiddeld 1,00 punt) en Excelsior Rotterdam (0,98 punt) zijn ploegen die ons historisch gezien niet goed liggen. Per saldo gaan we er iets op vooruit, want Roda JC (1,15), NEC Nijmegen (1,21) en RKC Waalwijk (1,33) leveren ons historisch gezien meer op (1,23 punt per duel) dan de promovendi (1,15 punt).

Eerste divisionisten seizoen 2014/2015:

Achilles’29, Almere City FC, De Graafschap, FC Den Bosch, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Oss, FC Volendam, Fortuna Sittard, Helmond Sport, Jong Ajax, Jong PSV, Jong FC Twente, MVV Maastricht, NEC Nijmegen, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Telstar, Sparta Rotterdam, VVV Venlo.