Vooraf rekenden we nergens op. Des te mooier als er onverwacht toch iets te halen valt. Jammer alleen dat we minder haalden dan er te krijgen was…


1 December 2001

Fortuna laat twee punten liggen in Enschede

FC Twente 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 2. Van der Laan 1-0; 83. Cramb 1-1
Opstelling: Hesp, Akerboom (70. El Khadri), Dirkx, Volmer, Hermans, Emeran, Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen (54. Heering), Landerl, Cramb.
Toeschouwers: 13.300
Scheidsrechter: Oskam
Geel (Fortuna): Hermans
Rood (Fortuna): –

Rond 16.00uur vertrekt er welgeteld één bus richting Enschede. Enschede? Hmm, dat betekent een uurtje of drie brommen in de bus en dan zakt de animo om de club te volgen bij Fortunezen fors. Zo ga je met ruim 700 man naar Heerlen en drie dagen later zijn er dat weer vijftig. Een blik in de bus is voldoende om te constateren dat dit de vaste groep is.

De buschauffeur haalt zijn favoriete cassettebandje van stal: “The best of Benny Nijman”! Zeer interessant natuurlijk, maar als dan ook nog Sjef Diederen langskomt wordt het toch te veel. De afvaardiging van de Baandertside kan het niet meer aanhoren en vraagt al na vijf kilometer om vette trance. De buschauffeur houdt zijn poot stijf en wil toch echt deze CD afluisteren voordat er iets anders aan bod kan komen.

De reis verloopt behoorlijk rustig. De eerste winst voor de Baandertside in de muziekoorlog wordt behaald als de chauffeur instemt om de muziek een stuk zachter te zetten. Ondertussen vragen we ons af hoe lang die CD wel niet duurt? We zitten nu toch al bijna twee uur naar “Benny Nijman and friends” te luisteren….

Hoe dan ook even na zevenen bereiken we Enschede. Net als vorig jaar hoeven we hier geen uur in de kou te staan. Nadeel is wel dat alle activiteiten snel afgehandeld moeten worden. We schieten dus in onze Goodyear jassen en snellen naar de snackbar. De afgelopen twee jaren sleepte FC Twente een Goodyear ster in de wacht. Die Goodyear ster had Twente met name te danken aan de gebakken uien die bij een broodje hamburger geleverd worden. Voor fl5,50 (10% inflatie in Enschede…) is er nog steeds zo’n hamburger te verkrijgen in Enschede! Maar wat ziet het geoefende oog van de Goodyear Commissie als de hamburger aan een nadere inspectie wordt onderworpen? De hamburger is behoorlijk aangebrand! Je moet maar durven, weg Goodyear ster!

Snel door naar de tribune opzoek naar de mascotte van FC Twente voor alweer de derde aflevering van “Wat stelt de mascotte voor?”. We zijn benieuwd wat er na de Groningse Spijker en de Heerlense grijze muis hier in Twente over het veld loopt? Ehh, wij zien helemaal niks! Geen mascotte hier in Twente? Of zijn wij gewoon te laat gearriveerd?

Anyway, het is nu een minuutje of tien voor de aftrap. Hoogste tijd dus om de statistieken rond deze wedstrijd te bespreken. De Fever Pitch statistics zijn weinig hoopgevend. Enschede kunnen we bepaald niet onze Happy Hunting Ground noemen. Op slechts twee eredivisievelden halen wij nog minder punten dan hier bij Twente…

De scheidsrechter is Oskam. Een betrekkelijke nieuweling in de eredivisie die nog onvoldoende Fortuna minuten in de benen heeft voor een afgewogen oordeel.

Op het veld zien we bij Fortuna één verandering ten opzichte van afgelopen woensdag. Stijn de Stofzuiger staat in de basis en dat gaat ten koste van Rook. Aan de opstelling verandert dat overigens niets, Cramb blijft alleen in de spits.

Het stadion in Enschede is goed vol gelopen en ook in ons vakje is er sprake van aanwas. Een man of tien zijn op eigen gelegenheid gekomen. 60 Fortunezen zijn er dus aanwezig in Enschede. Er zitten zelfs celebrity guests in het uitvak! Tenminste die vent met dat matje, dat MOET een broer zijn van René van Dieren! Mooi trouwens, dat ie bij ons komt zitten. René had ook vast wel een kaartje voor de hoofdtribune kunnen regelen. Als de spelers het veld opkomen, noteren we toch wel een kippenvel moment. Als de Twentesupporters het “You never walk alone” zingen, kun je moeilijk zeggen dat dat niet schitterend is!

De wedstrijd. Fortuna trapt af, maar levert de bal onmiddellijk in bij Twente en wat we dan te zien krijgen hebben we helaas het afgelopen seizoen al veel te vaak gezien. De Fortunezen staan te slapen en de Tukkers maken er dankbaar gebruik van. Balletje diep op links, waar Akerboom staat te snurken, Van der Laan neemt aan en schuift de bal langs Hesp: 1-0. Dan zijn we exact 1 minuut 48 seconden ver en de Fortunezen hebben het al voor mekaar. Je moet toegeven, het is best knap! Oh ja, dat “You never walk alone” was aardig, dat een-tweetje tussen publiek en stadionspeaker na een doelpunt is om te huilen….


Zo, dat hebben we mooi voor mekaar….

Daar sta je dan met zijn zestigen. Ben je helemaal naar Enschede gekomen, in de hoop in ieder geval strijdlust te zien en misschien een puntje, krijg je dit voorgeschoteld…

Gelukkig heeft de geluidsexplosie na de goal wel als een wekker gezorgd voor de geel/groenen. Ze zijn in ieder geval wakker en dan blijkt al snel dat dit FC Twente geen groots elftal is. Fortuna strijdt voor wat het waard is en daar heeft Twente het behoorlijk lastig mee. Na een minuutje of tien zien we dat er ook aanvallend voor ons van alles mogelijk is. Emeran komt aan de rechterkant vrij voor Boschker, maar hij kan de keeper niet passeren.

Dat ziet er niet echt slecht uit. Des te vervelender dus dat we als een stelletje slaapmutsen zijn begonnen aan de wedstrijd. Het zal toch niet waar zijn dat we 88 minuten de gelijke zijn aan Twente en met 1-0 gaan verliezen? De Fortunezen op de tribune malen er niet om en besluiten om maar eens achter de ploeg te gaan staan. We hebben geen idee of we met 60 man hoorbaar zijn geweest op het veld, maar we hebben de hele eerste helft gezongen. Echt alles is langs gekomen in 45 minuten!

Na een kwartier moet Twente al wisselen. De geblesseerde Van der Paar verlaat het veld. Scott Booth vervangt hem. Booth wordt op een hels fluitconcert getrakteerd. Die heeft blijkbaar leuke dingen gezegd in de pers!


Populaire jongen in Enschede, die Booth!

Op het veld verandert er niet veel. Beide ploegen zijn redelijk aan elkaar gewaagd, maar het niveau is matig. Maar goed, dat weten we nu na 13 wedstrijden wel, daar zeuren we dus verder maar niet meer over. Het gaat er nu om, hoe kunnen we, ondanks onze beperkingen, deze wedstrijd in ons voordeel doen keren? Het antwoord op deze vraag is simpel: over links!

Landerl is ook in deze vierde wedstrijd sinds zijn terugkeer behoorlijk actief. Van der Weerden kan nauwelijks vat op hem krijgen. De eerste die overigens gebruik maakt van die gaten aan de rechterkant bij Van der Weerden is Cramb. Hij heeft ook in de gaten dat er aan die kant eer te behalen valt. Bovendien heeft hij aan die kant tenminste steun van Landerl (ja, Emeran speelt weer weinig klaar op rechts…). Een paar leuke kapbewegingen brengen hem schuin vrij voor het doel, maar de hoek is te scherp om Boschker in verlegenheid te brengen. Maakt niet uit, dit lijkt tenminste ergens op. Op de tribune reden genoeg om er nog maar een schepje bovenop te doen. Ook aan de andere kant zijn er kansjes. Zo kopt Booth in buitenspelpositie binnen, maar dat feestje gaat gelukkig niet door. Toch zijn de mooiste kansen voor ons, voor Landerl wel te verstaan.

Op het half uur, komt hij na gepruts achterin bij Twente vrij voor de uitkomende Boschker. 60 Fortuna supporters staan met hun hand naar links te wijzen. Daar staat namelijk de geheel vrijstaande Gerritsen die – als hij de bal krijgt – de gemakkelijkste goal van zijn leven gaat scoren. Aangezien Fortuna naar onze kant aanvalt en Landerl voor onze neus opereert, zou hij gebruik kunnen maken van deze nuttige goedbedoelde adviezen van de eigen supporters. Maar hij negeert ze en gaat voor eigen succes dat na één kapbeweging te veel eindigt in de handen van Boschker…

Wat een kans en wat een misser…. Hoeveel ellende kunnen wij eigenlijk verdragen? Behoorlijk veel blijkbaar, want nadat de teleurstelling is weggeslikt, gaan we maar weer verder met ons repertoire! Je weet dan al dat dit een memorabel avondje gaat worden. Gaan we hier op schlemielige wijze verliezen, waardoor het Fortuna supporterschap weer eens danig op de proef gesteld gaat worden, of wordt dit een van die spaarzame glorieuze avonden die een Fortunees in een seizoen meemaakt en waarop hij dan weer weken moet teren? Het antwoord op die vraag komt niet in de eerste helft, want die eindigt zoals ie begon: 1-0!

In de rust het gebruikelijke penalty schieten (of een variant daarop). We zien wel dat Cramb in de rust het veld opkomt. Blijkbaar heeft ie ergens last van. Gelukkig valt het mee, want hij staat aan de aftrap van de tweede helft. Wat minder is, is die miezerige motregen die hier uit de lucht valt. Fortuna valt aan naar de overkant en eerlijk gezegd, daar hebben wij van hieruit door de regen en de afstand behoorlijk slecht zicht op.

Ook in die tweede helft komt Twente furieus uit de startblokken, maar deze keer is Fortuna iets attenter, alhoewel het ook zomaar 2-0 had kunnen zijn. Gelukkig gebeurt dat niet, want het zou toch ongelooflijk knullig zijn geweest als het wel was gebeurd…

Fortuna herstelt zich vrij snel en vecht zich terug in de wedstrijd. Na tien minuten is er trouwens wel tegenslag te melden. Gerritsen moet geblesseerd het veld verlaten en voor hem komt Heering het veld in. Op ons veldspel heeft het nauwelijks invloed, we worden sterker. Niet dat het allemaal goed is, maar we beginnen deze wedstrijd wel redelijk te controleren en dat is nieuws in een uitwedstrijd dit seizoen. Het gevaar komt opnieuw van onze linkerkant, waar Landerl nog steeds de scepter zwaait. Onze Oostenrijker is veel te handig voor de Twente verdedigers. Tweemaal komt hij vrij voor de keeper, maar tweemaal gaat de bal rakelings langs het doel.


Landerl, waarom doe je ons dit aan?

Op de tribune is het dan niet meer uit te houden. Waarom worden wij hier gegeseld en waarom laten we ons toch week in week uit geselen? Waarom gaan wij 6 uur reizen om deze ellende aan te zien? Geen idee, misschien komt het antwoord nog. In afwachting van een verlossend antwoord nog maar een keertje: Sittard till I Die!

Tja, wat moet je hiervan denken. Moet je Landerl de schuld geven van de misère? Ik denk van niet, want hij creëert tenminste kansen en dat kun je van de rest niet zeggen. Emeran creëert helemaal niks en dan kun je dus ook niet falen voor de goal. Wat ook mooi om te zien is, is hoe Verel meeleeft. Hij houdt het niet meer uit op de bank en ijsbeert een sleuf door zijn afgebakende territorium.

Een kwartier voor tijd heeft Verel genoeg van het gepruts van Emeran. Hij brengt El Khadri in voor Akerboom en dan gaat Fortuna een 4-4-2 spelen met Heering naast Cramb. Dat lijkt een zeer verstandige ingreep, want die El Khadri valt deze keer niet slecht in, waardoor er ineens aan twee kanten gevaar ontstaat. Geloof het of niet, kwam Twente er in het eerste half uur van de tweede helft nog eens uit, nu staan ze echt met de rug tegen de muur. De Twente supporters helpen ook nog een handje door Van ’t Schip onder vuur te nemen. En wij? Wij zingen rustig verder!

Laatste tien minuten en Landerl mist weer een vette kans…… Pfff, komt er dan geen einde aan deze martelgang? Gelukkig luidt het antwoord op deze vraag: JA! Zeven minuten voor tijd gebeurt het dan toch. Vrije trap van Hermans, die aan de eerste paal wordt binnengetikt. Ik zei al, we zien nauwelijks wat er zich voor die verre goal afspeelt. Maar als 13.240 mensen stil zijn en er elf man op het veld in een geel tenue de handen in de lucht steken, wie ben ik dan om te gaan zeuren over slecht zicht! Moet ik uitleggen wat er in ons vakje gebeurt? Nee, dat doe ik niet, sterker nog dat kan ik niet. Je moet er gewoon bij zijn geweest om te weten wat dat betekent. Bovendien moet je ook al die andere nederlagen hebben geslikt om optimaal te kunnen genieten van deze goal. Cramb schijnt trouwens de maker te zijn geweest, zijn vierde van het seizoen.


Landerl vraagt zich af hoe die twee het voor mekaar hebben gekregen?

Als we in ons vakje dan weer terug op aarde zijn, realiseren we ons dat die 1-1 ons ook niet veel verder gaat brengen op de ranglijst. Op het veld is dat gevoel al lang en breed doorgedrongen. De Fortunezen gaan voor de verdiende winst. Cramb krijgt daartoe nog een uitgelezen mogelijkheid, maar het mag niet zo zijn. Het eindigt 1-1.

De spelers komen nog massaal naar ons vakje om het succesje te vieren. Misschien hebben ze ons dan toch gehoord tijdens de wedstrijd? Geen idee, maar het maakt ook niet uit. Voor ons is dit een uiterst geslaagde avond en hoe vreemd dat ook mag klinken, daar hebben we geen overwinning of briljant spel voor nodig.

Terug in de bus heerst er een prettig sfeertje. Iedereen begrijpt dat dit weer een apart avondje was. Het Fortuna gevoel komt ter sprake, de Brandjes vloeien rijkelijk en zelfs het voor onmogelijk gehoudene gebeurt: de Benny Nijman CD is afgelopen! Vette trance regeert de bus in de laatste twee uur. Een kort (maar krachtig…) bezoekje aan IJsselstein levert nog wat gespreksstof op, maar dat is het dan zo’n beetje. Oh ja, voor de echte kenners, oplossing van de quiz: Adam Malysz.

Rond 01.30uur bereiken we dan weer onze veilige thuishaven. Zijn we een stap dichterbij het behoud gekomen? Nauwelijks. Zijn we vandaag tevreden? Zeker! Voor een psycholoog zou een Fortunees een behoorlijke kluif zijn….