Vandaag staat de bekerwedstrijd tegen hoofdklasser Rijnsburgse Boys op het programma. Een dag die we als supporters niet snel zullen vergeten.


19 September 2006

Fortuna verslikt zich in Rijnsburgse Boys

Rijnsburgse Boys 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 88. Freke 1-0
Opstelling: Christianen, S. Guvenc, Dassen, Grabovac, Van Driel, Simone (66. Garritsen), Bouhadan, El Hammouchi; Olondo, Taiwo, Bright (69. Schreurs)
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): S. Guvenc, Dassen
Rood (Fortuna): –

Om half vier word ik opgehaald door Christian. In de auto heeft Andy al de bijrijdersstoel veroverd en moet ik dus samen met Yelle en Joris de achterbank delen. De reis verloopt behoorlijk voorspoedig, al schieten de krampen er bijna in. Bij een Burger King aan de A2 maken we nog een tussenstop en eten en drinken we ons wat moed in. De megagrote cola van Yelle wordt met bijna iedereen gedeeld. Ik kan me opeens een veel betere voorstelling maken van de documentaire Supersize Me die afgelopen week nog op tv was.

We vervolgen onze weg en passeren Amsterdam zonder dat we echte fileproblemen hebben gehad. Iets na zeven uur rijden we een parkeerterrein op aan de Duinwetering te Noordwijk. Daar wordt de wedstrijd namelijk gespeeld aangezien er bij de Rijnsburgse Boys geen goede lichtinstallatie aanwezig is. Voor zeven euro vijftig kopen we een kaartje voor de staantribune en een kwartier later mogen we eindelijk het terrein op.

We hangen onze twee vlaggen op en zien ondertussen al enkele donkere wolken zich samentrekken in de lucht. We zien dat Koen Garritsen tegenwoordig Arjan Christianen moet intrappen. Wie zit er eigenlijk op de bank als tweede keeper en is die persoon wel fit genoeg om in te vallen? Dit is een van de vragen die we ons stellen als we naar het warmlopen van de spelers kijken. De eerder genoemde donkere wolken worden pas echt zwart als de opstelling ons ter ore komt. Frans Körver kiest wederom voor een ander verdedigingsduo, en met dit duo kan het nauwelijks goed afgelopen. Ondanks hun goede bedoelingen zijn Zarko Grabovac en Ronald Dassen op dit moment gewoon niet geschikt genoeg om de verdediging te leiden. Waar zijn aankopen Sjors Paridaans en Daniël Voigt naar toe. Ok, geblesseerd of niet, maar dit zijn toch spelers die speciaal zijn gehaald voor dit seizoen.

Op de positie van rechtsback krijgt Serdal Guvenc eindelijk een kans. Op het middenveld staan deze keer Angelo Simone, Brahim Bouhadan en Rachid El-Hammouchi en in de aanval krijgt Kris Bright een kans in de spits met op de vleugels Cedric Olondo en Wasiu Taiwo.

De wedstrijd kan beginnen na een minuut stilte vanwege het overlijden van een bestuurslid van de Rijnsburgse Boys. Over de eerste helft kan ik heel erg kort zijn. Fortuna wist namelijk geen enkele kans te creren. Het enige wapenfeit was een schot voorlangs van Taiwo, maar dat scheelde toch echt tien meter. Aan de andere kant moest doelman Arjan Christianen enkele malen handelend optreden en deed dit uitstekend. Hij was de enige die onze club in de race naar Europees voetbal hield. De rust wordt gelukkig zonder averij bereikt en deze wordt benut om het terrein wat verder te verkennen. Er zijn veel supporters van Rijnsburgse Boys aanwezig, met trommels, grote vlaggen en spandoeken. Ze hebben er zelf ook heel erg veel lol in want vrijwel de hele wedstrijd wordt er gezongen en gesprongen.

De tweede helft begint met een ongewijzigd Fortuna. De Sittardse trots weet wederom niks te bereiken en staat nu zelfs onder druk van de hoofdklasser. Midden in de tweede helft moet Angelo Simone geblesseerd van het veld en wordt vervangen door Koen Garritsen. Waar is Emmo Guvenc gebleven? De man die ons tegen Eindhoven redde! Zonder zijn input in de tweede helft was ook die wedstrijd verloren gegaan. Daarna heeft hij geen kans meer gekregen van Körver.

Een minuut later mag Danny Schreurs ook een invalbeurt maken. Hij komt in de ploeg voor Kris Bright en dit lijkt wat effect te hebben. Schreurs barst na zijn WK voor ID-teams natuurlijk van het zelfvertrouwen en dit laat hij ook zien. Hij komt echter net te kort om tot echte mogelijkheden te komen. Brahim Bouhadan komt nog tot een schot wat een meter naast gaat, maar dat was het wel weer.

Als we in de laatste minuten zijn aanbeland beginnen enkele onder ons al zweethandjes te krijgen. Nadat Rijnsburgse Boys al eerder op de paal heeft gekopt, is het nu weer een kopbal die op de paal belandt. De bal komt terug en Chirstianen weet nog redding te brengen zoals al de hele avond. De rebound is echter iedereen teveel. De 1-0 vliegt erin en iedereen (behalve de elf meegereisde supporters) vliegt het veld op om dit te vieren.

Fijn dat we toch nog voor een feestje hebben kunnen zorgen denk ik bij mezelf, terwijl andere supporters zich afreageren op de boarding. Niet lang na de treffer fluit de scheidsrechter af en bestormen wij ook het veld om verhaal te halen bij de spelers. Dit lijkt echter een moeilijk verhaal te worden aangezien bijna niemand ons een blik waardig gunt. Alleen Dassen heeft even een woordje klaar. Ik heb geen idee meer wat hij gezegd heeft, want ook ik zat vol emotie. We lopen nog even naar Mels van Driel toe die in zijn eentje in het strafschopgebied zit. Een rare situatie met wat supporters die om hem heen staan en eigenlijk niks zeggen.

We lopen nog even naar Körver die even een interview (in drie takes) afgeeft aan Talpa. Joris vraagt hem nog netjes wat, maar Körver loopt gewoon verder. We lopen maar terug naar de auto en komen nog langs de spelersbus. Gino zegt nog dat hij het balen vindt en dat de spelers ook vast balen. Ik denk niet meer dat ik hier nog over balen kan spreken want dit is gewoon een schande. Misschien niet eens het verlies van deze hoofdklasser, maar de manier waarop was ontluisterend.

Tijdens de terugreis is het erg rustig in de auto. De chauffeur van dienst rijdt gelukkig goed door en rond 1 uur rijden we Sittard weer binnen. Terwijl ik naar huis loop blijf ik me nog afvragen wie de burgemeester van Wezel is, maar de gedachte wordt al snel verstomd door het besef wat voor schandalige avond dit was.

Evert