Fortuna is veilig en dan krijg je dus dit soort wedstrijden. Nou ja wedstrijd, het was natuurlijk een karikatuur van een wedstrijd. Voor een wedstrijd heb je uiteraard twee ploegen nodig en de eerlijkheid gebied te zeggen dat er maar één ploeg op het veld stond: PSV. Een volle bak, lekker weer, geen degradatiedruk en een bezoek van de aanstaande landskampioen, het is blijkbaar niet genoeg om Fortuna te motiveren. Zo zit het hedendaagse voetbal dus in mekaar.


7 April 2000

Nilis straft gebrekkige instelling bij Fortuna genadeloos af

Fortuna Sittard 0 PSV 4
Doelpuntenmakers: 7. Bruggink 0-1; 15. Nilis 0-2; 63. Nilis 0-3; 75. Nilis 0-4
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Kiekens, Roest, Hermans, Landerl (60. Krijgsman), Volmer, Van der Schaaf, Kool (46. Evers), Amoah (28. Hamming), Gerritsen.
Toeschouwers: 13.000
Scheidsrechter: Uilenberg
Geel (Fortuna): Van der Schaaf
Rood (Fortuna): –

Nu het degradatiespook verdwenen is, wat de laatste jaren gebruikelijk is bij Fortuna in de laatste zes wedstrijden (waarom maken wij ons eigenlijk 28 wedstrijden lang druk om iets wat toch niet gebeurt???) is de lol er bij de supporters (in ieder geval bij mij) wel vanaf. Met deze wedstrijd tegen de aanstaande landskampioen had ik dan ook niks. Normaal ben je op de wedstrijddag met je gedachten wel eens bij de wedstrijd en je vraagt je af hoe het zal gaan. Maar deze keer niet. Je gaat een uurtje van tevoren naar het stadion, neemt plaats op je stoeltje en gaat gewoon ontspannen wachten op de dingen die komen gaan. Blijkbaar was ik niet de enige die er zo over dacht, ik kan er zo nog een stuk of 11 noemen.

Het stadion was dus vol gelopen, met als gevolg dat iedereen die vijf minuten voor aanvang kwam geen ideale plek meer kon vinden (en daar zijn ze dan ook nog verbaasd over!!). Helaas was het stadion niet alleen vol gelopen met Fortunezen, maar ook met een grote groep PSV’ers. Aangezien Fortuna deze wedstrijd niet had aangemerkt als een risicoduel, kon iedereen gaan zitten waar hij wilde. Met als gevolg dat de harde kern van PSV niet al te ver van de harde kern van Fortuna zat. En dat ging al vrij snel mis. De wedstrijd is vijf minuten bezig en daar breekt me toch ineens een knokpartij uit op Oost.

Stewards kunnen dat uiteraard niet in de hand houden en de ME is totaal verrast. Die zitten namelijk bij het uitvak van PSV dat voor één keer niet gevuld is met idioten maar met gewone PSV supporters. De totale chaos breekt uit en er wordt over en weer flink gemept. Erg leuk voor de pappa’s en mamma’s die daar met de kinderen zitten in de verwachting een leuke gezellige voetbalwedstrijd te zien. Nou die zullen we wel nooit meer terug zien in het Wagner & Partners stadion!

Na een minuut of vijf keert de rust terug en kunnen we ons gaan concentreren op de wedstrijd. Nou ja concentreren het blijkt al heel snel dat Fortuna geen zin heeft om serieus tegenstand te gaan bieden aan PSV. Na zeven minuten krijgt Bruggink vrije doorgang en die komt met een fraaie lob op de proppen die Van Zwam kansloos maakt.

1-0 Voor PSV en als we niet snel meer tegenstand gaan bieden kan dit een vervelend avondje worden. Alhoewel wat interesseert het mij ook allemaal. Maar nee geen progressie bij Fortuna, consequentie: 15 minuten gespeeld, het scorebord wijst aan Fortuna 0 Gasten 2. Een mooie goal van Nilis, maar ja als het allemaal zo simpel mag van de tegenstander dan kan iedereen mooi scoren.

Dit doelpunt is voor PSV het sein om maar gas terug te nemen. Gelukkig maar, want bij ons waren ze geloof ik nog niet van plan wakker te worden. Bij een onschuldige overtreding op Amoah, raakt hij geblesseerd en moet het veld verlaten. Hamming komt er dus al vroeg in, niet dat het wat uitmaakt want gezapigheid is troef. De wedstrijd kabbelt rustig voort, het enige gevaar voor het PSV doel komt van terugspeelballen van PSV’ers op Kralj. Die man beschikt duidelijk niet over voetballende kwaliteiten en elke spelhervatting luidt alarmfase 1 in, in de PSV defensie.

Niet dat het rampenplan daadwerkelijk uit de kast moet want daar heb je per slot van rekening een tegenstander voor nodig die gebruik wenst te maken van de chaos. En die is – zoals eerder vermeld – in geen velden of wegen te bekennen.

Op de tribunes is het doodstil. Wellicht dat de massale kloppartij daar debet aan is, maar de algehele malaise op het veld heeft er vast ook mee te maken. Nee de sfeer moet van het PSV vak komen en dat gebeurt zowaar ook nog. Daar wordt nu een voorschot genomen op de onvermijdelijke titel.

Vlak voor rust dan toch een kans voor Fortuna op de aansluitingstreffer. Gerritsen kan na een paar leuke schijnbewegingen zomaar doorlopen naar Kralj. Hij schiet in, maar Kralj krijgt er nog een hand of voet tussen. Dat moet zo’n beetje de enige geslaagde actie van Kralj geweest zijn. Ongelooflijk dat die man keeper is van het nationale elftal van Joegoslavië. Dat wordt nog lachen komende zomer!

Na rust verandert er eigenlijk niet veel in de wedstrijd. Fortuna en PSV willen niet waardoor er een persiflage op een wedstrijd wordt opgevoerd. De enige die nog zin heeft, is Bruggink. Begrijpelijk want zoveel speelt ie niet. Die wil zijn seizoentotaal nog wel opvijzelen. En als na een minuutje of zestig PSV een strafschop krijgt nadat Bouma is neergelegd, wil hij die bal ook maar wat graag nemen. Had ie beter niet kunnen doen, want die bal was niet zuiver. Van Zwam redt mooi en ook de rebound pareert ie.

De Fortuna supporters worden nu wakker. Die safe wordt gevierd als een doelpunt. Ik zou me kunnen voorstellen dat Kool (die onder de douche staat) denkt dat het 1-2 geworden is! De wedstrijd gaat verder en PSV zint op wraak. Ze schakelen dus weer een tandje bij en prompt vallen er weer doelpunten. Tweemaal Nilis, maar ja het mag ook allemaal van onze verdedigers. Eerst gaat Van Zwam onder een bal door en vervolgens schopt Kiekens een bal tegen Hermans aan (of was het andersom??). In beide gevallen komt de bal bij Nilis terecht. En die zegt: awel manne, als ge om meer misère vraagt kunde ge het krijge. Eindstand 0-4. De schade valt uiteindelijk nog mee…

Na de wedstrijd nog wat schermutselingen rond het stadion. De ME heeft de zaken nog steeds niet op orde, maar tot meer dan wat over en weer geschreeuw komt het niet. In het supportershome wordt niet al te kieskeurig gedaan. 4-0 Nederlaag, so what? Roest en Gerritsen hebben nog het lef om naar het supportershome te komen (en dat siert hen). Maar moeilijke vragen over het hoe en waarom van een wanprestatie worden geloof ik niet gesteld. Hoeft ook niet, iedereen weet wat er gebeurd is en iedereen weet dat dat volgende week in Heerenveen anders moet.

Alhoewel, deze wedstrijd heeft zo zijn tol gekost. Hofland was al geblesseerd daar komen nu nog Landerl en Amoah bij en Van der Schaaf is geschorst. Het wordt tijd dat deze jaargang afgelopen is!