PSV neemt Fortuna niet meer serieus en het trieste is dat ze daar nog niet eens voor gestraft worden. Conclusie: ze hebben gelijk, Fortuna hoeft ook niet serieus genomen te worden.


2 Februari 2001

PSV neemt Fortuna niet serieus in gezapig duel

Fortuna Sittard 0 PSV 1
Doelpuntenmakers: 5. Vennegoor of H. 0-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Dirkx, Akerboom, Hermans, Heering (75. Van der Hoeven), Van Dieren, Haeldermans, Landerl (46. Krijgsman), Cramb (83. Meszaros), Gommans.
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 19.15uur op deze Koninklijke zaterdagmiddag betreden we het paradijselijke Wagner & Partners stadion, waar we de regerend landskampioen ontvangen. Het mag dan pas 2 februari zijn, maar het weer vertoont lenteachtige trekjes. Volop zon en een graadje of vijftien, het moet haast de beloning van de weergoden zijn voor het feit dat deze wedstrijd zowaar afgewerkt wordt op een zaterdag (iets wat niet vanzelfsprekend is in Sittard). Als we Vak C betreden zien we dat we daar voor een keertje niet alleen zitten. Zoals gebruikelijk zijn er weer enkele jeugdafdelingen uit het noorden van de provincie afgedaald om hun favoriete team aan het werk te zien. En nee, dat favoriete team is niet Fortuna…

Anyway, we slaan de “Fortuna kicks” er maar eens op na om te zien wat Hans de Koning eigenlijk vond van de nederlaag in Doetinchem van afgelopen week. We citeren: “Ik had zaterdag vanaf het eerste moment het gevoel dat een aantal jongens niet in de wedstrijd zat”. Hmm, dat zinnetje moet haast wel hoge ogen gaan gooien bij de verkiezing van “het eufemisme van het jaar”!

Op het veld is Fortuna bezig met de warming-up. Het debacle op de Vijverberg heeft Jochem van der Hoeven zijn plek gekost in de basis en dat is niet echt verrassend. Emeran neemt zijn plek in als rechtsback en de vacante positie rechts op het middenveld is voor Heering. Verder vervangt Akerboom de geschorste Volmer en Gommans de grieperige Hamming. Tenslotte keert Landerl terug van een schorsing en dat gaat ten koste van Rook. Als de doelstelling nog steeds “behoud” is (en Koning/Koek geloven er nog steeds in), dan lijkt dat de meest voor de handliggende opstelling.

Maar ja garantie voor succes is deze opstelling allerminst, want PSV is de tegenstander, dus moet je hopen op een slechte dag van de landskampioen. De Fever Pitch Statistics beloven weinig goeds. Slechts één ploeg (Vitesse) sleept gemiddeld nog meer punten weg uit Sittard in eredivisiewedstrijden dan PSV…

Scheidsrechter Braamhaar heeft nog te weinig wedstrijden van Fortuna gefloten voor een afgewogen oordeel. We herinneren ons wel nog het duel tegen NEC eerder dit seizoen waarin Braamhaar twee spelers van NEC wegstuurde. Niet dat het zoden aan de dijk zette, want we wonnen nog niet, maar aan Braamhaar lag het niet!

Goed, tijd voor de wedstrijd dan maar. Fortuna trapt af en zoekt meteen de aanval. En aangezien PSV rechtop slaapt, levert het onmiddellijk gevaar op voor de neus van Lodewijks. Het levert Fortuna in de eerste vijf minuten een paar corners en een paar halve kansjes op en dat is toch wel verrassend. Maar ja, moet de landskampioen de ploeg die stijf onderaan staat en zojuist afgedroogd is door de nummer zeventien van de ranglijst nog serieus nemen? PSV maakt de indruk van niet en vindt bevestiging als de eerste de beste uitbraak op kinderlijk eenvoudige wijze tot een doelpunt leidt. Rommedahl spint aan de rechterkant langs Hermans en geeft een mooie voorzet op Vennegoor of Hesselink, die moederziel alleen staat op de penaltystip. Een simpele kopbal later staat de 0-1 op het bord. Wat is het toch een zooi bij ons centraal achterin…


Is het nou zo moelijk om je man te dekken?

Nou ja, PSV trekt de slaapmuts nog wat steviger over het hoofd en zet de wekker op 21.15uur. Voor die tijd willen zijn niet meer gewekt worden. Het imago van lachertje van de eredivisie hebben we ons de afgelopen 19 wedstrijden natuurlijk zelf opgespeld en naast talloze nadelen heeft het één voordeel: tegenstanders nemen ons niet meer serieus. PSV is daar een mooi voorbeeld van en dat levert dus mogelijkheden voor ons op. Dat wil zeggen dat moeten we dan wel aantonen. Want als we niet scoren, heeft PSV ons dus gewoon op de juiste waarde geschat…

Wij hebben dus de bal en doen onze best om er nog het beste van te maken. Het middenveld is voor de eerste keer dit seizoen duidelijk voor ons. Van Dieren speelt eindelijk weer eens een wedstrijd op niveau en zelfs Stijn de Stofzuiger stofzuigt er driftig op los. Maar ja, het mag ook allemaal, want Van Bommel kan echt wel beter dan dit!

In het restant van de eerste helft (40 minuten dus) levert het ons een stuk of vijf mogelijkheden op. Die komen allemaal van onze rechterkant, want Heering en Emeran combineren behoorlijk. Aan de andere kant haalt ook Landerl een voldoende maar omdat Hermans aanvallend weer eens niets laat zien komt daar nauwelijks gevaar vandaan.


Hermans had Rommedahl redelijk onder controle, maar dat was het dan ook…

Nee de kansen komen van rechts. Vijfmaal passeert een Fortunees Bouma alsof hij er niet staat. À propos Bouma, we hebben de indruk dat niet alleen zijn haren zijn gegroeid sinds hij Fortuna verliet…. Tja en dan? En dan moet er een voorzet komen op een vrijstaande Fortunees voor de goal die de gelijkmaker kan intikken. Zo moeilijk is dat toch niet? Blijkbaar wel, want vier van de vijf keer bereikt de bal bij lange na niet de vrijstaande Fortunees voor het doel. Ergernis maakt zich meester van het Fortunagedeelte in vak C.

Je ziet het allemaal voor je snufferd gebeuren en vraagt je af hoe het in godsnaam mogelijk is dat zo’n toch vrij eenvoudige pass niet gegeven kan worden door de mannen in geel/groen. Je moet je zelfs bedwingen om niet met zo’n bezempje (zoals ze dat bij de meest belachelijke sport ooit uitgevonden ook doen: curling) het gras voor de bal te gaan vegen zodat de bal wel op de plek van bestemming komt….

Het is zo zielig om te zien en jammer genoeg hadden de Eindhovenaren dus een slaapmuts over hun gezicht getrokken anders hadden ze vast medelijden gekregen met zoveel onmacht en wellicht een eigen doelpunt gemaakt….

Ehh, wat zei ik? Vier van de vijf keer kwam de bal niet aan en vijf min vier is één, dus er kwam ook nog een voorzet wel aan bij een spits. Zeker en die spits was Cramb en Cramb stond vijf meter voor de goal moederziel alleen te koekeloeren en de bal kwam recht op hem af en Lodewijks voelde de bui al hangen: dat zou toch moeten lukken? Toch? Niet dan? Niet? Nee, niet dus….


Is dit een typisch Schots ritueel dansje na een gemiste kans?

Ruststand: 0-1. In de rust pakken we de shoot competitie maar weer eens op. Mijn buurman is tamelijk zenuwachtig, want ADVEO doet mee (jeugdsentiment komt bovendrijven). Maar een onoplettendheid van onze zijde voorkomt dat we weten hoeveel penalty’s ADVEO nu benut heeft en aangezien de speaker het ook weer eens niet wist, zijn we verstoken gebleven van deze voor ons essentiële informatie. Wie het weet, mag mailen.

Tweede helft. Tja, wat moeten we van die tweede helft denken. Mijns inziens de beste optie is een half uur lang verder slapen om dan in het laatste kwartier alle registers open te trekken en proberen die gelijkmaker te scoren. Als je namelijk vroeg de gelijkmaker scoort, maak je PSV wakker en geef je ze nog veel tijd om alsnog de winst binnen te halen. Hoe later je scoort, hoe minder tijd hen resteert, hoe groter dus de kans op een stuntje.

En het lijkt er sterk op dat Koning/Koek er ook zo over denken, want ze brengen direct na rust Krijgsman in de plaats van de geblesseerde Landerl. Krijgsman dus, de man van de geniale invalbeurten. Ik vraag me dan af waarom El Gaaouiri geen kans krijgt. Anyway, die tweede helft loopt precies volgens het eerder geschetste schema: SLAAPVERWEKKEND. Er gebeurt een half uur lang echt helemaal niets. Ja de klok loopt door en het gras groeit enz. enz. maar Hesp en Lodewijks hebben niets te doen. Tijd dus om ons te concentreren op bijzaken: Dennis Krijgsman. Niemand huppelt zo gracieus over het veld als Dennis. Als een hinde lijkt hij over het veld te zweven. De schaarse balcontacten die hij heeft, koestert hij. De dan volgende balbehandeling is van een esthetische superioriteit waarvan zelfs Bergkamp versteld zal staan. Niet alleen de fluwelen touch waarmee hij het leer streelt, maar met name de daarop volgende doorzwaaibeweging van zijn lichaam imponeert. De stelling lijkt gerechtvaardigd dat Leonardo da Vinci’s “Studio delle proporzione del corpo umano” nog veel indrukwekkender was geweest als hij Dennis als studieobject had kunnen krijgen.


Bommel kwam ook niet verder dan een doodschop voor Van Dieren

Huh, waar waren ook alweer gebleven? Terug naar de harde realiteit, we zitten een kwartier voor tijd en het wordt nu langzamerhand tijd dat we PSV gaan uitdagen. Krijgsman neemt het voortouw door zo nu en dan eens door te lopen op terugspeelballen van PSV en dan blijkt al snel dat er nog van alles mogelijk is. Alles verloopt dus volgens plan. Van der Hoeven komt de moegestreden Heering aflossen en als Cramb zich dan ook nog blesseert en eruit moet, hebben Koning/Koek nog één mogelijkheid om het vuurtje op te stoken.

Eens kijken, wat hebben we nodig? Cramb gaat er uit, dus we hebben een lange, sterke jongen nodig die oorlog gaat maken in de zestien van PSV. Liefst een ervaren man die de kneepjes van het “stormram / dood of de gladiolen / God zege de greep”-vak kent. En wie hebben we nog op de bank zitten? El Gaaouiri, een lange stevige spits, maar die jongen komt pas kijken en is dus misschien niet de meest geschikte kandidaat. Meszaros? Een iel klein ventje van een meter vijftig, die nog geen enkele eredivisie-ervaring heeft, nee dat lijkt me niet de man voor deze specifieke opdracht. Mischa Rook? Redelijk lang, sterk en behoorlijk gepokt en gemazeld. De keuze lijkt me duidelijk, Rook is duidelijk het beste alternatief. En toch kiezen Koning/Koek voor Meszaros en daar snap ik helemaal niets van.

En wat ik ook niet begrijp is dat er van dat alles-of-niets-offensief helemaal nooit iets komt. Fortuna doet in het laatste kwartier exact datgene wat ze in het eerste halfuur van de tweede helft ook al deden: niets! En dus hoeft PSV niet van tactiek te veranderen en worden de Eindhovenaren pas wakker als om 21.15uur de wekker afgaat. Ze schudden de Fortunezen de hand en nemen de drie punten mee naar huis. De wedstrijd (als je dat zo wil noemen) eindigt dus in 0-1…


Emeran kan het ook niet geloven…

Iedereen in het stadion is verbaasd over de ontknoping van deze wedstrijd. Waarom hebben we niet eens een poging gedaan om er nog iets van te maken in die tweede helft? Of gaan we moed putten uit een kleine nederlaag tegen de landskampioen?

Ach ja, ik heb al meer niet begrepen dit seizoen, maar geef dan ook gewoon toe dat het over en sluiten is en begin maar te bouwen aan een nieuw elftal.