Fortuna kon één helft goed tegenstand bieden aan PSV. Daarna was de pijp leeg en won PSV toch nog vrij simpel. Uiteindelijk ging het toch allemaal wat te simpel. Je blijft met het gevoel zitten dat er iets meer in had gezeten.


8 September 2001

Fortuna mag één helft hopen op meer

PSV 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 52. Vennegoor of Hesseling 1-0; 73. Vennegoor of Hesseling 2-0; 81. De Jong 3-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Dirkx, Hermans, Gerritsen (66. Averdijk), Van der Hoeven, Van Dieren, Haeldermans (76. Heering), Hamming, Cramb.
Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Van Dieren
Rood (Fortuna): –

Rond 17.45uur verzamelen we ons aan de Lissabonlaan voor de tweede uitwedstrijd van het seizoen. Vandaag gaat de reis naar Eindhoven, tenminste als er een bus komt….

We zien bus 1, bus 2 is er ook en zelfs bus 4 komt opdagen. Nou ja, drie keer raden welke bus wij moeten hebben….

Het duurt een minuutje of tien, maar dan komt inderdaad een vierde bus aanzetten. In die bus blijken slechts 49 plekken te zijn, terwijl er 50 kaartjes zijn verkocht. Kortom het eerste probleempje doet zich voor. Maar goed, als ook dat opgelost is kunnen we vertrekken. De chauffeur stelt zich vandaag niet voor, maar start meteen een cassettebandje. Kijk eens aan: the best of Two Unlimited. Fantastisch natuurlijk, je vraagt je af waar die goeie ouwe tijd van Sky Radio toch gebleven is?

Als we in deze bus drie eens om ons heen kijken dan zien we twee of drie bekende gezichten, de rest is onbekend en we hebben ook niet de illusie dat we ze dit seizoen nog vaker zullen zien in een uitwedstrijd. Uit naar PSV is namelijk het vaste familie uitstapje in Sittard. Even voor zeven komen we aan in Eindhoven, zoals gebruikelijk gaan we de gehele stad weer door en komen rond 19.15uur aan bij het stadion. Eindelijk kunnen we deze kindercrèche verlaten….

Na het door PSV aangelegde hindernissen parcours afgelegd te hebben (waar slaat dit allemaal op??) bereiken we de catacomben van het stadion. Daar zijn we dan overgeleverd aan de Dug’ out….

Hier blijken de gevolgen van een monopolie positie maar weer eens. Slechte kwaliteit gekoppeld aan woekerprijzen. En dat kunnen ze gewoon jaren volhouden aangezien er geen concurrentie is. Het is een doorn in het oog van de Goodyear commissie. Je betaalt hier gewoon F5,50 voor een voorverwarmde hamburger, met een smerig sausje erop om de smaak af te leiden van de gort droge hamburger. Een dikke onvoldoende dus.

Door naar ons vak dan maar. Daar aangekomen blijkt maar weer dat PSV de uitsupporters absoluut geen comfort wenst te bieden. We zitten niet alleen in een uithoek achter palen en netten verstopt. Nee, we moeten ook nog zo hoog mogelijk gaan zitten, waardoor we zover mogelijk van het veld zitten. Naar het hoe en waarom van dit soort maatregelen vraag ik maar niet meer. Jarenlange ervaring heeft geleerd dat het volstrekt zinloos is om met stewards in gesprek te gaan. Niet omdat het onderwerp niet interessant genoeg zou zijn, maar omdat er uit die lui geen zinnig woord komt…

Hoe dan ook we zullen het hiermee moeten doen. Het stadion is mooi volgelopen en hetzelfde geldt overigens voor ons vak. Ik schat dat er toch zeker zo’n 450 Fortunezen op deze wedstrijd zijn afgekomen. Een onwaarschijnlijk aantal voor Fortuna begrippen.

We zitten nu een paar minuten voor de aftrap en gaan ons dus maar eens concentreren op de wedstrijd. We spelen uit bij PSV, het zal duidelijk zijn dat dat niet onze Happy Hunting Ground is. Het is dat Fortuna ’54 en Sittardia in een grijs verleden elk verschillende malen in Eindhoven wonnen, anders was dit vast onze minst succesvolle uitwedstrijd geweest. Daarentegen zien we vandaag wel Ruudje Bossen in het zwart. Dat is met afstand onze favoriete scheidsrechter. Misschien moeten we ons daar dan maar aan vasthouden.

Kijken we naar de opstelling dan zien we dat Fortuna er weer een blessuregeval bijheeft. Chris van Geem doet niet mee. De blessure die hij tegen Den Bosch opliep speelt hem nog te zeer parten. Hij hoopte toen dat het wel mee zou vallen, maar wat blessuregevallen betreft valt bij ons nooit iets mee, nu ook niet. Consequentie is dat Akerboom terugkeert in het centrum naast Dirkx. Emeran schuift terug van rechtshalf naar rechtsback. Gerritsen komt over van de linkerflank naar de rechterflank. Stijn de Stofzuiger schuift van centrale middenveld naar de linkshalf plek en Van der Hoeven gaat centraal spelen. Nou ja, je snapt het al: een hoop geschuif in ons elftal. Als dat maar goed gaat….

De wedstrijd begint vrij rustig. PSV maakt al vrij snel duidelijk de crisis nog niet te boven te zijn, want ze kunnen Fortuna niet in verlegenheid brengen. Tuurlijk, PSV heeft veruit het meeste balbezit en het spel speelt zich voornamelijk op onze helft af, maar echt gevaarlijk voor de goal van Hesp wordt het niet. Gedeeltelijk ligt dat natuurlijk ook aan ons. Fortuna speelt goed compact. Stijn de Stofzuiger houdt Van Bommel zodanig bezig dat er van aanvallende impulsen van de oud Fortunees niet zoveel terechtkomt. Maar onze beste man is toch duidelijk René van Dieren. Ik weet niet hoe hij het doet, maar de man heeft overal een pootje tussen. Het lijkt wel of ie met een magneet in zijn schoenen speelt, vrijwel elke bal komt bij hem terecht.


Van Dieren was veruit de beste Fortunees

Als er al problemen komen dan ontstaan ze aan onze rechterkant. Emeran heeft het erg moeilijk tegen Ramzi, of zeg maar rustig, hij komt er niet aan te pas. Ramzi passeert hem meerdere malen, het levert een paar gevaarlijke voorzetten op, maar in de zestien is Fortuna veel scherper dan PSV. Al die ballen zijn voor Fortunezen. En dat doet goed, want het afgelopen seizoen waren die ballen nooit voor Fortunezen.

Er wordt met man en macht verdedigd (zelfs Hamming staat meer op het middenveld dan in de spits), dus dat er aanvallend weinig lukt is evident. En toch had er meer ingezeten. Dit PSV speelt vrij zwak en geeft verdomde veel ruimte weg achterin. Iets meer overzicht, iets meer rust in het spel, misschien ook iets meer lef van onze middenvelders had de PSV defensie voor meer problemen kunnen stellen dan de twee gevaarlijke situaties die zich nu voordeden. We noteren een mooi schot van Haeldermans (tenminste als ik dat van hier goed gezien heb, want we zitten echt ver van het veld….) en het grootste gevaar komt van een vrije trap van Gerritsen van de linkerkant. Hij trekt de bal mooi voor en dan kan Dirkx aan de tweede paal mooi inknikken. Waterreus staat aan de grond genageld en heeft geluk dat de bal net naast gaat.

Aan de andere kant noteren we drie kansen. Een mooi schot van Rommedahl wordt knap onschadelijk gemaakt door Hesp. De andere twee kansen zijn voor Kezman en tweemaal is Hesp kansloos. De eerste keer helpt de lat Hesp uit de brand, de tweede keer schiet Kezman rakelings naast. Maar dan hebben we de eerste helft wel samengevat, er is in feite helemaal niks gebeurd. Deze wedstrijd krijgt de ruststand die het verdient: 0-0.

In de rust zien we de Fortuniors optreden. Ze spelen een redelijk vaag spelletje dus tijd genoeg om nog eens over deze eerste helft te filosoferen. Gesprekonderwerp: er is 45 minuten lang helemaal niets gebeurd en toch zijn we tevreden! 21 Piek betaald dus om een draak van een wedstrijd te zien en nog tevreden ook! Voetbal blijft een vreemd spelletje dat je op een hoop verschillende manieren kunt beleven. Je kunt meedoen in de polonaise die Oranje heet, maar je kunt het ook op onze manier beleven. Godzijdank ben ik Fortunees.

Maar wie zijn nog onze medestanders die vechten tegen de “verfunclubbing” van het betaalde voetbal? PSV is in ieder geval redelijk ver afgehaakt. Wat toch ooit een mooie echte voetbalclub was met een echt voetbalstadion is onder die Van Raaij één grote funclub aan het worden. Tuurlijk, financieel zal het wel allemaal op rolletjes lopen en als Van Raaij lang blijft smeken mag PSV misschien ook deelnemen aan de Bundesliga om nog meer te verdienen, maar wie denkt er nog aan de wortels van de club?

Het is 45 minuten stil in dit stadion. Ik meen me toch te herinneren dat dat een jaartje of vier vijf geleden toch nog echt anders was. Toen galmde er door het Philips stadion een fantastische sfeer, waar je als uitclub toch wel enige bewondering voor had. Maar nu? Het is muisstil.

En dan het stadion, ik heb jarenlang discussies gevoerd over de vraag of een stadion met dichte hoeken nu mooier is dan een stadion met open hoeken. Dichte hoeken dat was mijn standpunt, maar als ik dit zie kom ik daarop terug. Die twee tribunes die ze gebouwd hebben voor Euro 2000 zijn gedrochten, die de identiteit van dit in beginsel schitterende stadion naar de Filistijnen hebben geholpen. En wat doet Van Raaij nu aan de hoofdtribune kant? Daar bouwt hij de hoeken vol met skyboxen…

Oei, oei PSV waar ga je naartoe?

Tweede helft dan maar. Tekenend voor de in mijn ogen teloorgang van PSV (en nogmaals daar kun je heel anders over denken) is het feit dat de verwarming aangaat: het is 15 graden….

Op het veld blijkt Gerets not amused met het gebodene in de eerste helft, want hij wisselt. Bruggink en De Jong komen erin. En ja dat is natuurlijk het grote verschil, wij hebben niemand op de bank zitten die kan invallen. Deze jongens moeten het doen en dan zullen we vroeg of laat wel in conditionele problemen gaan komen.


Zo ben je ploegmaten en zo ben je concurrenten!

PSV wordt inderdaad wat feller in de beginfase en Fortuna moet opnieuw terug. Maar dan ineens na vijf minuten spelen een briljant dieptepassje dat Cramb een vrije doorgang biedt. Cramb neemt de bal goed aan, heeft weinig bedenktijd nodig en haalt van een meter of 25 uit. De bal gaat met een mooie boog over Waterreus de verre hoek in. Helaas was Cramb niet de enige die geen bedenktijd nodig had, de grens ook niet: buitenspel. Natuurlijk vrij moeilijk te zien vanuit onze positie, maar het moet een krappe beslissing zijn geweest.

Een minuutje later, want zo gaat dat dan, ligt de bal er aan de andere kant wel in. De afstemming centraal achterin klopt niet. Akerboom dekt Bruggink die niet kan schieten, maar Dirkx ziet Vennegoor of Hesselink over het hoofd. Bruggink niet en bedient Vennegoor die de 1-0 achter Hesp volleyt. En daarmee is deze wedstrijd in feite gespeeld, want hoe zou Fortuna in hemelsnaam nog terug kunnen komen in deze wedstrijd?

Nou een paar minuten later geeft Cramb het antwoord. Hij wordt opnieuw op pad gestuurd, maar op het moment dat hij wil schieten op de rand van het strafschopgebied, haalt Bruggink hem onderuit.


Tja, was Cramb erdoor of niet?

Tja en dan kom je in de eeuwige discussie terecht: was Cramb erdoor (dus rood) of niet (dus geel)? Nikiforov was nog in de buurt, maar kon die Cramb nog van zijn stoute plannen afhouden? Roept U maar, dit zijn van de beslissingen die een scheids in een flits moet nemen, waarbij je het nooit goed doet, want er is altijd één partij die het (wellicht terecht) niet met je eens is. En dan valt het toch een beetje tegen van de grootste Fortunees onder de scheidsrechters dat hij op dit moment niet aan ons denkt…

Gele kaart dus en een vrije trap die Stijn de Stofzuiger verprutst.

Weer een paar minuten later is de wedstrijd definitief beslist. Bruggink trekt de bal van links voor. Vennegoor of Hesselink komt voor Akerboom en schiet onhoudbaar binnen: 2-0. Het is een typerende goal voor het verloop van deze wedstrijd. Voor de rust was ie niet gevallen, want toen waren de Fortuna verdedigers zeer scherp. Nu zijn we een minuutje of 70 bezig en de scherpte en concentratie zakt weg. Akerboom is daar een mooi voorbeeld van, maar ook Gerritsen. Hij is dan al een paar minuten gewisseld. Gerritsen is gewoon niet in staat om het langer dan een uur vol te houden. En als je niet echt breed in de wisselspelers zit, levert dat onherroepelijk problemen op.

De wedstrijd bloedt nu een beetje dood. Verel wisselt Stijn de Stofzuiger voor Heering. Een vreemde wissel, want Stijntje heeft die naam toch niet voor niks gekregen? Hij geeft bepaald nog niet de indruk total loss te zitten. Hoe dan ook, het gevolg van die wissel is wel dat Van Bommel meer grip krijgt op het spel en dat kan nooit een goed teken zijn. Het zou jammer zijn als de score hier nog totaal onnodig uit de hand zou gaan lopen. Dat gebeurt ook niet, mede omdat Bossen berouw toont dat hij zijn ploeg in de steek gelaten heeft. Vennegoor of Hesselink kan (terecht) schreeuwen wat ie wil om corners, hij krijgt ze niet! Maar ja Bossen, we hadden liever die rode kaart gehad dan deze goedmakertjes.


Nee Vennegoor of Hesselink: geen corner vandaag.

Een 2-0 tussenstand, er zal dus wel een uitgelaten sfeer zijn in het stadion? Zeker, maar die komt dan wel van die 450 hoog weggestopte Fortunezen die de tussenstand geen moer kan interesseren. “Ajax publiek”, “zo stil zijn ze jaren niet geweest” en zowaar “you’ll never walk alone” komen langs. De PSV fans accepteren het gelaten en wensen nog slechts tweemaal op te staan. De eerste keer om voor de 3-0 van John de Jong te applaudisseren in de 81ste minuut en in de 85ste minuut staan ze weer op om het stadion te verlaten.

Ze missen niets meer want het eindigt 3-0. Een verdiende overwinning voor PSV, omdat wij het in de tweede helft niet meer konden belopen. Dat is toch wel een punt van zorg, want ik vind dat de tank bij ons wel erg snel leeg is.

Het mooiste moment van de wedstrijd moet dan nog altijd komen. Niet dat alle Fortunezen nog naar ons vak komen, want dat is dit seizoen standaard. Nee het mooie is dat ook Van Bommel en Hofland als laatsten op het veld nog naar ons vak komen. Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar deze twee jongens weten nog waar ze vandaan komen en staan ook nog met beide benen op de grond. Klasse jongens, dit zijn van die momenten die we niet snel zullen vergeten.

Terug in de bus keren we terug in de harde realiteit. De ongeschreven busregels worden met voeten getreden. De debutanten in de bus hebben besloten onze plekken in beslag te nemen en zijn niet van zins te wijken. Moeten we daar iets van vinden? Ja, maar we houden het maar voor ons. Tot overmaat van ramp blijkt er ook nog geen pils in onze bus te zijn, dus deze terugreis is helemaal niks. Rond 22.30uur zijn we gelukkig terug in Sittard.