Na een mirakelwedstrijd tegen AZ was iedereen benieuwd of er sprake was van een éénmalige opleving of dat de weg naar boven is ingeslagen. Om dat laatste te bewijzen moest Fortuna flink aan de bak, want ondanks PSV nog niet op toeren draait blijven de statistieken in Eindhoven dramatisch en de opdracht loodzwaar. Want buiten de bekerwedstrijd in 1999 heeft Fortuna nog nooit bij PSV gewonnen. En dan is het des te opmerkelijk als je met een gezicht dat op onweer staat de lichtstad weer verlaat, want ondanks de 2-0 nederlaag zat er veel meer in…


4 oktober 2020

Goed gespeeld, geen beloning

PSV 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 5. Malen 1-0, 85. Madueke 2-0.
Opstelling: Koşelev; Rota (88. Niňaj), Angha, Janssen, Cox (87. Dianessy); Tekie, Smeets (74. Sambou), Seuntjens, Semedo (72. Hansson); Flemming, Polter.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Seuntjens.
Rood (Fortuna): -.

De opsteker die Fortuna Sittard afgelopen weekend bijeen voetbalde verdwijnt als sneeuw voor de zon als maandag Minister President Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge ten tonele verschijnen. In een persconferentie maken ze Nederland duidelijk dat het COVID-19 virus snel om zich heen grijpt en strengere maatregelen noodzakelijk zijn.

Één van de maatregelen is het verbieden van publiek bij voetbalwedstrijden. En zo gaat een streep door het bezoeken van wedstrijden van Fortuna, de Fortuna Academy, Fortuna’s G-team of ieders favoriete amateurclub. Pijnpunt is niet het bezoeken van wedstrijden an sich, maar het reizen van en naar sportwedstrijden. De kans dat mensen uit verschillende huishoudens dan langere tijd dicht op elkaar zitten is daarbij levensgroot en biedt het virus een buitenkans om te zorgen voor meer geïnfecteerden.

En zo lijken we weer terug bij af. 13 maart ging het land in een intelligente lockdown en ondanks dat deze terminologie niet wordt gebezigd, voelt het als hetzelfde. Ook de kantoren gaan weer op slot en slijten we onze werkdagen op ons ‘thuiskantoor’.

De enige houvast biedt de president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump. Hij sprak over ‘China virus’, ‘een hoax van de Democratische Partij’, ‘een ongevaarlijk virus’ en zorgde en passant voor een stip aan de horizon door te verklaren ‘dat het einde van het virus in zicht is’. Hoe groot is de klap als de persoon in kwestie via zijn eigen Twitter-account bekend maakt dat hij en @FLOTUS zelf zijn besmet. Alsof iedereen plotsklaps vogelvrij is verklaard.

Het zorgt ervoor dat we nog meer dan daarvoor voornamelijk onze vrije tijd thuis doorbrengen en ons toevlucht zoeken tot digitale, gedrukte en audiovisuele media. Ondertussen zijn de competitiespecials van de Eredivisie, 1., 2. en 3. Bundesliga verslonden en liggen verschillende voetbaltijdschriften alweer bij het oud papier. Uit arren moede is Dagblad de Limburger uitgespit en zijn alle artikelen over Fortuna veiliggesteld.

Het doet deugd Zian Flemming in DDL te zien opduiken, saluerend als een veldmaarschalk terwijl hoofdtrainer Kevin Hofland zich bedient van oorlogstaal. ‘We gaan nu het slagveld op’ en ‘En soms wordt je neergeschoten, nou, dan moet je weer opstaan’ beloven na het 3-3 gelijkspel tegen AZ veel goeds voor de uitwedstrijd bij PSV.

De Eindhovenaren zijn bezig met een cultuuromslag, spelen een compleet ander spelsysteem en zoeken hun weg hierin. Om te beweren dat er ‘mogelijkheden’ liggen gaat te ver, maar zonder al te veel gezichtsverlies Eindhoven verlaten zou niemand storen. Dan zal de technische staf wel komaf moeten maken met de defensieve wanorde. Sinds half januari 2019 (als bekend wordt dat Wessel Dammers een zware knieblessure heeft opgelopen) wordt druk gesproken over ‘de opvolging van Dammers’ en zelfs als Dammers zijn rentree maakt in het eerste elftal raakt niemand erover uitgepraat.

De nieuwste aflevering van dit feuilleton werd afgelopen zaterdag geschreven toen Branislav Niňaj een bal achter zijn steunbeen terughaalde, prompt tegen de grond smakte en daarmee de 1-3 van AZ inluidde. In plaats van Niňaj een hart onder de riem te steken werd de Slowaak vervangen door Martin Angha. En Hofland houdt vast aan deze variant. Hoe dan ook, het blijft verbazingwekkend dat het maar niet lukt een solide verdediging neer te zetten, nota bene door een voormalig topverdediger zelf.


De enige Fortuna-bus in Eindhoven

En dus zetten we toch met een bang hart de tv aan en stemmen af op Fox Sports. Vanwege uitgaande transfers bij PSV, COVID-19 besmettingen en het niet tijdige binnen zijn van testresultaten kunnen de Eindhovenaren maar vier veldspelers op de bank zetten. Voor Fortuna niks van die problemen. Kevin Hofland kan, op Ben Rienstra na, over zijn voltallige selectie beschikken en grijpt terug op het team dat de 3-3 forceerde tegen AZ.

In doel start Alexei Koşelev. Rechtsback van dienst is Lazaros Rota, terwijl George Cox de linkerflank afdekt. Het centrum wordt dus gevormd door Martin Angha en Roel Janssen.

Voor de balans op het middenveld zorgt Jorrit Smeets, met naast hem Tesfaldet Tekie als spelmaker. Al de rest loopt een beetje door elkaar en moet voor dreiging zorgen. Zian Flemming is geen rechtsbuiten, Lisandro Semedo wel, maar start vanaf links, terwijl Mats Seuntjens centraal in steun speelt van Sebastian Polter.


De 11 uitverkorenen betreden het veld

Als Semedo om 16.45 uur aftrapt realiseert hij zich waarschijnlijk niet dat hij vijf minuten later weer mag aftrappen. Na een paar minuten komt Nick Viergever op links in balbezit en speelt de PSVs Israelische aanwinst Eran Zahavi aan. Jorrit Smeets heeft het in de smiezen, maar zijn tackle op de bal is een seconde te laat. Daardoor heeft Zahavi tijd en ruimte om Donyell Malen in de diepte weg te sturen.


Vertrouwd beeld: Jorrit Smeets neemt het voortouw

Malen loopt bij Janssen weg, met de bal voorbij Koşelev en schiet de bal in de verre hoek in doel. George Cox is goed gevolgd, gokt dat Malen in de korte hoek trapt en ziet de bal achter zich langs in doel rollen.

Televisie-kijkend Sittard-Geleen en omstreken krijgt een déjà vu, maar als Cox enkele momenten na Fortuna’s tweede aftrap Sebastian Polter in het strafschopgebied aanspeelt wordt het meteen gevaarlijk. Polter draait goed weg en trapt op Yvon Mvogo. De doelman redt, maar geeft een rebound weg. Semedo staat dichtbij doel, maar in plaats van de bal in doel te trappen tikt hij de bal over de kruising.


Lisandro Semedo geselt de PSV-verdediging

Fortuna’s valse noot had meteen kunnen zijn uitgewist, maar Semedo beslist anders. En niet zelf scoren… Nou ja, na een kleine tien minuten staan Eran Zahavi en Cody Gakpo buitenspel als Denzel Dumfries een voorzet vanaf Fortuna’s linkerkant trapt.

Door de veldbezetting ligt er vrij veel ruimte op de vleugels en als Malen weer een voorzet trapt moet de VAR eraan te pas komen om vast te stellen dan Ryan Thomas óók buitenspel staat als hij de bal in doel kopt.


De VAR geeft niet altijd thuis

Het lijkt erop dat Fortuna alleen op het veld staat maar nauwelijks meedoet. PSV voetbalt vrijuit en hoeft amper moeite te doen om de bal achter de verdediging van Fortuna te leggen.

Pas na 20 minuten toont Fortuna weer iets van haar kunnen als Lazaros Rota ineens opduikt in het Eindhovense strafschopgebied na een goede kantwissel van Mats Seuntjens. Hij vuurt op Mvogo’s doel, maar de bal gaat naast.


Tesfaldet Tekie is de motor op het middenveld

Niet veel later snijdt Fortuna wederom door de defensie van PSV. Rota start een solo en ziet Semedo uit zijn ooghoeken vertrekken. Zijn steekbal is op maat en zet Semedo voor het vijandelijke doel. Semedo’s schot is prima, wordt gered door Mvogo, maar op de strafschopstip wacht Sebastian Polter en hij had natuurlijk de bal moeten krijgen…

Enkele minuten exact dezelfde situatie. Semedo gaat weer goed door na een pass van Zian Flemming, trapt zelfs op de lat, maar ook nu staat een Fortunees (Seuntjens) vrij op de strafschopstip. En zijn we nog geen half uur bezig en heeft Fortuna al drie grote kansen de nek om gewrongen…


Lisandro Semedo is alleen foutief te stoppen

Fortuna heeft de wedstrijd inmiddels onder controle en voetbalt goed mee. Maar het blijft natuurlijk oppassen, met de gevaarlijke aanvalslinie van de Eindhovenaren. gelukkig verijdelt Rota een drie tegen één situatie en haalt er vakkundig een counter uit. 1-0 blijft speelbaar, zeker met de rust in zicht.

Maar rusten met een 1-0 achterstand? Dat hoeft helemaal niet! Zeker niet als Polter een voorzet van Seuntjens naast doel trapt en dezelfde Polter door Lisandro Semedo wordt weggestuurd. Polter houdt vreemd genoeg alle verdedigers af en trapt op de doelman, maar die blijkt helemaal niet zo slecht als alle analisten ons willen laten geloven.


Sebastian Polter heeft het moeilijk

Vlak voor rust ontsnapt Fortuna als Malen weer doel heeft getroffen, maar de grensrechter is van uitzonderlijk niveau. Keer op keer wordt de afgekeurde goal nagekeken door de VAR, en keer op keer is met zijn haviksoog niets mis.

En ondanks dat Fortuna een aantal mooie kansen bijeenspeelt gaat het met een 1-0 achterstand rusten. Normaliter het sein om even bij te kletsen met bekenden, tussenstanden te bekijken op de mobiele telefoon, iets te drinken of de tanden in een hamburger te zetten, maar nu klap ik mijn laptop open en start te tikken. Het besef is er nog niet helemaal, maar voetbal is voor mij een tv-sport geworden. Op deze manier wordt het heel moeilijk om je Fortuna-supporter te voelen.


Mats Seuntjens schopte nog een Brabo neer

Als Marciano Vink en Kenneth Perez hun zegje hebben gedaan schakelt de regie weer naar het Philips Stadion voor de tweede helft. Veel is er niet veranderd, zo hoor ik commentator Leo Driessen vertellen. Zicht op het speelveld heb ik nog niet, omdat ik eerst mijn alinea voltooi.

En dus zie ik na 55 minuten Lazaros Rota de bal naar Lisandro Semedo spelen. Semedo draait goed weg, snelt het strafschopgebied binnen en wordt zichtbaar door Olivier Boscagli aan Semedo’s shirt hangen. Semedo zet desondanks door, ziet vanuit rechts Nick Viergever aanstormen en trapt vallend de bal op doel. Een slap rollertje, maar dat komt ongetwijfeld voort uit het ‘truitje-trek’ van Boscagli.

Opmerkelijk genoeg heeft iedereen het gezien op tv, de VAR dus ook, maar er volgt geen signaal vanuit Zeist naar arbiter Jeroen Manschot. Semedo kan klagen wat hij wilt, een strafschop komt er niet. Dan maar op een andere manier proberen de gelijkmaker te scoren. Via Zian Flemming bijvoorbeeld die een vrije bal op het PSV-doel laat landen.


Zian Flemming zet zich goed door

Komt PSV dan helemaal niet meer in het spelbeeld voor? Jawel hoor, maar Fortuna houdt de rangen aardig gesloten. Donyell Malen en Noni Madueke gaan een één-twee aan, maar Alexei Koşelev reageert attent.


Degelijke partij van de Sittardse doelman

Doordat Fortuna redelijk ver naar voren speelt ontstaat er flink wat ruimte en blijft het uitkijken voor uitvallen. Zoals de keer dat Viergever een goede voorzet kan afgeven en de bal met vereende krachten kan worden ontzet.

De klok tikt ondertussen verder en zo resteert dus steeds minder tijd om een keer te scoren. Dat moet zonder Lisandro Semedo. De Portugees is nog niet 100% fit en wordt gewisseld voor Emil Hansson. Ook aanvoerder Jorrit Smeets haalt het einde niet. Hij gaat met een blessure naar de kant en wordt vervangen door Bassala Sambou. Mats Seuntjens neemt Smeets’ positie en zijn aanvoerdersband over.

Door de wisselingen heeft Fortuna moeite net zo gevaarlijk te worden als tijdens eerdere fases. PSV trekt zich terug, gokt op uitvallen en houdt zich voornamelijk bezig met secuur verdedigen.


Doc doceert

Afgelopen week voegde Sambou zich naar de punt van de aanval om daar iets te forceren, maar dat komt er vandaag veel minder goed uit. Daardoor komt de Eindhovense verdediging niet of nauwelijks onder druk en sukkelt de wedstrijd naar zijn einde.


Lazaros Rota maakte een cruciale fout

In de slotfase zet Mats Seuntjens nog een keer aan over rechts en brengt de bal voor doel. Zijn voorzet is echter te ver en wordt opgepikt door Zian Flemming. Zijn voorzet wordt weggetrapt en brengt Lazaros Rota en Noni Madueke in een sprintduel. Rota verzuimt in te grijpen, laat Madueke de bal controleren en hij schiet onder Koşelev de bal in doel: 2-0.

Verwoede pogingen om nog iets te forceren lopen op niets uit en zo verliest Fortuna met 2-0. Na de 1-0 hield iedereen zijn hart vast, maar Fortuna herstelde zich knap. Het bleef knokken, had kansen genoeg om gelijk te komen met PSV, maar in een alles of niets poging werd het uiteindelijk niets. Goed gespeeld, maar details zorgen voor een 2-0 eindstand.


Janken in de bus

Morgen eindigt de transferperiode en Işıtan Gün kennende zal er nog wel geprobeerd worden ergens een speler weg te lokken. Daarna herbronnen en over twee weken op tv kijken naar de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Tegen de tijd dat we normaliter in Sittard zouden arriveren kan ik nu al met een onvoldaan gevoel mijn laptop dichtklappen. Het wachten is op de foto’s van Niels.

Michel Hennen