Vanaf afgelopen seizoen geldt weer een degradatieregeling vanuit de Jupiler League naar de Tweede Divisie. Maar of inderdaad een club afzakt naar de Tweede Divisie is nog maar de vraag. Want de KNVB heeft de clubs uit de Tweede Divisie schriftelijk laten weten in januari te kijken naar het verplicht stellen van promotie.

Als een club zwaarwegende redenen heeft om af te zien van promotie naar de Jupiler League (promotie brengt het voortbestaan van de desbetreffende club in gevaar), dan gaat de KNVB de situatie bekijken en beslissen of de club in kwestie inderdaad dient te promoveren. Op deze manier zet de KNVB de deur voor clubs die liever niet willen promoveren op een kier.

In januari gaat de voetbalbond om tafel met clubs die strijden om het kampioenschap. Maar de verwachting is dat van die clubs (vrijwel) niemand trek heeft in een avontuur in de Jupiler League. Het is voor clubs uit de Tweede Divisie historisch bezien veel aantrekkelijker om tegen elkaar te spelen dan op vrijdagavond te gaan strijden in de Jupiler League.

Als er niemand verplicht promoveert, dan zal waarschijnlijk ook geen club degraderen. Immers, om te komen tot een Jupiler League (en Tweede Divisie) met een oneven aantal clubs is geen streven van de KNVB.

In ieder geval valt uiterlijk in april 2018 de beslissing over de verplichte promotie. Maar vaststaat dat de voetbalbond met het schrijven van de genoemde brief een flink gat in haar eigen voetbalpiramide heeft geschoten.

Bron: Voetbal247