Na de zwakke wedstrijd tegen Sparta krijgt Fortuna de kans om zich tijdens het bekerduel met PEC Zwolle te revancheren. De huidige nummer twee van de eredivisie blijkt te sterk, maar Fortuna wordt gelukkig niet weggespeeld. Net als in de voorgaande wedstrijden worden de spaarzame kansen niet benut. Daarnaast blijkt met de wedstrijd meer hoe zeer we Ramon Voorn op het middenveld missen. Met het oog op de twee komende derby’s reden genoeg voor enige ongerustheid.


25 september 2013

Wederom geen bekerwinst, volgend jaar beter!

Doelpuntenmakers: 20. Achenteh 1-0, 86. Broerse 2-0.
Opstelling: Kaya; Vets, De Boer, Janssen, Kis; Briels (81. Vankan), Vlug (69. Gulpen), Zennaro; Khalouta, Nepomuceno, N’Koyi (59. Amoah).
Toeschouwers: 7.600
Scheidsrechter: Sanders
Geel: Zennaro
Rood: –

Na de blamage van vorig seizoen in Hoorn, waar Hollandia Fortuna exact één jaar geleden onaangenaam verraste, verwachten we dit jaar meer van het bekertoernooi. Helaas is de loting ons weer eens ongunstig gezind. We mogen naar PEC Zwolle dat verrassend bovenin meedraait in de eredivisie. Na zeven wedstrijden staat de ploeg zelfs tweede op slechts twee punten van koploper PSV. Een uitstekende prestatie van nieuwe trainer Ron Jans, die na zijn mislukte avontuur in Luik in Zwolle het plezier in het voetbal probeert terug te vinden. Kortom, het wordt geen gemakkelijke opgave om de volgende ronde te bereiken.

Ondanks die wetenschap stappen er toch netjes 37 mensen om half vier bij het Offermans Joosten Stadion in de bus. Daarnaast zullen 27 fans de reis naar Zwolle per auto afleggen, waardoor het aantal Fortunezen on Tour vandaag op 64 uitkomt. Vandaag geen Wil en Annette die de bus begeleiden, maar Huub en Jo. Voor dit geroutineerde duo is een klus als vandaag een peuleschil. De heenreis verloopt dan ook vlekkeloos.  Zelfs zó vlekkeloos dat we noodgedwongen een extra stop moeten maken, omdat we anders veel te vroeg in het Ijsseldelta-stadion arriveren. Om dat tijdstip nog iets te verlaten, krijgen we van de lokale politie een gratis sight-seeing tour aangeboden. Hoewel het stadion op slechts een paar minuutjes rijden van de autoweg ligt, doen wij er ruim een kwartier over het bezoekersvak te bereiken. Even na zeven uur parkeert de chauffeur de bus achter het uitvak.

Trainer Wil Boessen kan vandaag nog steeds geen beroep doen op de geblesseerde Fatih Turan, Ramon Voorn en Timothy Dreesen. Niels Vets kreeg afgelopen vrijdag dan wel rood tegen Sparta, zijn schorsing gaat pas aanstaande zondag van kracht als we op bezoek gaan in Venlo. De logica dat Ruben de Kogel van VVV, die op dezelfde dag rood kreeg, tijdens het bekerduel al zijn schorsing uit mag zitten en zondag tegen Fortuna dus gewoon van de partij is, ontgaat me volledig. Waarschijnlijk komt dit trucje weer uit de hoge hoed van een of ander meesterbrein in Zeist.

Boessen kiest ervoor Vets vandaag als rechtsback te posteren. Yoann de Boer en Roel Janssen vormen het centrum, Kevin Kis speelt op zijn vertrouwde positie als linksback. Op het middenveld moeten Franco Zennaro, Aziz Khalouta en Jordie Briels voor het evenwicht zorgen. Daarbij worden ze geassisteerd door Jeffrey Vlug die de voorkeur krijgt boven Lars Gulpen. Voorin moeten Gevaro Nepomuceno en Patrick NKoyi voor het gevaar zorgen.


Fortuna maakt zich klaar voor de aftrap

Fortuna speelt de eerste fase van de wedstrijd aardig mee. Het spel speelt zich met name op het middenveld af en beide ploegen komen vooralsnog niet verder dan enkele schoten van afstand. Zo zien we in de achttiende minuut een schot van Nepomuceno over het doel van Kevin Begois zeilen. Twee minuten later krijgen we een lesje in effectiviteit. Een prima steekbal vanaf het middenveld wordt door Achenteh opgepikt en feilloos in de lange hoek achter Kaya geschoten.

Fortuna laat zich niet hangen en in de 25e minuut schiet Briels brutaal van ruim vijfentwintig meter op het doel. De bal gaat helaas net over. Enkele minuten later krijgt Fortuna de uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken. Khalouta wordt in de zestien aangespeeld door Gevaro en draait goed weg van zijn tegenstander. Op enkele meters van de goal van Kevin Begois, ter hoogte van de achterlijn, kiest hij onbaatzuchtig voor een harde voorzet. Via een kluts in de doelmond wordt de bal door Bram van Polen van de lijn gehaald. Na de trefzekere wedstrijden tegen Willem II en Helmond Sport is de productie van ons elftal helaas stilgevallen. De oplossing? Geen idee, hopelijk heeft Wil Boessen dat wel.

Tien minuten voor rust voorkomt de paal een tweede tegentreffer. Na een mooie aanval schiet Klich de bal onhoudbaar achter Kaya. Gelukkig stuitert de bal via de paal achter de rug om terug het veld in. De 1-0 achterstand met rust biedt nog perspectief voor een stuntje.

Pauze en tijd om de catering te testen. Voor de lieve som van €6 euro word ik de trotse eigenaar van een broodje Unox en een klein bekertje cola. Echte eredivisieprijzen dus. Een broodje Unox gaat er altijd wel in, maar van die prijzen worden we natuurlijk niet vrolijk.


Zeg eens AAAAAA

In het programmaboekje lezen we dat technisch directeur Gerard Nijkamp benieuwd is naar de ontmoeting tussen de Jupile League club en de eredivisieclub. ‘In de Jupiler League worden de mouwen opgestroopt en spelen ploegen vaak optimistisch, terwijl in de Eredivisie het positiespel en tactiek hoogtij viert.’ Grappig hoe snel de arrogantie toeslaat bij een club die een succesvolle reeks heeft neergezet. Dat diezelfde eredivisie op Europees niveau meer en meer een lachertje aan het worden is, vergeet hij voor het gemak maar even. Wederom een teken dat PEC Zwolle terecht niet hoog op ons populariteitslijstje staat. Dat de sfeer veelal kunstmatig wordt aangejaagd door harde muziek vanuit de boxen en er wordt gespeeld op kunstgras, zorgt evenmin voor weinig punten.


Zelfs de regen is nep in Zwolle

De tweede helft begint en Zwolle leunt een beetje achterover en speelt de bal met name achterin en op het middenveld rond. Fortuna laat helaas niet echt zien dat het wel graag wil waardoor zich al snel een tamelijk matig schouwspel ontwikkelt. Na een uur spelen wordt NKoyi gewisseld voor Patrick Amoah. Of NKoyi lichtgeblesseerd is en wordt gespaard voor zondag of dat hij om tactische redenen wordt gewisseld, is me niet helemaal duidelijk. Amoah’s invalbeurt geeft een herkenbaar beeld: veel rennen en  enthousiasme maar weinig gelukkig en effectief.

Als er al kansen vallen te noteren, zijn die voor Zwolle. Gelukkig heeft Kaya weer een goede dag en ranselt enkele ballen vakkundig uit zijn doel. Nadat ook Lars Gulpen (voor Vlug) en Bob Vankan zijn ingevallen (die hiermee zijn debuut maakt in de beker) wordt de wedstrijd vijf minuten voor tijd dan toch definitief beslist. Vanuit een hoekschop kopt Joost Broerse zonder tegenstand de bal van dichtbij achter Ferhat Kaya. Alle hoop op een gelijkmaker is hiermee vervlogen.


Zwolle bouwt aan een nieuwe aanval

Na drie minuten blessuretijd vindt scheidsrechter Sanders het mooi geweest en fluit voor het einde. De spelers bedanken bedanken de fans voor hun steun, de fans bedanken de spelers op hun beurt voor hun inzet en het feit dat de gevreesde afstraffing is voorkomen.


Tot zondag!

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta en gezien de tegenstander was het spel van Fortuna zo slecht nog niet. Het gros van de supporters zal vooraf voor een grote nederlaag hebben gevreesd. Die bleef gelukkig uit, maar het feit dat er zo weinig kansen worden gecreëerd en dat er onzurgvuldig met de weinige kansen wordt omgesprongen, baart me wel zorgen. Hopelijk staat het vizier in de twee komende en beladen wedstrijden tegen VVV en MVV wél op scherp.

Na een rustige terugreis bereiken we om 01.00 uur het Offermans Joosten Stadion. Daar wacht ons een onverwachte verrassing: de accu van de Nissan Micra van dienst heeft het begeven. Gelukkig schiet Marc ons direct te hulp en lost dit probleem binnen no time op, waarvoor nogmaals onze dank!

Zondag reizen we met ruim driehonderd supporters naar Venlo. Hopelijk wordt de steun van de fans beloond met een overwinning. COYS!

Deze keer op woensdag, de punten voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie.

Resultaat: Uitgeschakeld, dus nul punten.
Uitvak: 64 fans, goed voor vier punten.
Stadion: Vrij goed zicht op het veld, geen hekken en tribunes kort op het veld. Helaas wel kunstgras. Toch zes punten.
Thuisfans: De Far East Ultra’s konden niet imponeren. Over de blonde jongeman rechts van het uitvak zwijgen we maar helemaal. Vier punten omdat het stadion wél aardig vol zat.
Catering: Alleen maar A-merken, dure prijzen: vier punten.
Randvoorwaarden: Na lang wachten toch een programmaboekje in het bezoekersvak, vlaggen ophangen vrijwel onmogelijk, over de stewards weinig te klagen: zes punten.

24 punten voor PEC Zwolle. Daarmee neemt het voorlopig de laatste plaats in.

Ralf van Laar