Fortuna en Patro blijken elkaars evenknie. In een verschrikkelijke eerste helft schakelen ze elkaar uit. In de tweede helft wordt het allemaal iets beter en krijgen we zowaar nog twee doelpunten te zien ook!


2 Augustus 2003

Fortuna en Patro bakken er niet veel van

Patro Maasmechelen 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 65. P. Janssen 0-1; 72. Karagiannis 1-1
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Klimek, El Gaaouiri (46. Tychon), Daemen (46. Meszaros), Cagnazzo, Brusselers, Van Barneveld, Gommans.
Toeschouwers: 500
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Maasmechelen is niet ver van Sittard, want langer dan een half uurtje rijden is het niet. Dat is maar goed ook, want het is snikheet en dan zit je liever niet uren in een auto.

Het Patrostadion ligt tussen Maasmechelen en het outlet centre in en dus is het makkelijk te vinden. Voor zes euro ben je de trotse bezitter van een entreekaartje en kun je je een mening vormen over het stadion. Nou ja, stadion. Er zijn twee tribunes aan de lange zijden. Achter de doelen heerst een hoog FC Den Bosch gehalte. Twee leuke heuveltjes beplant met klimop maar met voetbal heeft het niet veel van doen. Aan de lange zijde wel twee leuke tribunes.

Ach ja, realiteitszin viert hoogtij in Maasmechelen, want een grotere accommodatie hebben ze ook niet nodig en er wordt ook niet onnodig met geld gegooid. En die realiteitszin heeft Patro geen windeieren gelegd. De club eindigde de afgelopen twee seizoenen weliswaar laatste in Tweede Klasse, maar degradeerde telkens niet. Twee jaar geleden gingen Eendracht Aalst en Harelbeke failliet in Eerste Klasse; vorig seizoen Lommel en KV Mechelen en dus kon Maasmechelen mooi in de tweede klasse blijven. Dus wie heeft er nou gelijk?

Toch heb ik nog wel een potentieel bezuinigingspostje voor Patro. Verpats eens een stuk of vijf geluidsboxen of draai de volumeknop omlaag, want die herrie kan echt niet….

Spelen er bij Patro nog bekende gezichten? We herkennen er twee. Mark Eberlé. Speelde die vorig seizoen niet bij VVV? En natuurlijk de onvermijdelijke Manu Karagiannis. 36 Jaar inmiddels, gespeeld bij Waregem, Seraing, Anderlecht, Antwerp, Germinal Ekeren, GBA, La Louvière, Rode Duivels (8x) en nu terug bij de club waar het allemaal voor hem begon: Patro Maasmechelen. Een levend monument dus.

Waarschijnlijk omdat het niet zo ver reizen is, is het uitvak behoorlijk vol gelopen. We tellen uiteindelijk zo’n 135 Fortunezen. Voeg daar de 350 Belgen aan toe en het totaal aantal bezoekers komt op een slordige 500.

Fortuna start het duel in dezelfde opstelling als eerder deze week in Luxemburg. Dat wil zeggen, op één speler na dan: David Klimek vervangt Bart Meulenberg. Aangezien deze ontmoeting tegen Maasmechelen de laatste serieuze test voor het bekerduel tegen JVC Cuijk is, zijn we benieuwd hoever Fortuna eigenlijk is.

Als we af moeten gaan op de eerste helft is het antwoord erg simpel. Fortuna is niet al te ver gevorderd… Het spel van Fortuna (maar ook dat van Maasmechelen) is niet om aan te zien. Niets lukt op de helft van de tegenstander. Waar je in Luxemburg nog wel eens een aardige combinatie zag, zie je hier helemaal niets. Is het de hitte, hebben ze soms hard getraind de afgelopen week of kan Fortuna niet beter?

Wie het weet, mag het zeggen, maar de elf Fortunezen spelen alsof ze elkaar vandaag pas voor het eerste gezien hebben.

De twee spitsen doen voor spek en bonen mee, want ze krijgen in 45 minuten tijd geen enkele bruikbare bal. Slechts Geert Brusselers en Rein Baart halen een aanvaardbaar niveau. Die laatste moet in actie komen bij de enige kans die de eerste helft rijk is en die is inderdaad voor Maasmechelen. Door geknoei achterin kan Gert Geraerts zomaar doorlopen richting Baart. Maar als ie oog in oog komt met Baart verliest hij zijn koelbloedigheid en kan onze keeper hem de bal afnemen. Ruststand: 0-0. Zelden zal een ruststand zo terecht zijn geweest.

In de rust mag Eddy (een patro supporter) nog enkele penalty’s nemen. Het is zijn laatste weekend als vrijgezel en dat moet gevierd worden. Opdracht: vermijd zoveel mogelijk gemiste doelpunten. Zelden kreeg iemand zo’n simpele opdracht, want hoe kun je nou een doelpunt missen?

Nadat het dameselftal van Patro gepresenteerd is, gaan we door met de tweede helft. Bij Fortuna twee wijzigingen: Georges Tychon vervangt Samir El Gaaouiri en László Meszaros vervangt Tom Daemen. En die twee invallers kunnen in ieder geval terugkijken op een betere wedstrijd dan hun voorgangers.

Het niveau van Fortuna gaat trouwens toch al omhoog. Eindelijk zien we eens een paar geslaagde combinaties op de grasmat. Niet dat het sprankelend wordt, maar er lukt tenminste iets. Met name Tychon is erg bedrijvig aan de rechterkant. Een aantal malen passeert hij zijn directe tegenstander (we noteren zelfs een hele mooie tunnel!), maar als Tychon dan zijn man voorbij is, is zijn voortzetting bedroevend. Nou ja, hij komt zijn man tenminste nog voorbij…

Het betere spel van Fortuna levert de geel/groenen enkele kansen op. Eerst noteren we een halve omhaal van Harry Gommans die weliswaar een paar metertjes naast gaat, maar alleen de poging al verdient waardering. Toch wordt het langzaam maar zeker gevaarlijker voor de neus van Gert Doumen. Eenmaal moet ie vol aan de bak. Tychon is zijn man weer eens voorbij en schiet op doel. Doumen pareert maar de rebound is voor Gommans, die keihard inschiet, maar Doumen ranselt ook die bal nog uit het doel. Knappe reflexen!

Toch moet Doumen na dik een uur spelen (alhoewel de speaker zeker weet dat we in de 82ste minuut zitten) kapituleren. Tychon neemt een corner die via het hoofd van Paul Janssen in het doel eindigt: 0-1. Janssen stond netjes vrij en kopt dankbaar voor de vrijheid mooi binnen. Kijk aan, in Luxemburg scoorden we ook al uit een corner en de corners van Brusselers zijn vandaag ook gevaarlijk. Gaan corners dan zowaar nog een specialiteit van ons worden? Het moet niet veel gekker worden!

Fortuna op voorsprong en dat is op dat moment wel enigszins verdiend omdat wij toch het beste van het spel hebben. Niet dat Maasmechelen het niet probeert maar de grensrechter vlagt de spitsen van Maasmechelen consequent af voor buitenspel. Vanuit onze positie is onzichtbaar of dat terecht is, maar de Patro supporters hebben zo hun twijfels….

Toch krijgt ook Maasmechelen zo af en toe kansen. Gelukkig is Baart (in het zwart…) nog niet bevangen door de hitte en houdt hij zijn doel schoon. En gelukkig voor ons bevestigt Benjamin Tegenbos waarom zijn trainer in hem een bankzitter ziet en geen basisspeler. Mijn god, wat een kans kreeg die twee meter lange boomstam.

Nou ja, doel schoon houden. Tien minuten na de Sittardse treffer moet ook Baart door de knieën. Maasmechelen krijgt een vrije trap een metertje of twintig voor onze goal. Baart metselt een muurtje en Karagiannis staat achter de bal. De muur staat degelijk en Karagiannis zal met een mooie krulbal op de proppen moeten komen om te scoren. Of toch niet? Nee, een slap rollertje volstaat: 1-1.

Gelukkig is dit een oefenwedstrijd en heeft onze muur kunnen zien wat er kan gebeuren als je opspringt als de vrije trap niet hoog maar over de grond genomen wordt. Baart terecht woest; hopelijk gebeurt dit dit seizoen niet meer.

De speaker weet nu zeker dat dit doelpunt gescoord werd in de 72ste minuut. Is dit de remake van “Back to the future”?

Blijft er nog een kwartiertje over waarin eigenlijk nog slechts één memorabele gebeurtenis plaatsvindt. Het gebeurt vijf minuten voor tijd. Tychon slalomt door de Belgische defensie en moet uiteindelijk nog één man kloppen: de keeper. Tenminste dat denkt Tychon waarschijnlijk, als hij ineens middels een zuivere koka gevloerd wordt door Joeri Vastmans. En dan trekt de scheids zowaar een rode kaart in dit oefenduel, maar er is onvoldoende tijd om te zien of Fortuna die man-meer-situatie had kunnen uitbuiten.

Eindstand: 1-1. Een terechte uitslag.

De spelers bedanken de meegereisde supporters. Ze zien er behoorlijk vermoeid uit, behalve Brusselers. Onze man in vorm heeft slechts last van een schorre keel. Dat krijg je als je 45 minuten genegeerd wordt door je medespelers. 45 Minuten stond ie vrij op links, 45 minuten vroeg ie om de bal, 45 minuten had ie zijn vorm kunnen etaleren, maar de rest van de spelers keek vandaag uitsluitend naar rechts. Kijk de volgende keer ook eens naar links aub!

Dinsdag gaat het verder tegen VVS.