Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen VVV Venlo (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Sebastian Polter, die het tweede en laatste duel van zijn uitsluiting uitzit. Verder maken Branislav Niňaj en Adnan Ugur niet langer deel uit van de spelersgroep. De eerste vertrok definitief naar ACS Sepsie OSK Sfântu Gheorghe; de tweede op huurbasis naar FC Dordrecht. Daar staat de terugkeer van Roel Janssen tegenover. Hij keert terug van een uitsluiting en nieuweling Dario Van den Buijs is speelgerechtigd.

Tegenstander VVV Venlo leek zich in de winterstop op te moeten gaan maken voor een gevecht tegen degradatie. Vijf wedstrijden later en dertien punten rijker is dat doembeeld ver weg. VVV deed in de wintertransferperiode, wat mislukte in de zomertransferperiode: het trok een paar prima renderende verdedigers aan. Trainer Hans de Koning en spits Giorgos Giakoumakis deden de rest.

Fortuna Sittard kan ook terugkijken op een behoorlijke herstart van de competitie. Het pakte negen punten uit de vijf duels tot dusverre en staat keurig op plek twaalf—elf punten verwijderd van de degradatiezone. Ultee heeft de juiste balans in het elftal gevonden. Verdedigend solide, maar tegelijkertijd is er (zowel kwalitatief als kwantitatief) voldoende aanvallende mankracht om het verschil te maken.

De terugkeer van Roel Janssen en de beschikbaarheid van Dario Van den Buijs betekent dat Sjors Ultee een keuze centraal achterin moet maken. Hij kan vasthouden aan het duo Mickaël Tirpan / Martin Angha, hij kan kiezen voor Martin Angha / Dario Van den Buijs of voor Martin Angha / Roel Janssen. We vermoeden dat Ultee kiest voor de derde optie.

Het aantrekken van een linksbenige centrale verdediger had lange tijd prioriteit, maar Ultee heeft de laatste maanden een oplossing gevonden zonder die vacature te vervullen. Het duo Martin Angha / Roel Janssen fungeert goed, bovendien is er ineens ook nog de polyvalente Mickaël Tirpan. Drie maanden geleden had Van den Buijs waarschijnlijk onmiddellijk een basisplek gekregen; nu zal hij die plek moeten afdwingen. Concurrentie waar het team beter van zal worden.

De terugkeer van Roel Janssen zal ten koste gaan van Lazaros Rota, want we vermoeden dat Mickaël Tirpan een plekje naar rechts zal schuiven. George Cox is de onomstreden linksback. Yanick van Osch staat in doel.

Op het middenveld is er weinig reden tot veranderingen. Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra controleren het middenveld; Zian Flemming zorgt voor de aanvallende impulsen vanaf het middenveld.

In de voorhoede moeten Lisandro Semedo en Emil Hansson voor het gevaar zorgen op de vleugels. Mats Seuntjens speelt in het centrum van de aanval.

Oud-Fortunezen bij VVV Venlo? We herkennen trainer Hans de Koning, die tussen de zomers van 2000 en 2004 vier seizoenen bij Fortuna werkte als assistent-trainer en hoofdtrainer. Het waren jaren waarin er weinig eer te behalen viel in Sittard. Verder herkennen we speler Aaron Bastiaans, die enige tijd in Fortuna’s jeugdopleiding vertoefde.

Laatste thuisoverwinning op VVV Venlo? 26 Oktober 2019. Vorig seizoen won Fortuna voor het laatst van VVV in eigen huis. Mark Diemers (twee vrije trappen en een penalty) en Amadou Ciss zorgen voor een ruime 4-1 overwinning.

Laatste vijf duels thuis tegen VVV Venlo: W-G-W-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-W-V-W

De KNVB heeft Serdar Gözübüyük aangesteld als scheidsrechter. De man staat op plek veertien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Geen positie om over naar huis te schrijven. Onderkant middenmoot zullen we maar zeggen. VAR Joey Kooij staat op plek zes in de lijst. Dat kan ons beter bekoren.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Hansson; Semedo, Seuntjens en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN zendt het duel live uit.