Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het uitduel tegen VVV Venlo (aftrap: 19.45uur) geen beroep doen op de geblesseerde Djibril Dianessy en de afwezige Patrik Raitanen. De Fin is voorlopig teruggekeerd naar Finland vanwege privéredenen. Martin Angha heeft de groepstraining hervat en is dus op de weg terug. Wellicht zit hij al bij de wedstrijdselectie. Wie zeker terugkeert in Fortuna’s 2000ste officiële duel ooit is Branislav Niňaj, die een uitsluiting van een duel heeft uitgezeten. Assistent-trainer Kevin Hofland zal niet op de bank plaatsnemen naar aanleiding van zijn vierde gele kaart in het lopende seizoen.

Tegenstander VVV Venlo haalde in de winterstop drie versterkingen (voor elke linie een) en stelde Hans de Koning als nieuwe trainer aan. Qua resultaten heeft dat de Venlonaren geen windeieren gelegd, want VVV pakte na de winterstop twaalf punten uit zes duels, tegenover vijftien punten uit achttien duels voor de winterstop. VVV zal dus met het nodige zelfvertrouwen aan het duel tegen Fortuna Sittard beginnen.

Fortuna kijkt daarentegen met gemengde gevoelens terug op de laatste weken. De ploeg speelt aardig voetbal (zeker in de laatste uitduels), maar punten heeft dat nauwelijks opgeleverd, waardoor de ploeg is afgezakt op de ranglijst. Pech, scheidsrechterlijke dwalingen, maar toch ook gebrek aan stootkracht in het vijandelijke strafschopgebied spelen daarbij een rol. Met opeenvolgende duels tegen VVV Venlo, PEC Zwolle en ADO Den Haag voor de boeg, krijgt Fortuna de kans tegen directe concurrenten de positie op de ranglijst te verbeteren.

In de achterhoede vermoeden we dat Ultee een wijziging gaat doorvoeren. De terugkerende Branislav Niňaj zal spelen in het hart van de defensie naast aanvoerder Wessel Dammers. Dat gaat ten koste van de basisplek van Grégoire Amiot. Aan de zijkanten spelen Lazaros Rota (rechts) en George Cox (links). Alexei Koşelev staat onder de lat.

De samenstelling van het middenveld hangt af van de samenstelling van de voorhoede. Ultee probeerde het met Bassala Sambou (tegen Heracles Almelo), Vitalie Damașcan (tegen FC Emmen) en zonder echte spits (Felix Passlack tegen Feyenoord), maar veel uitgespeelde kansen speelde Fortuna in geen van die duels bijmekaar. We verwachten niet dat Ultee vasthoudt aan de Feyenoord-variant en dus weldegelijk met een speler in de spits zal aantreden die dat beroepshalve ook is. We houden het op Vitalie Damașcan met Mark Diemers erachter.

Op het middenveld is er dan ruimte voor vier spelers. Een van die vier is Felix Passlack die terugzakt naar het middenveld. Dat betekent dus dat een van de middenvelders tegen Feyenoord zijn basisplek verliest. We vermoeden dat dat Álex Carbonell is. Tesfaldet Tekie, Jorrit Smeets en Amadou Ciss zijn de overige middenvelders die wij vanavond aan de aftrap verwachten.

Oud-Fortunezen bij VVV Venlo? We herkennen Roel Janssen, die terugkeert van een schorsing. We herkennen ook Hans de Koning, die vier seizoen assistent-trainer en hoofdtrainer was in Sittard-Geleen en verder zijn er nog twee selectiespelers die in onze jeugdopleiding vertoefden: Stan van Dijck en Aaron Bastiaans.

Laatste competitie-overwinning uit bij VVV Venlo? 22 Oktober 1994. Inderdaad, de laatste overwinning in Venlo was 26 jaar geleden. Het was wel een memorabele overwinning in het titelseizoen. Een treffer van Urvin Lee was voldoende voor de zege en Fortuna wipte over VVV Venlo heen op de ranglijst. Dat laatste kan vanavond opnieuw gebeuren.

Laatste vijf competitieduels uit bij VVV Venlo: V-V-V-G-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? V-G-V-W-G

De KNVB heeft Danny Makkelie aangesteld als scheidsrechter. Makkelie staat op plek twee in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’, slechts 0,01 punt achter koploper Richard Martens. VAR Ingmar Oostrom staat op plek vier in de lijst—ook al een man die ons statistisch gezien prima ligt. Op het moment van de waarheid tovert de KNVB dus een Fortuna-goedgezinde leiding uit de hoge hoed.

Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Dammers, Cox; Tekie, Smeets, Passlack, Ciss; Diemers en Damascan

Supporters: Er zullen 525 Fortunezen plaatsnemen in het uitverkochte uitvak. De 309 busreizigers melden zich om 18.00uur bij het Fortuna Sittard stadion. De 216 automobilisten melden zich vanaf 18.20uur bij verzorgingsplaats Spik aan de A73 nabij Roermond voor het omruilen van omwisselbiljetten voor entreebiljetten.