Trainer Kevin Hofland kan vanmiddag thuis tegen FC Groningen (aftrap: 12.15uur) waarschijnlijk niet beschikken over Ben Rienstra en ook Jarosław Jach lijkt nog niet speelklaar. Verder is iedereen fit en beschikbaar.

Tegenstander FC Groningen staat na vijf duels achtste in de eredivisie. Dat zou zo maar eens een positie kunnen zijn die de Groningers na 34 wedstrijden ook innemen, tenzij Arjen Robben fit geraakt (en fit blijft) en het verschil gaat maken. Kortom, voorlopig presteert FC Groningen naar behoren.

Fortuna Sittard staat na vijf duels voorlaatste met twee punten. Ondermaats, volgens de Sittardse technische staf. Wil Fortuna progressie maken op de ranglijst, dan moet het thuisduels tegen bijvoorbeeld FC Groningen in winst omzetten. Fortuna zal dan wel de ruimtes beter moeten verdedigen die de ploeg weggeeft in duels tegen min of meer gelijkwaardige tegenstanders. In Emmen ging dat vorige week geregeld mis.

We vermoeden dan ook dat Hofland opnieuw gaat ingrijpen in de verdediging. Ditmaal niet in het centrum, maar aan de flanken. We verwachten dat Lazaros Rota, die dit seizoen nog niet heeft kunnen aanknopen bij zijn prima prestaties in het afgelopen seizoen, uit de basis zal verdwijnen. Hofland kan kiezen voor Clint Essers op de rechtsbackpositie, maar we verwachten dat hij er een van nature centrumverdediger posteert: Martin Angha. Dat betekent dat er dus ook een wijziging komt in het centrum. Branislav Niňaj krijgt een nieuwe kans als vervanger van Angha. Roel Janssen speelt naast Niňaj in het centrum. George Cox verdedigt de linker zone. Alexei Koşelev verdedigt het doel.

Op het middenveld verwachten we de gekende namen. Aanvoerder Jorrit Smeets, spelverdeler Tesfaldet Tekie en Mats Seuntjens die de verbinding tussen middenveld en aanval verzorgt.

In de voorhoede speelt Lisandro Semedo aan de linker kant; Sebastian Polter en Zian Flemming spelen meer centraal.

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? We herkennen Wessel Dammers, die de afgelopen drie seizoenen bij Fortuna speelde en Ahmed el Messaoudi die twee seizoenen geleden een seizoen als huurling (van KV Mechelen) bij ons speelde.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen FC Groningen? 30 November 2019. Fortuna won de laatste editie in de mist. Rasmus Karjalainen maakte het enige doelpunt van de avond.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Groningen: W-G-V-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-G-V-V

De KNVB heeft Pol van Boekel aangesteld als scheidsrechter. Van Boekel staat vijftiende in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. We bewaren dus weinig goede herinneringen aan Van Boekel. VAR Kevin Blom staat tiende in de lijst; een neutrale leidsman.

Opstelling: Koşelev; Angha, Niňaj, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens; Semedo, Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports 1 zendt het duel rechtstreeks uit.