Trainer Roger Reijners kan vanavond in het (inhaal)duel tegen Cambuur Leeuwarden in Leeuwarden beschikken over een nagenoeg complete selectie. Alleen de voor de rest van het seizoen uitgeschakelde Abdul Ocal en de geschorste Cedric Olondo zullen niet van de partij zijn.

We gaan er niet vanuit dat de trainer gekke dingen gaat doen qua opstelling. De enige echte keuze die gemaakt moet worden is die tussen Charly van den Ouweland en Danny Schreurs. Aangezien Cambuur uit geen makkelijke wedstrijd is, zal Reijners wel voor een wat behoudendere tactiek kiezen, alhoewel (zie beneden) Fortuna vrijwel niets opschiet met een gelijkspel. We gokken dus op Van den Ouweland in de basis en supersub Schreurs op de bank, waar hij in de loop van de tweede helft vanaf mag komen als het dringend nodig is.

Vermoedelijke opstelling:

Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Voorn, Heinrichs, Taktak, Van den Ouweland en Boymans

In tegenstelling tot afgelopen vrijdag kan Fortuna Sittard vanavond de vierde periode niet winnen, maar wel een reuzenstap zetten in die richting. De scenario’s:

1) Fortuna verslaat Cambuur Leeuwarden

In dat geval is Fortuna erg dicht bij een periodetitel, omdat er dan nog slechts een concurrent overblijft: FC Zwolle dat dan op drie punten staat. Kortom, in dit scenario kan FC Zwolle alleen nog maar op gelijke hoogte komen door vrijdag zelf te winnen van Cambuur en Fortuna moet dan verliezen van Excelsior. Als dat zou gebeuren komt het aan op het onderlinge doelsaldo dat ook nog duidelijk in Fortuna’s voordeel is (minimaal +6 voor Fortuna tegen +1 voor FC Zwolle).
Pakt Fortuna een punt of meer tegen Excelsior dan is de periodetitel zeker binnen ongeacht wat FC Zwolle doet.

2) Fortuna speelt gelijk tegen Cambuur Leeuwarden

In dat geval neemt Fortuna een punt voorsprong op FC Zwolle, twee op RKC Waalwijk en drie op Go Ahead Eagles. Dat zijn dan de resterende concurrenten. Fortuna heeft dan de zaken in eigen hand, want door te winnen van Excelsior wint het de periodetitel.
Een gelijkspel of een nederlaag tegen Excelsior kan ook volstaan om de periodetitel te winnen, maar dan is Fortuna afhankelijk van andere resultaten.

3) Fortuna verliest van Cambuur Leeuwarden

In dat geval komt FC Zwolle na vijf speelronden op gelijke hoogte met Fortuna. Fortuna’s doelsaldo is dan maximaal +4, tegen FC Zwolle +1. Winst in het slotduel tegen Excelsior volstaat dan waarschijnlijk om de periodetitel te winnen, als Fortuna vanavond niet met grote cijfers verliest van Cambuur en FC Zwolle niet met grote cijfers gaat winnen bij datzelfde Cambuur aanstaande vrijdag.
Bij een gelijkspel tegen Excelsior, kunnen FC Zwolle, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles de periodetitel nog wegkapen; bij een nederlaag van Fortuna kunnen ook FC Eindhoven en Cambuur Leeuwarden nog aan dat lijstje van kapers toegevoegd worden.