Trainer René Eijer (die hersteld is van een verkoudheid) kan vanmiddag in het uitduel tegen AZ (aftrap: 16.45uur) vanwege langdurig blessureleed geen beroep doen op Gavin Vlijter, Djibril Dianessy, Rowen Koot, Wessel Dammers en Anthony Syhre. Zonder tegenbericht gaan we er vanuit dat Branislav Niňaj en Finn Stokkers ook nog uit de roulatie zijn. Verder kan er ook een streep door de naam van José Rodríguez, die naar aanleiding van zijn rode kaart afgelopen weekend, uitgesloten is van deelname aan dit duel.

De eerste beslissing die Eijer moet nemen, betreft het spelsysteem: 4-3-3 of 4-4-2? Sinds de winterstop speelde Fortuna vier uitduels. Eijer koos voor 4-4-2; veranderde gedurende de duels soms naar 4-3-3, maar voor het resultaat maakte het niet zo gek veel uit. Die vier duels gingen ruim verloren. Gegeven de kracht van de tegenstand en Fortuna’s verdedigende broosheid, gokken we op een verstevigd middenveld.

In doel verwachten we Alexei Koşelev. Centraal in de verdediging moet Eijer Rodríguez vervangen. Hij kan kiezen uit Clint Essers, Mahamadou Dembélé, Rubén Ramírez, Calvin Mac-Intosch en als de nood echt aan de man is Ahmed el Messaoudi. We vermoeden dat Eijer kiest voor Mac-Intosch naast Kai Heerings. Dat betekent dat Mac-Intosch niet beschikbaar is als rechtsback. Eijer kan kiezen uit Alessandro Ciranni, Clint Essers en Mahamadou Dembélé. We houden het op Ciranni, maar wie weet, wellicht krijgt Dembélé een kans op de rechtsbackpositie. Aanvoerder Michael Pinto dekt de linker verdedigingszone af.

Op het middenveld moeten Ahmed el Messaoudi en Jorrit Smeets voor stabiliteit zorgen. Mark Diemers zorgt voor de aanvallende impulsen. Als Eijer inderdaad kiest voor een versterkt middenveld dan is de vierde plek voor Andrija Balic of Lars Hutten. We gokken op de eerste.

In de voorhoede is Andrija Novakovich het aanspeelpunt. Als Eijer kiest voor een 4-4-2-opstelling, dan is er geen plek voor twee vleugelaanvallers. In dat geval is het dus óf Lazaros Lamprou óf Lisandro Semedo. Die keuze valt uit in het voordeel van de Griek. Kiest Eijer toch voor 4-3-3, dan speelt Semedo in plaats van Balic / Hutten.

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning uit tegen AZ? 17 Maart 2001. Fortuna Sittard wint in de Alkmaarder Hout met 0-2. Beide doelpunten komen van de voet van Fortuna’s topscorer allertijden Ronald Hamming. Achttien jaar wachten op een nieuwe overwinning lijkt lang, maar Fortuna speelde in die tusentijd slechts eenmaal in Alkmaar.

Laatste vijf competitieduels uit tegen AZ: V-W-V-W-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? V-V-W-V-W

Met scheidsrechter Allard Lindhout (de man die Jorrit Smeets wegstuurde thuis tegen FC Groningen) heeft de KNVB opnieuw een scheidsrechter aangesteld uit de onderste regionen van de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Lindhout staat achttiende. Met Sander van der Eijk kiest de KNVB ook opnieuw voor een onervaren VAR. De man stond driemaal aan de aftrap van een duel van Fortuna—onvoldoende voor een notering. De problemen die we de afgelopen weken hebben gehad met scheidsrechtelijke beslissingen, kunnen zich vanmiddag dus zomaar herhalen.

Opstelling: Koşelev; Ciranni (Dembélé), Mac-Intosch, Heerings, Pinto; Smeets, El Messaoudi, Diemers, Balić (Hutten / Semedo); Novakovich en Lamprou.

Supporters: Fortuna Sittard zal ondersteuning krijgen van 167 supporters in het uitvak. Dat is het laagste aantal dit seizoen bij een competitie- of bekerduel. Carnaval zal een belangrijke reden zijn. Busreizigers melden zich om 13.00uur bij de hoofdingang van het Fortuna Sittard stadion. Voor autoreizigers geldt er geen omwisselgedoe. Meld je met je parkeerkaart bij parkeerplaats P6 bij het AFAS Stadion.