Fortuna Sittard heeft in de Voerstreek voor ongeveer 250 toeschouwers met 5-1 verloren van K.S.K. Tongeren. Vooral in de eerste helft moest Jong Fortuna haar meerdere erkennen in Tongeren. Dat is ook geen schande, aangezien Tongeren met een paar echte cracks aan de aftrap verscheen. Het elftal, spelend onder leiding van Hans Visser, werd op het middenveld gedragen door Wilfried Delbroek (ex-Racing Genk), terwijl Mike Okoth Origi (ex-Racing Genk) het Gino Facenna lastig maakte.

Aan de zijde van Fortuna speelden o.a. Tom Daemen en Laszlo Meszaros een helft mee en maakte Lionel Lord zijn debuut. De wedstrijd begon voor Lord erg goed. Zo schudde hij na amper drie minuten zijn directe tegenstander van zich af met een fraaie lichaamsbeweging. Hij ging vervolgens goed door, maar Tongeren-doelman Davy Bertjens (ex-Fortuna) redde gevat.

Met spaarzame kansen ging Tongeren heel anders om. Prima voorzet vanaf rechts en dito voetbeweging van de 38-jarige Origi. Na zes minuten stond Tongeren al met 1-0 voor. Een paar minuten later wederom een grote kans voor de Belgen, maar Willem-Jan Thijssen was bij de pinken.

Hierna was het weer de beurt aan Lord. Hij nam de bal goed aan, maar werd fors onderuit gegleden. De toeschouwers hielden hun adem even in. Gelukkig kon Lord weer verder.

Na een klein kwartier voetballen belandde een voorzet vanaf links op de knie van Tom Weerts. Own-goal en Fortuna weer op gelijke hoogte. Lang duurde het echter niet. Tongeren was duidelijk de betere, maar dankzij de prima keepende Thijssen bleef het vooralsnog 1-1.

Op het half uur leek Fortuna zowaar via Zarko Grabovac de leiding te nemen. Dit was buiten de grensrechter gerekend, want hij keurde het doelpunt af. Tijdens het koppen van de bal (en tegenstander) raakte Grabovac dusdanig geblesseerd aan zijn hoofd dat hij moest worden vervangen. Ahmet Olgün was zijn vervanger.

Na een fout van Haik Israelian kon Tongeren weer de leiding nemen. Niels Bijloos schoot in tweemaal binnen: 2-1. Niet veel later zorgde Origi middels een klasseflits voor de 3-1. Fortuna was even de kluts kwijt en leek de controle volledig te verliezen. Frank Geraerts scoorde voor rust nog met een formidabel lobje de 4-1. Eindelijk, rust…

Na de thee een compleet ander Fortuna. Ook Tongeren wisselde volop, zodat er van een echte wedstrijd nauwelijks meer sprake was. Lord probeerde zich nog een aantal maal voorbij wat verdedigers te dribbelen, maar veel leverde het allemaal niet op. Na 64 minuten werd hij gewisseld voor Lars Peeters.

Wat is er van Lionel Lord‘s debuut blijven hangen? Niet veel. Hij toonde aan een actie in huis te hebben en hij bezit snelheid. Of het voldoende is voor een contract? Wie weet. Hij heeft morgen, in de wedstrijd tegen Ajax, de kans te laten zien wat hij kan tegen een nòg sterkere tegenstander. Voordeel hierbij is dat hij zelf ook in een beter elftal terecht komt.

Na de wissel van Lord tikte Emmo Guvenc de bal nog tot tweemaal toe op de lat, maar verder kwam Fortuna niet. Tongeren maakte in de slotfase nog de 5-1. De score had veel hoger kunnen uitvallen, maar een goed keepende Thijssen bleek een te grote sta in de weg.

Morgen staat aweer de volgende oefenwedstrijd op het programma. Om 19.30 uur trapt men af tegen Ajax.

K.S.K. Tongeren – Fortuna Sittard:
6′ Origi 1-0, 14′ Weerts (own-goal) 1-1, 30′ Bijloos 2-1, 33′ Origi 3-1, 40′ Geraerts 4-1, 84′ Rouvrois 5-1.