Na het gelukkige gelijkspel tegen Veendam kreeg Fortuna de kans eindelijk weer eens de smaak van een driepunter te proeven. Vooraf schatte iedereen de kansen behoorlijk laag in. Niet onlogisch ook, als je naar Deventer mag afreizen. Ik kan me niet herinneren dat we daar ooit een driepunter hebben gescoord….

 

 


5 November 2010

Noch punten, noch wafels in Deventer

Go Ahead Eagles 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 8. Gerritsen 1-0; 67. Van der Biezen 2-0; 78. Suk 3-0.
Opstelling: Wintjens, Schroyen, Geenen, Grabovac, Kotbani (60. Pasaribu), Di Lallo (46. Garlisi), Voorn, Gulpen (46. Pinheiro), Hofstede, Riyani, Dadda.
Toeschouwers: 4.968
Scheidsrechter: Higler
Geel (Fortuna): Geenen, Pinheiro, Hofstede
Rood (Fortuna): –

Afgelopen vrijdag leek het erop dat het een stresserende week zou gaan worden. Gaat de bus naar Go Ahead nu wel of niet door? Het aantal aanmeldingen was maar beperkt en links en rechts wilden wat mensen een extra inspanning leveren.
Maandag maakte de newsflash van dit medium aan alle onzekerheid een einde: ‘Busreis naar Go Ahaed Eagles gaat door’. In het verleden heb ik mensen om me heen eens horen lachen om het woord ‘daadkracht’ en Mels van Driel om de vraag ‘Wie heeft er ballen?’, maar beiden hebben in dit geval betrekking op Wil en Annette. Hulde voor het buscomité van de SV!

Ralf heeft me toevertrouwd dat de bus om 17.00 uur vertrekt vanaf de voorzijde van de Trendwork Arena, waardoor we ruim de tijd hebben om ons klaar te maken. Het is zelfs iets vóór half vijf als ik bij Ralfs woonst halt houd en hem in de gelegenheid stel in te stappen.
Als we ter hoogte van het voormalige hotel Riche zijn (en de klok 16.35 uur aangeeft), rinkelt mijn gsm. Het blijkt Annette te zijn en dus pak ik eventjes niet op. Immers, bellen achter het stuur is niet toegestaan en we zijn toch zo bij de bus. Ralf denkt aan een afgelasting, maar daarvan kan geen sprake zijn. Als ons aller JC aan de lijn hangt weten we dat het dringend is. Inderdaad, de bus vertrekt dus om 16.30 uur.
Desondanks wordt zonder morren halt gehouden en ons de gelegenheid geboden nog in te stappen. Wederom hulde voor het buscomité van de SV en natuurlijk ook voor alle andere passagiers. We hadden gerekend op een fikse uitbrander, maar zien eigenlijk louter lachende gezichten. Zelfs Frank is positief gestemd, ondanks de bestuurlijke ellende bij zijn geliefde Smoke Eaters.

Eenmaal in de bus ziet alles er redelijk vertrouwd uit, op een knorrige chauffeur na (Wendy, we willen Wim op de bus!) en een, op het eerste gezicht, charmant ogende blondine met smeuïg Vlaams accent. Nadat mij ter oren komt dat dit het liefje van de buschauffeur is probeer ik het woord ‘smeuïg’ amechtig uit mijn hoofd te krijgen, maar dat wil de hele avond maar niet lukken.

Eenmaal op de A2 passeren de kilometers aan een strak tempo. Maar goed ook, want er moet nog gerookt worden. Op één of andere parkeerplaats houden we halt en laten de rokers zich een welverdiende sigaret smaken. Etenswaren die bij het tankstation worden aangeworven dienen ook aldaar te worden weggewerkt. Althans, niet in de bus. Ten strengste verboden, volgens de chauffeur. Gelukkig horen daar koekjes en chips niet bij, want die zijn ergens anders gekocht.

Nadat Abslan de krant heeft gelezen mag hij zich gaan bezighouden met de tweewekelijkse tombola. We kunnen hem niet op onjuistheden betrappen, maar het frappeert dat slechts één prijs achterin de bus valt. Gelukkig is dat niet zomaar een prijs! Nee, JC mag volgende thuiswedstrijd een introducé meenemen. We hopen dat hij zijn zwager meeneemt, maar zijn neefje zou ons ook al plezieren.

Rond de klok van acht arriveren we bij de Adelaarshorst en ontvangen we van Wil de kaartjes. Als vervolgens een negroïde petjesman op zijn nummer wordt gezet kunnen we naar binnen. Van een uitgelaten stemming is geen sprake. Er klinkt geen muziek, alleen geroezemoes op de tribunes. Echt genieten, want dat maak je haast nergens mee.

Om de stilte enigszins te doorbreken heffen we een paar songs aan en het doet goed te merken dat van de ruim 60 aanwezigen in het uitvak zeker 85% meedoet. Dat de aanhang van Go Ahead dat niet bevalt, ze vragen om respect, maar dat zal ons een zorg zijn. We zijn niet gekomen om hen te plezieren.

Na een tijdje komt trainer Wim Dusseldorp naar het uitvak toe om de boel te sussen omdat er iemand onwel zou zijn geworden. Ja, hoe kunnen wij dat weten? Als we dat wisten, hadden we wel anders gehandeld. Vanaf dat moment wachten we natuurlijk netjes totdat scheidsrechter Higler een eerste maal fluit.

Ondertussen maakt hevige teleurstelling zich van mij meester. De stroopwafels heb ik op de heenreis niet aangeroerd, omdat ik er zeker van was in het uitvak een wafel te scoren. Maar helaas, blijkbaar is de befaamde Deventer ‘Wafel Crew’ ter ziele gegaan. Zouden de leden iets van hun leven hebben gemaakt of liggen ze zielloos in de goot? Wie mij daar meer over kan vertellen mag contact met mij opnemen, desnoods anoniem.

Tot dat moment weten we dus ook niet hoezeer Dusseldorp heeft moeten puzzelen om tot 11 spelers te komen. Uiteindelijk ziet het er nog redelijk vertrouwd uit, met Danny Wintjens op doel, Joeri Schroyen als rechtsback, Badre Kotbani als linksback en Zarko Grabovac en Rick Geenen centraal. Op het middenveld spelen Lars Gulpen, Ramon Voorn en Bernard Hofstede. Mo Riyani staat in de spits en Anthony di Lallo en Soufiane Dadda bezetten de zijkanten.

Aangezien het uitvak beschikt over een ‘restricted view’ kunnen we pas vanaf minuut zeven iets over de wedstrijd zeggen. In die minuut krijgt Grabovac namelijk de bal aangespeeld en draait mooi weg van verdediger Freek Heerkens. De weg naar het doel ligt open en Heerkens kan alleen maar aan zijn shirt gaan hangen. Dat doet hij vervolgens ook en zwijnt met een gele kaart. Grabovac leek doorgebroken en rood leek op zijn plaats.


Restricted view in het hele uitvak

Dit gelukje geeft Go Ahead ondertussen een flinke boost. Vanaf de linkerkant wordt de voorzet gegeven en die gaat aan iedereen voorbij. Schuin achter Danny Wintjens staat Patrick Gerritsen nog en hij schuift de bal in het doel. Binnen tien minuten een 1-0 achterstand; juist dat vermijden zal de opdracht zijn geweest van Dusseldorp.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Go Ahead drommels goed aanvoelt dat het vanavond niet in gevaar zal komen en leunt achterover. Voor Fortuna zal het lastig worden kansen bijeen te voetballen, waardoor we een kleine twintig minuten middenveldspel krijgen voorgeschoteld.

We worden weer wakker geschud als de centrale verdediger van Go Ahead met nummer vier op zijn rug oprukt naar de grote baklijn. Hij haalt flink uit, maar de bal gaat naast het doel. Ondertussen bedenkt Fortuna zich dat de tegenstander best wel wat kansen laat en hiervan kan Di Lallo profiteren als hij na ruim een half uur alleen voor de keeper wordt gezet. De pijlsnelle Waal blijkt iets minder pijlsnel dan gehoopt en wordt op een correcte manier de bal ontnomen. De gelijkmaker hing in de lucht, maar te veel talmen zorgt ervoor dat de stand voorlopig blijft zoals hij is.

Vlak voor rust schiet Gulpen nog eens op doel en met dat schot heeft de doelman toch flink wat moeite. Slechts in tweede instantie kan hij de bal oppakken.

In de rust wordt het thuispubliek vermaakt met shoot-outs, maar dat hebben we alleen van horen zeggen. Gezien hebben we dat niet. Na de rust zien we meteen twee wijzigingen in Fortuna’s opstelling. Diogo vervangt Gulpen en de speaker meldt dat Thijs Nieuwland di Lallo heeft afgelost. Dat laatste klopt niet. Het is namelijk Seba Garlisi die rechtsbuiten gaat spelen.

En die tweede helft begint goed. Een bal wordt in het zestienmetergebied gepompt en daar heeft de verdediging van Go Ahead de grootste moeite mee, de doelman voorop. Het is een teken voor de tegenstrever om wat beter op te letten en de kloof uit te diepen.

Dat lukt even later bijna als Grabovac de bal langs Wintjens tikt. Iedereen houdt zijn adem in, maar ziet gelukkig de bal tergend langzaam langs de juiste kant van de paal over de achterlijn rollen. Een ongelukkig moment voor de Serviër, die voor de rest weer een prima partij speelt.

Na een klein uur wordt Dadda diep gestuurd. Hij omspeelt zijn tegenstander, steekt de bal tussen het centrale verdedigingsduo door en zet Riyani vrij voor de keeper. Helaas is de Belg te laat bij de bal en ook deze mogelijkheid is verkeken.

Aan de andere kant komt Kotbani ongelukkig terecht bij een tackle en moet het veld verlaten. Als hij het uitvak passeert ontvangt hij een verdiend applaus, maar niet van de Deventer spionkop. Van alle kanten worden bier en andere dranken naar hem toegegooid.


Badre Kotbani maakt kennis met Deventer spionkop

Gelukkig waren dat niet diezelfde mensen die voor aanvang van de match zo voor respect schreeuwden. In januari 2008 stelde de Fortuna Online redactie al dat ‘het woord respect de laatste jaren een hol begrip is geworden in Nederland. Fortuna Online gebruikt dan ook liever de onbesmette term ‘waardering’, of cynisch de term ‘respek’.’ En dit is heden ten dage nog altijd het geval.

De vervanger van Kotbani heet Ferd Pasaribu en maakt vanavond zijn debuut in de Sittardse hoofdmacht.

Enkele minuten na de wissel van Kotbani beslist Go Ahead de match. Topscorer Koen van der Biezen is eerder bij een afgeslagen bal dan de verdediging en de 2-0 is een feit. Eigenlijk is de wedstrijd hiermee gedaan. Go Ahead heeft een ruime marge opgebouwd en Fortuna moet een flinke kloof zien te dichten.

Na de 2-0 zingt de spionkop minutenlang ‘Altijd blijven lachen, o-oho-oho’, een verwijzing naar ons spandoek. We kunnen dit wel appreciëren want zijn zo realistisch dat er vandaag heel wat had moeten gebeuren om een punt of meer te halen.


‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’

Garlisi en Diogo geven de moed echter niet op. Ze zetten beiden een keer aan voor een solo, maar de ballen eindigen niet in doel. Joey Suk doet het aan de andere kant dan beter. Hij kopt de 3-0 in doel en dan is het helemaal gedaan.


Go Ahead heeft zojuist 3-0 gescoord

In de slotminuut maakt Hofstede nog hands in het penaltygebied, maar de scheids fluit er gelukkig niet voor. Het blijft 3-0, we kunnen naar huis.

De spelers bedanken de trouwe aanhang

In de bus heerst een gelaten stemming. Dat is wel eens anders geweest. Misschien wel jammer, want we hebben de hoop toch nog niet opgegeven? Nee, natuurlijk niet! Gewoon de potjes winnen die je moet winnen, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

In de bus kan vrijelijk gezongen worden en dat wordt dan ook met enige regelmaat gedaan. Zal ook wel moeten, want de CD van Enrique Iglesias is iedereen al snel beu. Tevens heeft vooral JC ideeën over hoe de UK-trip moet gaan verlopen. Wat mij betreft is dat pas iets dat in de verre toekomst zal plaatsvinden, maar voor anderen niet.

Nadat het liefje van de chauffeur komt polsen waar onze muziekvoorkeur naar uit gaat, komt Wil langs met de uitritkaartjes voor de parkeergarage. Een teken dat we bijna in Sittard zijn.

Als we huiswaarts keren komen de spelers ons tegemoet. Zij zullen net zo teleurgesteld zijn als wij, maar krijgen volgende week de kans om het geschonden blazoen op te poetsen bij koploper FC Zwolle.

Michel Hennen

PS: Vanochtend (zaterdag) heeft de Fortuna Online redactie vernomen dat de persoon welke voorafgaande aan de wedstrijd onwel is geworden, is overleden. Via deze weg willen we de nabestaanden heel veel sterkte wensen in de moeilijke tijd die nu zal volgen.