Ook het tweede duel onder de nieuwe technische staf eindigt in een 1-1 gelijkspel. Maar meer nog dan vorige week vertoont het elftal tekenen van herstel. Er wordt weer geknokt voor elke bal en het team oogt weer meer als een écht team en niet als los zand. Huurling Cantwell brengt het uitvak met zijn treffer in extase. Groeneveld zorgt even later voor de ontnuchtering. Toch verlaten we Nijmegen met een tevreden gevoel en kijken weer wat positiever uit naar het restant van de competitie. 


23 februari 2018

Fortuna behaalt verdiend punt in Nijmegen

NEC 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 78. Cantwell 0-1; 82. Groeneveld 1-1.
Opstelling: Özer (38. Santos); Essers, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Vidigal, Smeets (88. Kojic); Semedo, Cantwell (79. Hutten), Stokkers.
Toeschouwers: 10.920.
Scheidsrechter: M. van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Saddiki, Cantwell
Rood (Fortuna): –

Na de hectische carnavalsweek, waarin Sunday Oliseh op non-actief werd gezet en er over en weer met modder werd gegooid, lijkt de rust enigszins wedergekeerd. De assistenten Gino Facenna en Alexander Voigt mogen dan wel nog wat langer thuis blijven en de zaak-Oliseh krijgt vast nog een staartje, maar voorlopig concentreren we ons weer even op hetgeen waar het uiteindelijk om gaat: het voetbal.

Vijf volle bussen vertrekken vandaag om half zes vanaf de voorzijde van het stadion richting de Goffert. Daarnaast reizen er ruim honderd supporters met de auto naar Nijmegen, waardoor Fortuna zich vanavond gesteund weet door 360 fans. Die steun zal de ploeg ook hard nodig hebben, want NEC is dit seizoen thuis nog ongeslagen. Alle zes de geleden nederlagen werden op vreemde bodem geïncasseerd, waarvan de laatste vorige week in Maastricht behoorlijk hard aan kwam. De Nijmegenaren zullen dus op revanche uit zijn. Zeker nadat Jong Ajax afgelopen maandag de koppositie overnam. Ons eigen Fortuna staat nog steeds derde, maar wordt inmiddels flink op de hielen gezeten door Emmen, Jong PSV en Telstar.

Bij aankomst in het Goffertpark concluderen we nogmaals dat het stadion toch wel erg mooi gelegen is, zo tussen de bomen en half in het park. Als de bussen en auto’s in de sluis achter het uitvak arriveren, wordt duidelijk waarom er niet meer kaarten verkocht konden worden. Echt elke vierkante meter wordt hier benut. Bus 1 staat daardoor op een helling van 30 graden met de neus tegen de poort geparkeerd. Gelukkig beheerst onze chauffeur de hellingproef. Helaas beheersen de Nijmeegse stewards ook het ‘rustig fouilleren’ waardoor de 350 Fortunezen tergend langzaam via de twee toegangspoortjes het uitvak binnen druppelen. De laatsten lopen nog net op tijd voor de aftrap de tribune op.


Het bezoekersvak is prima gevuld

Op Gavin Vlijter na zijn alle spelers wedstrijdfit. Perr Schuurs keert terug van een schorsing en neemt de plaats in het centrum weer over van Kai Heerings. Daarnaast voert het duo Braga-Hofland nog drie wijzigingen door in het basiselftal ten opzichte van de wedstrijd tegen Telstar. Marco Ospitalieri neemt links achterin zijn vertrouwde plek weer in en op rechts krijgt Clint Essers de voorkeur boven Christopher Braun. Op de linkerflank wordt Stefan Askovski gewisseld voor André Vidigal.


Kevin Hofland wacht gespannen op de aftrap

Beide ploegen beginnen enigszins nerveus en afwachtend aan de wedstrijd. NEC zoekt vrijwel constant naar de gevaarlijke buitenspelers Groeneveld en Rayhi, Fortuna probeert vroeg te storen en NEC zo niet in haar spel te laten komen. Na tien minuten noteren we de eerste noemenswaardige kans. Na een tackle van Essers krijgt NEC een hoekschop aan de linkerkant. De bal wordt weggewerkt maar in tweede instantie nogmaals hoog voor gebracht. Bij de tweede paal lijkt Wessel Dammers geduwd te worden door Sven Braken, maar laatstgenoemde mag verder en schiet uit de draai in het zijnet. Aykut Özer belandt bij zijn duik met zijn hoofd tegen de paal en moet enkele minuten verzorgd worden.

Het lukt Fortuna aardig om druk te zetten en het spel van de Nijmegenaren te ontregelen. Op het middenveld strijden Jorrit Smeets en Dries Saddiki als vanouds en ook nieuweling Todd Cantwell maakt de nodige meters en tackles. Aanvallend zijn we vooralsnog nog niet gevaarlijk. Gelukkig is onze tegenstander dat ook nog niet echt. Halverwege de eerste helft noteren we het tweede enigszins dreigende moment als Groeneveld vanaf links Braken bereikt. Die probeert het weer uit de draai, maar wordt deze keer door Dammers geblokt waardoor ook dit gevaar is geweken. Even later krijgt de aanval van NEC een tegenslag te verwerken als Mohamed Rayhi moet worden gewisseld door een blessure. Romano Denneboom look-a-like Steeven Langil is zijn vervanger.


Clint heeft zijn handen meer dan vol aan Arnaut Groeneveld

Er zijn inmiddels 34 minuten gespeeld als Özer voor de derde keer behandeld moet worden aan zijn hoofdblessure. Deze keer duurt het langer en wordt duidelijk dat hij gewisseld moet worden. Miguel Santos heeft zich snel warmgelopen en is kort ingeschoten door Sieb Dijkstra, waarna hij het veld betreedt. Onder applaus vanuit het bezoekersvak wordt Özer op een brancard van het veld gedragen. Vooralsnog staat hij hoog in het klassement ‘Pechvogel van het seizoen’.


Santos is klaar om in te vallen…


…terwijl zijn collega geblesseerd wordt weggedragen

Door alle blessurebehandelingen van Özer en ook die van Rayhi worden er maar liefst negen minuten extra tijd aan de eerste helft toegevoegd. Beide ploegen worden daarin nog één keer gevaarlijk. Eerst is het wederom de behendige Groeneveld die op de linkerflank Essers passeert en een teamgenoot met een steekbal op Santos af stuurt. Gelukkig heeft de grensrechter al gevlagd en mocht die dat niet hebben gedaan, Santos redt uitstekend op de ingeschoten bal. Fortuna probeert het via een diepe bal van Schuurs op Finn Stokkers. Stokkers neemt goed aan, maar zijn schot met links mist vervolgens de kracht om Joris Delle te verschalken. Zo wordt de rust na 54 minuten met een 0-0 stand bereikt.

Fortuna komt na de thee sterker uit de kleedkamers en probeert nu wat meer naar voren te voetballen. Binnen tien minuten krijgen we een viertal hoekschoppen. Een daarvan wordt door Smeets op het hoofd van Schuurs gelegd. Diens kopbal eindigt helaas net te hoog op het dak van het doel.

Na een uur spelen brengen we onszelf onnodig in de problemen. Santos komt ver uit zijn doel om een bal weg te trappen, maar schiet deze recht in de voeten van Ferdi Kadioglu. Die schiet van veertig meter, maar mikt tot onze en vooral Santos’ opluchting een meter of drie naast het lege doel.

De wedstrijd kabbelt voort zonder dat er hoogstaand voetbal te zien is. Strijd en inzet zijn er echter wel en dat zijn de basisvoorwaarden om een resultaat te behalen. In tegenstelling tot wat we de afgelopen weken regelmatig te zien kregen, staat er vanavond weer een geheel en wordt er geknokt voor elke bal én voor elkaar. De strijd op het veld slaat over op de meegereisde fans die de ploeg naarmate de wedstrijd vordert luider gaan aanmoedigen. Het gevoel dat we hier met een resultaat kunnen vertrekken groeit en dat is niet iets waar iedereen vooraf op had gerekend.


Verbeten strijd op het middenveld

Met nog twintig minuten op de klok is Fortuna dicht bij de openingstreffer. Lisandro Semedo onderschept een bal in de Nijmeegse verdediging en speelt Stokkers in. Stokkers houdt de bal goed vast en geeft deze vervolgens mee aan de meegelopen Semedo. Het schot van de Portugees gaat net naast, maar het geloof in een positief resultaat groeit hierdoor wel weer een beetje.


Ook Lisandro lijkt zijn oude vorm langzaamaan terug te vinden

In de achtenzeventigste minuut is het dan toch zover. Schuurs komt met de bal centraal op en speelt Stokkers in. Die stuurt, net als tien minuten geleden, Semedo weer weg. Lisandro legt de bal vanaf de achterlijn hard voor, maar de bal lijkt een prooi voor Delle. Schijn bedriegt deze keer gelukkig, want Delle laat de bal los waardoor de meegelopen Cantwell de bal in het doel kan tikken. Voor het uitbundige uitvak vieren de spelers de treffer. Nu is het zaak de voorsprong over de eindstreep te trekken. Dat moet dan wel zonder doelpuntenmaker Cantwell gebeuren. De Engelsman stond op het moment van zijn doelpunt op het punt gewisseld te worden voor Lars Hutten. Dat gebeurt direct na het vieren van zijn eerste goal in Sittardse dienst alsnog.


Juichende spelers op weg naar hun supporters

Helaas houdt de voorsprong slechts vier minuten stand. Na een aanval van Fortuna schakelt NEC razendsnel om. Anass Achahbar steekt het middenveld via het centrum over en stuurt vervolgens Groeneveld met een prima pass de diepte in. Groeneveld komt uit de rug van Essers gelopen waardoor Clint kansloos is de vlugge aanvaller nog te achterhalen. Met de punt van zijn schoen schiet Groeneveld de bal onder de uitkomende Santos door. Tweeëntachtig minuten gespeeld en het is weer gelijk.

Nu is het NEC dat bloed ruikt en op zoek gaat naar de winnende treffer. Fortuna zet alle hens aan dek om niet helemaal met lege handen uit de Goffert te moeten vertrekken. Hutten beleeft een moeizame invalbeurt op een voor hem onwennige plek op het middenveld en Essers beleeft een zware avond tegen de rappe en handige Groeneveld. Smeets gaat op het moment dat NEC een vrije trap mag nemen op de grond liggen en vraagt om verzorging. Scheidsrechter Van den Kerkhof, niet bepaald een hoogvlieger in het klassement ‘De Scheids‘, loopt naar Jorrit toe. Hij bekijkt de situatie, herinnert zich dat hij ooit een EHBO-cursus heeft gevolgd en oordeelt binnen drie seconden dat er niks aan de hand is. NEC neemt de vrije trap snel, maar gelukkig levert ook deze aanval geen doelpunt op. De klok tikt zo in ons voordeel verder.


Marco wordt flink op de huid gezeten door Langil

Nadat Lazar Kojic Smeets heeft vervangen, worden er vier minuten blessuretijd toegekend. Beide ploegen hinken duidelijk op twee gedachten: toch voor de drie punten gaan met het risico achterin ruimte weg te geven en een tegentreffer te incasseren of op safe spelen en tevreden zijn met een punt. In de laatste minuut van de extra tijd probeert NEC het nog één keer. Een voorzet vanaf links wordt hoog richting tweede paal gekopt. Gelukkig is Santos attent en haalt de bal met een sierlijke duik uit de hoek. Voor Van den Kerkhof het teken om af te fluiten.

Nadat de spelers zijn bedankt voor hun inzet en het behaalde punt, mogen we nog even in het vak blijven. Zoiets gaat traditioneel gepaard met enig getreiter en plagerige liedjes. De humor van het door een deel van de Fortuna-fans gezongen ‘Vi-tes-se, woo ho!’ kan ik echter niet inzien. Temeer omdat de Arnhemse club er een is, waar ik geen enkele sympathie voor heb. Hopelijk wordt volgende week vrijdag in ieder geval niet ‘Ro-ho-da, woo ho!’ ingezet richting het uitvak.

Nadat iedereen zijn bus of auto heeft teruggevonden, gaat de poort van de sluis open. Het vertrek van bus 1 gaat daarbij niet helemaal zonder slag of stoot. Op het moment dat we door de geopende poort willen rijden, stopt de bus al na enkele meters. Buiten zien we naast het hek drie tieners die een wel erg ambitieuze ambush in gedachten lijken te hebben. De aanwezige agenten halen de jeugdige onverlaten uit de struiken en verzoeken hen vriendelijk doch dringend om te moven.

Tijdens de terugrit gaat het eerst nog even over de wedstrijd, maar al snel eist DD, oftwel Doodvermoeiende Danny, de aandacht van het achterste deel van de bus op. ‘Danny ga eens zitten‘, ‘Danny hou je kop eens twee minuten‘ en ‘Danny doe nou eens rustig‘, het zijn zomaar enkele van de vele opmerkingen die aan dovemansoren zijn gericht. Hopelijk zal zijn keuze om op zichzelf te gaan wonen hem wat rustiger maken, of is hij misschien toch door zijn ouders buiten gegooid? Hoe dan ook, tussendoor moeten we stiekem natuurlijk wel om en met hem lachen. Datzelfde geldt voor de twee Duitse Fortuna-fans die achter hem zitten. Hun voorliefde in Duitsland gaat uit naar respectievelijk Fortuna Düsseldorf en VFB Stuttgart, maar veel vaker nog zijn de twee sympathieke heren in Sittard te vinden. Mocht hun voorstel om Danny voor elke domme opmerking €3 in het Phrasenschwein te laten deponeren geëffectueerd zijn, dan had dat onze schietgrage vriend waarschijnlijk €951 gekost.


Wordt het Phrasenschwein ook door het buscomité ingevoerd?

Gestopt wordt er op de terugweg niet meer, waardoor we ruim voor middernacht in Sittard terugkeren. Nadat alle emballage van de bussen naar het home is gesleept en gesorteerd, kunnen we met een gerust hart naar huis. We zagen vanavond bij vlagen tekenen van het ‘oude’ Fortuna terug en dat biedt hoop voor de komende maanden. Die hoop en de door de spelers vertoonde vechtlust zullen volgende week ook hard nodig zijn wanneer onze Maastrichtse buren op bezoek komen. Dat wil zeggen, als de wedstrijd door kan gaan en het veld niet in een ijsbaan veranderd is natuurlijk. Tot dan!