De tomeloze inzet van de Fortunezen was hartverwarmend, maar dat mocht ook wel na enkele wanprestaties, die mede geleid zullen hebben tot het ontslag van Verel. Maar uiteindelijk gaf toch het kwaliteitsverschil de doorslag en dus won NAC.


30 December 2001

Hardwerkend Fortuna toch ten onder

Fortuna Sittard 2 NAC 3
Doelpuntenmakers: 14. Bobson 0-1; 19. Sergio 0-2; 32. Volmer (pen) 1-2; 56. Hamming 2-2; 86. Petö 2-3
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Dirkx, Volmer, Emeran, Heering (86. El Khadri), Van Dieren, Haeldermans, Landerl, Gommans (78. El Gaaouiri), Hamming.
Toeschouwers: 5.000
Scheidsrechter: Luijten
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is tien voor acht als we het stadion betreden op deze smerig koude vrijdagavond. Voetbal door de week schijnt normaal te worden in Sittard.

Het is dus smerig koud en dat voel je niet alleen, je kunt het ook zien. De gaten in de N-side zijn in de eredivisie nog nooit zo groot geweest. Het kan niet anders of deze competitiewedstrijd zal de boeken in gaan als de slechts bezochte in het Wagner&Partners Stadion.

Tja, het zal niet alleen de kou zijn die verantwoordelijk is voor dit trieste record. De resultaten zullen ook wel een rol spelen. En toch kan dit wel een opmerkelijk avondje gaan worden, want we hebben voor de tweede maal in twee jaar tijd onze trainer bij het oud vuil gezet. Alhoewel ik via de Fortuna Kicks nog even bijpraat met Verel, heeft Hans niets meer te vertellen in Sittard.

Een zeer verrassende wending voor de Fortuna supporters. Eindelijk een trainer die de teugels aantrekt en dan wordt ie geslachtofferd als sommige spelers zich verontrust bij de technische staf melden met de vraag: “als we hebben getraind, lopen er druppeltjes water over mijn huid. Het lijkt wel of ze uit mijn huid komen. Daar heb ik nog nooit last van gehad, is dat erg?”.

Nou ja, het fijne weten wij er natuurlijk ook niet van, want wanneer gaat “hard trainen” over in “te hard trainen”? In ieder geval neemt de selectie een zware verantwoordelijkheid op zich. Zij wilden breken met Verel, dan moeten ze het komende halfjaar ook maar laten zien dat dat een juiste beslissing was. Maar ik heb er een hard hoofd in, want de woorden “profvoetballers” en “verantwoordelijkheid nemen” zijn termen die je zelden in één zin ziet staan….

En nu? Simpel, de koning is dood, leve De Koning! Hans mag de kar dus weer (tijdelijk?) gaan trekken. Vorig seizoen was hij ook al voor één wedstrijd tussenpaus tussen Duut en Thijssen.

Goed, de Sittardse publieke belangstelling is dramatisch, het uitvak zit voor driekwart vol. We maken ons dus op voor een avondje luisteren naar NAC….

Nu we het toch over de tegenstander hebben, nemen we de Fever Pitch statistics er maar bij. NAC staat achtste in de “points stay at home” lijst en “overall” zijn ze zevende. Met andere woorden met NAC kan het alle kanten op en dat heeft als voordeel dat de Fever Pitch statistics vandaag altijd gelijk zullen krijgen!

De scheidsrechter is Hugo Luijten uit Elsloo. Luijten fluit zelden wedstrijden van Fortuna. Waarschijnlijk omdat ie zo dicht bij Sittard woont. In de drie competitiewedstrijden die hij van Fortuna floot, maakte hij duidelijk geen Fortunees te zijn: tweemaal moest een Fortunees voortijdig douchen….

Maar misschien is het interessanter om naar ons eigen elftal te kijken. Heeft De Koning veranderingen doorgevoerd? Ja, dat heeft ie! We gaan weer gewoon 4-4-2 spelen en dat lijkt me geen slecht idee. Hamming wordt voorin vergezeld door Gommans. Op het middenveld is er zowaar een basisplek voor Heering. Dus we gaan ook nog met twee flankspelers spelen (Heering en Landerl), Stijn de Stofzuiger mag op zijn favoriete plek spelen centraal op het middenveld naast Van Dieren mede door de schorsing van Gerritsen. Achterin verandert er niks.

Als we dan in Vak C tot onze tevredenheid hebben geconstateerd dat nog geen van de Vak C bewoners de eurokit heeft afgehaald (op straffe van verwijdering uit Vak C), kan de wedstrijd beginnen.

In de eerste minuten van de wedstrijd zien we dat Fortuna een hoop strijd wil gaan leveren, maar het technische betere voetbal komt duidelijk van NAC. Beide ploegen zijn niet van plan te gaan verdedigen, dus zal het hier wel niet op 0-0 gaan eindigen. NAC speelt duidelijk met veel zelfvertrouwen en het wordt al snel duidelijk dat de zwakke plek bij ons op de rechtsbackpositie zit. Bouwpakket Van der Hoeven maakt er een zooitje van. Elke bal die hij verovert, levert hij pardoes in. Het lijkt wel alsof ie oude videobeelden van Lee heeft bekeken…..

Meneertje Bobson kan doen en laten wat ie wil en na een minuutje of tien besluit hij dan maar een doelpunt de scoren. Van der Hoeven vindt het best: 0-1…..

Toegegeven het was een mooie treffer van Bobson na een mooie combinatie, maar Bobson kreeg wel erg veel ruimte….

Vier minuten later verdubbelt NAC de marge. Nu is het Sergio die vrije doorgang krijgt aan onze rechterkant en ook hij maakt daar dankbaar gebruik van: 0-2.


“Hoe kon je nu zo dom zijn om voor Roda te kiezen?” vraagt Hamming

Op de tribunes is dat weer aanleiding voor een aantal supporters om er de brui aan te geven. Na 20 minuten vertrekken er dus weer een aantal supporters. Vreemd, deze supporters zijn dus niet afgehaakt na Den Bosch, ze hebben de kou getrotseerd voor deze wedstrijd en haken nu wel af!

Het schokeffect kan dus ook al bij het oud vuil. NAC gaan bijzonder effectief met haar kansen om en beslist deze wedstrijd dus al binnen de eerste twintig minuten.

Toch is dat laatste niet waar. NAC staat dan wel voor, ze hebben de wedstrijd zeker niet onder controle, want ook Fortuna krijgt kansen. Het grote lichtpunt bij ons is Heering. Marco toont dat hij het voetbal nog niet verleerd is. En omdat aan de andere kant ook Landerl behoorlijk actief is (zoals de laatste weken gebruikelijk is), zijn we aanvallend verre van machteloos. De grootste kans in de eerste helft is voor Heering. Hij snijdt van de zijkant naar binnen, negeert Hamming en gaat voor eigen succes, maar zijn boogballetje ploft op de lat….


Het zat je inderdaad niet mee, Marco

Daar komt NAC goed weg, maar het is duidelijk dat die Bredase defensie niet onneembaar is. Een paar minuten later passeert Heering zijn directe tegenstander weer, een mooie voorzet volgt en dito snoekduik van Hamming. Tot veler verbazing wijst Luijten naar de stip. Tuurlijk, Hamming werd geduwd, maar of dat een penalty was?

Hoe dan ook, alle hulp is welkom in Sittard. Cramb en Gerritsen zijn er niet, blijkbaar is Volmer de nummer drie op onze “penaltynemerlijst”, want hij gaat hem nemen. Gelukkig blijkt onze argwaan ongegrond, want Volmer stuurt Babos de verkeerde hoek in: 1-2!!

Een terechte tussenstand op dat moment, want NAC is geen “twee doelpunten verschil” beter. De treffer geeft de Fortunezen blijkbaar de nodige moed, want er wordt wat afgeschoffeld op het middenveld. Zelfs Stijn de Stofzuiger buffelt mee. Toch zijn we niet sterk genoeg om NAC onder druk te zetten. Dat komt vooral omdat Van Dieren geen bal fatsoenlijk raakt. Verder heeft Gommans het ook behoorlijk moeilijk voorin. Hij lijkt trouwens een hoop last te hebben van dat neusmasker. En als Gommans geen echt balvast aanspeelpunt is, dan komt Hamming er ook niet echt aan te pas.

Toch krijgen we voor de rust nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Typerend is dat die kans niet voor een aanvaller is, maar voor een verdediger: Van der Hoeven. Heering stuurt hem alleen op Babos af die zijn doel uitstormt. Het is al snel duidelijk dat Babos te laat zal komen. Een lobje van Van der Hoeven is voldoende om de gelijkmaker aan te tekenen. Maar ja, Van der Hoeven komt blijkbaar niet zo vaak vrij voor de keeper, want het slappe rollertje dat hij produceert lijkt nergens naar….

De bal gaat er niet alleen naast, het schot is ook nog veel te zacht. Als de bal richting doel was gegaan had een NAC’er de bal nog wel onderschept. Tja, zulke kansen moet je dus gewoon benutten en als je dat niet doet, kun je ook geen aanspraak maken op de winst. Ruststand: 1-2.

In de rust komen een paar jochies (Mazzo??) hun debuutsingle ten gehore brengen. De belabberde geluidsinstallatie in vak C voorkomt dat we er veel van meekrijgen. Gelukkig maar!

De tweede helft begint met een tot op het bot gemotiveerd Fortuna. NAC maakt de indruk het wel allemaal te geloven. En dat is altijd een gevaarlijke houding, zelfs tegen Fortuna. Al snel komt NAC in de verdrukking. Na tien minuten zet Heering knap Hamming vrij, schuin voor Babos. Geen makkelijke kans, maar Hamming laat zien dat hij het nog altijd niet verleerd is. Met een bekeken schuiver laat hij Babos kansloos: 2-2.


Schrijf hem niet af!

Zo blijkt maar weer dat Hamming nog steeds bijzonder handig is, zolang hij maar bruikbare aanvoer krijgt. Fortuna komt dus terug van een twee doelpunten achterstand. Het is verdomde lang geleden dat dat nog eens gebeurde. De laatste maal was in oktober 1999, toen maakten we in Rotterdam een 2-0 achterstand tegen Excelsior goed (om vervolgens nog te verliezen…). De laatste maal dat het in de competitie gebeurde? 11 December 1998, uit bij MVV kwamen we terug van 3-1 achter. En een week eerder bogen we een 2-0 achterstand tegen RKC om in een 3-2 overwinning. Kijk, dat waren nog eens tijden!

Maar goed, deze cijfers geven aan dat ruggengraat tonen niet echt een eigenschap is van Fortunezen. Blijkbaar is er een trainerswissel voor nodig om tot het uiterste te gaan….

Anyway, de stand is gelijk en Fortuna heeft duidelijk het momentum te pakken. Er volgt nu een fase van een minuut of vijftien, waarin het bij NAC “vrouwen en kinderen eerst” is. In zo’n fase blijkt dat de verschillen in de eredivisie nu ook weer niet zo groot zijn. Zij doen goed mee bovenin, we staan kansloos onderaan, maar in deze wedstrijd zie je dat grote verschil op de ranglijst niet terug.

Fortuna zet dus aan, heeft veelvuldig balbezit maar Babos hoeft alleen maar tot actie over te gaan als Gommans vrij voor hem opduikt. Helaas kan Gommans net niet afronden. Die Sittardse dreiging houdt aan tot een minuut of twintig van het einde. Dan is de motor schijnbaar leeg bij Fortuna en verdwijnt dus het verschil in strijdlust tussen beide ploegen. En als de ploegen elkaar op het gebied van strijdlust weinig ontlopen, komt het kwaliteitsverschil boven water. En dat er een kwaliteitsverschil is tussen Fortuna en NAC wordt in die laatste minuten duidelijk.

Het levert NAC nog vier vette kansen op. De eerste is voor Sergio, die denkt alles goed gedaan te hebben, maar niet rekent op een schitterende redding van Hesp. De tweede kans is voor Salmon en eindigt op de paal. Geen idee wie de derde kans kreeg, maar hij moet zich schamen, want het was de dikste. Deze NAC-speler staat op de doellijn, daar komt de bal ook, maar hij trapt eroverheen! En net als je gaat denken dat NAC niet meer gaat scoren, gaat ie er toch nog in. De vierde kans is eigenlijk de lastigste en is voor Petö. Ons centrale duo staat te slapen en vergeet Petö, die dankbaar gebruik maakt van de chaos achterin. Hij lobt Hesp en dompelt Sittard in rouw: 2-3.

Dan zijn er nog maar een paar minuten te spelen, maar het lukt Fortuna niet om de gelijkmaker nog te produceren. Eindstand: 2-3.


Hesp is best lang, maar niet zo lang……

 Tja, wat moeten we hier van denken? Uiteindelijk wint NAC die wedstrijd verdiend, maar als het gelijk blijft heeft ook niemand iets te klagen. Het post-Verel tijdperk begint dus met een nederlaag. Toch zijn er ook wel een paar lichtpuntjes. Het 4-4-2 systeem leidt in dit soort wedstrijden toch tot meer succeskansen dan 4-5-1. En Heering liet zien dat ie nog bruikbaar is, maar daar houdt het dan ook op….