Nadat de eerste serieuze krachtproef tegen TuS Koblenz tot een nederlaag heeft geleid, wacht Fortuna drie dagen later al een herkansing. De tegenstander op deze warme dinsdagavond heet AEK Larnaca en is het afgelopen seizoen gepromoveerd naar de hoogste liga in Cyprus. De herkansing leidt alvast tot een beter resultaat dan in Daufenbach. Fortuna wint met 1-0 en speelt bij vlagen niet eens onaardig voetbal. Maar de wedstrijd maakt ook duidelijk dat de selectie veel te smal is en bovendien op de nodige plaatsen kwaliteit tekortkomt.


20 Juli 2010

Fortuna wint in tropische hitte van Larnaca

Fortuna Sittard 1 AEK Larnaca 0
Doelpuntenmakers: 60. Hofstede 1-0
Opstelling: Wintjens, Geenen (75. Diaz), Grabovac, Facenna, Kotbani (75. Schroyen), Voorn, De Boer, Garlisi (62. Halim), Di Lallo, Hofstede (65. Diogo), Caracciolo.
Toeschouwers: 600
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Voordat ik mij kan nestelen op mijn vaste stek in Vak C, wil ik me eerst met goede moed melden in de entreehal van de Trendwork Arena, waar een seizoenkaart vol verwachting op mij wacht. De goede moed verdwijnt al snel wanneer ik op weg naar de entreehal het LB-triumviraat tegenkom, dat mij waarschuwt voor wachttijden van drie kwartier.

En inderdaad, voor de ingang heeft zich een indrukwekkende rij gevormd die zich bovendien niet in snel tempo voortbeweegt. Ik vrees al een kruis door het grootste deel van de eerste helft te kunnen zetten, wanneer er opeens schot in de zaak komt. De voorzitter heeft het uitdelen van de seizoenkaarten zelf ter hand genomen en krijgt daarbij al snel assistentie van enige getrouwen. “S.” “H, J en L. H, J en L.” “De W.” “Iemand met de letter R?” “H, J en L.” “Nog iemand met W?” Nou, doe mij de M maar. Zo gezegd, zo gedaan. In no time heeft iemand met de letter P de enveloppen met de letter M gevonden en even later ben ik de trotse bezitter van een plastic card die mij het hele jaar recht geeft op een plaats in vak C tijdens competitiewedstrijden.

Dankzij een knap staaltje out-of-the-box denken van de clubleiding ontaardt de uitgifte van seizoenkaarten niet in een chaos en blijven mij slechts de eerste vijf minuten van het oefenduel ontzegd.

In die eerste vijf minuten is er niets bijzonders gebeurd, zo wordt mij verzekerd. Ook de opstelling van Fortuna kent geen bijzonderheden. Trainer Wim Dusseldorp heeft alle spelers met meer dan twee uur ervaring op het hoogste niveau opgesteld. Dat resulteert in de volgende opstelling: Wintjens op goal; Rick Geenen, Facenna, Grabovac en Kotbani achterin; Voorn en de nieuwe aanvoerder De Boer verdedigend op het middenveld; Hofstede achter de spits; Di Lallo en Garlisi op rechts en links; en Caracciolo in de spits.

Bij tegenstander AEK Larnaca missen we niet alleen de legendarische Iván Campo, die na een half jaar alweer met de noorderzon vertrokken is uit Larnaca, maar ook de enige man die hem kan doen vergeten: Gregoor van Dijk. De Nederlandse inbreng op het veld blijft daarom beperkt tot Donny de Groot. Naast het veld staat Ton Caanen, de trainer annex Oost-Europa-deskundige wiens faam in onze contreien zo groot is dat er een heus sportpark naar hem vernoemd is. Daarmee staat hij een neuslengte voor op Frans Korver, die het moet doen met een tribune, en een straatlengte op Vizeweltmeister Mark van Bommel, die slechts goed genoeg bevonden is voor een spelershome.

Naast De Groot bestaat het elftal van AEK uit een paar Brazilianen en en hoop Cypriotische Grieken. Bekende namen zitten er voor mij niet tussen. In de eerste helft houden beide teams elkaar redelijk in evenwicht. AEK heeft het betere van het spel en de grotere kansen. Met name de rechterzijde van onze verdediging blijkt kwetsbaar en wordt een paar keer lelijk uitgespeeld. In de afwerking is AEK echter niet al te secuur en bovendien blijft Wintjens alert.

Fortuna probeert met een verzorgde opbouw gevaarlijk te worden, maar over de flanken komt te weinig gevaar. Bovendien weet Hofstede Caracciolo niet altijd te vinden, waardoor de laatste in de aanval vaak een eenzame strijd moet voeren. Tegen het einde van de eerste helft zet Fortuna één keer een mooie aanval op, waarbij Di Lallo op rechts goed doorkomt en de achterlijn haalt. De bal terug op Caracciolo is echter niet secuuur genoeg, zodat de kans verloren gaat. Caracciolo is daarna wel nog dichtbij een treffer wanneer hij een vrije trap fraai, maar net niet zuiver genoeg in de linker bovenhoek krult.

In de tweede helft neemt Fortuna het initiatief en is het vaker op de helft van de tegenstander te vinden. Dat leidt na een kwartier tot de enige treffer van de wedstrijd. Gino Facenna geeft vanaf de middenlijn een diepe bal richting strafschopgebied, Bernard Hofstede komt inlopen en kopt feilloos binnen: 1-0.

Een paar minuten na de openingsgoal begint Wim Dusseldorp te wisselen. Eerst maakt Sebastiano Garlisi, die ook vanavond niet weet te overtuigen, plaats voor Yassine Halim. Daarna komt Diogo Hofstede aflossen. De Goddelijke Kanarie in spe tovert na een minuut al zo’n spectaculaire passerbeweging tevoorschijn dat de heimwee naar Claudio waardoor wij jarenlang gepijnigd zijn, in één klap als sneeuw voor de zon verdwijnt. En tenslotte gaan de backs Geenen en Kotbani nog naar de kant ten faveure van Guliano Diaz en Joeri Schroyen.

Het laatste kwartier gaat AEK op zoek naar de gelijkmaker. Daarin slaagt de ploeg bijna, maar Wintjens weet het doel met het nodige kunst- en vliegwerk schoon te houden.Uiteindelijk sluiten we de tweede serieuze krachtmeting in de oefencampagne dus af met een positief resultaat: 1-0.

Die overwinning zegt verder natuurlijk niet zo heel veel. Belangrijker is de constatering dat Dusseldorp heeft gekozen voor een heldere speelstijl met een logische veldbezetting. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat de selectie in de huidige samenstelling ervaring en kwaliteit tekortkomt om het seizoen met vertrouwen tegemoet te zien.

PM