Fortuna Sittard speelde gisteren dan toch een oefenduel tegen Feyenoord. Het duel werd niet in Susteren, maar in de besloten omgeving van Varkenoord (Feyenoord’s trainingscomplex) afgewerkt – zonder publiek. Vanwege de hitte speelden de ploegen driemaal 25 minuten. Vijf minuten voor tijd scoorde Elvis Manu de enige treffer van de wedstrijd voor Feyenoord.

Voor Peter van Vossen en zijn mannen was het vast een nuttig oefenduel, voor de ‘maatschappelijke verbondenheid’ die Fortuna Sittard onder de huidige leiding zo nadrukkelijk nastreeft (‘sociale cohesie’, ‘community bouwen’ zijn termen die we vaker hebben gehoord) was dit een nederlaag.

Natuurlijk, Fortuna Sittard beslist niet over de vraag of een oefenduel in Susteren wordt afgelast. Echter, als je een duel tegen Feyenoord op de kalender zet, loop je het risico dat het afgelast wordt en moet je je afvragen of het nemen van dat risico de moeite waard is.  Het risico is namelijk dat je jezelf de kans ontneemt je club te tonen in en aan de regio in een oefenduel tegen een aansprekende tegenstander. Leuke, aansprekende tegenstanders (het hoeft echt geen champions league winnaar te zijn) zijn er zat – ook zonder probleem supporters.

Het is een gemiste kans (maar ook niet meer dan dat). Komende vrijdag gaat de oefencampagne verder in Echt, tegen Topklasser EVV Echt (aftrap: 19.30uur).