Kaapverdië speelde gisteravond in de kwartfinales van de Africa Cup of Nations tegen Zuid-Afrika.

Bondscoach Pedro Leitao Brito ‘Bubista’ liet Deroy Duarte verrassend buiten de basis. De Fortunees, die op het toernooi alle duels die ertoe deden in de basis startte, kwam ook niet als invaller in actie. Duarte zat wel op de bank en leek dus niet geblesseerd.

Zonder Deroy Duarte was Kaapverdië de betere ploeg, die ook de beste kansen creëerde. De beste kans was er voor Gilson Tavares in blessuretijd, maar doelman Ronwen Williams devieerde zijn schot via de lat richting veiligheid. Het bleef 0-0 na de reguliere negentig minuten.

In de verlenging waren de rollen dan omgekeerd. Nu moest doelman Vozinha enkele reddingen verrichten. Iets wat hij bekwaam deed, waardoor het duel ook na de verlengingen in 0-0 eindigde.

Penalty’s moesten dus de beslissing brengen. Slechts drie van de negen genomen penalty’s eindigden in het doel. Kaapverdië benutte slechts een van de vijf genomen penalty’s, Zuid-Afrika twee uit vier. Zuid-Afrika stoot dus door naar de halve finales.

Voor Kaapverdië eindigt het toernooi dus in de kwartfinales. Een prima prestatie, maar eruit vliegen op penalty’s zal toch een nare nasmaak achterlaten. Zeker als je mooie kansen hebt gehad om Zuid-Afrika in de reguliere speeltijd te verslaan.

Deroy Duarte kan (hopelijk snel) het vliegtuig nemen naar Nederland. Aanstaande donderdag speelt Fortuna Sittard het bekerduel tegen FC Groningen. Duarte speelde dit weekeinde dus niet en zal vast niet overbelast zijn.