Fortuna verslaat JVC Cuijk met 2-1, maar als het 8-1 was geworden had ook niemand kunnen mopperen. Goed gevoetbald dus, nu nog de bal iets vaker in het netje trappen.


9 Augustus 2003

Fortuna vergeet klasseverschil in score uit te drukken

JVC Cuijk 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 38. P. Janssen (pen) 0-1; 56. Akankan 1-1; 68. Van Barneveld 1-2
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon, Daemen, Cagnazzo, Brusselers, Van Barneveld (82. Rajcomar), Gommans.
Toeschouwers: 1.100
Scheidsrechter: Kuipers
Geel (Fortuna): Daemen, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Het is 15.00uur. Vanuit de Westelijke Mijnstreek vertrekt een goed gevulde auto richting Cuijk. De airco doet het gelukkig, waardoor dit autoritje zich niet gaat afspelen in alles verzengende hitte.

Op deze vacantie zaterdag is er niet al te veel verkeer op de weg, zodat we zelfs op de Napoleonsbaan rustig kunnen doorrijden. Consequentie: Cuijk blijkt anderhalf uur rijden. Naast het complex van SIOL (Sport Is Ons Leven) vinden we op Sportpark De Groenendijkse Kampen het complex van JVC (Jan van Cuijk).

Voor vijf euro mogen we getuigen zijn van dit treffen tussen Fortuna en JVC. JVC heeft een aardig complex, met een mooie historische tribune aan de lange zijde tegenover de kantine/hoofdtribune. We nemen plaats op de onoverdekte staantribune, want zo lang je nog de mogelijkheid hebt om onoverdekt te staan op een staantribune, moet je je die gelegenheid niet laten ontgaan!

Nou ja, eerlijk toegeven, het feit dat er een boom tussen ons en de zon in staat, vereenvoudigt de keuze op deze warme zomeravond…

Op het veld is Fortuna bezig aan de warming-up. We zien geen verrassende spelers in de basisopstelling of het moet zijn dat Georges Tychon de voorkeur krijgt op rechtshalf boven Samir El Gaaouri.

JVC speelt in rood-wit en beschikt over enkele oudprofs van Helmond Sport, NEC en VVV. In het seizoen 00/01 waren ze nog kampioen van de hoofdklasse; het afgelopen seizoen eindigden ze op de derde plek op 10 punten van kampioen SV Meerssen.

De publieke belangstelling voor dit duel valt een beetje tegen. We schatten dat er zo’n 1.000 supporters zijn, waarvan een honderdtal uit Sittard. Het weer en de vacantie zullen wel een hoop mensen ervan weerhouden hebben om hier te verschijnen.

De wedstrijd begint met een minuut stilte. Tot mijn schaamte moet ik toegeven de reden voor deze minuut stilte niet te kennen…

Met het drama tegen Gemert nog vers in het achterhoofd rekenen we maar nergens op. De wedstrijd begint redelijk evenwichtig. In de eerste tien minuten noteren we aan beide zijden een aardige kans. Harrie Gommans kan vrij inkoppen van vijf meter afstand, maar kopt over. Iemand van JVC denkt Rein Baart met een geplaatst lobballetje te kunnen verschalken. Dat had ook kunnen lukken (Baart was daar nooit bij kunnen komen) als de bal iets beter was geplaatst.

Dat speelt zich af in het eerste kwartier. Daarna neemt Fortuna het initiatief in dit duel en moet JVC terug naar de eigen helft. Fortuna combineert aardig en weet zich in het restant van die eerste helft een serie kansen te creëren. Aangezien JVC met tien man verdedigt zit het rond het strafschopgebied potdicht en dus wordt Fortuna het gevaarlijkst via afstandschoten. We pikken er twee afstandschoten uit. Een schot van Dario Cagnazzo wordt door de keeper vakkundig op de buitenkant van de paal gedrukt en een schot van Tom Daemen wordt door de keeper vakkundig op de lat gedrukt. En zo laat de keeper zien dat ie zijn vak verstaat.

Maar één ding is zeker: Fortuna is duidelijk beter en dat is een hele vooruitgang ten opzichte van vorig seizoen in Gemert.

Toch wil JVC niet zomaar buigen. Ze zijn zelfs bereid om de botte bijl te hanteren. Joos van Barneveld en Tychon krijgen daar meermaals mee te maken. En het duurt erg lang vooraleer de scheids daartegen optreedt. Te lang, naar mijn mening.

Als Gommans dan weer een dot van een kans om zeep heeft geholpen lijkt dit duel op een 0-0 ruststand af te stevenen. Toch is dat niet het geval. Jochem van der Hoeven houdt het voor gezien achterin en stoomt op. Hij speelt Tychon aan die zich het strafschopgebied inworstelt. Ter hoogte van de penaltystip wordt ie gemangeld. Een duidelijk overtreding, maar er hoeft niet gefloten te worden, want de bal valt voor de voeten van Van Barneveld die hem binnentikt.

Maar ja, de scheids had al gefloten voor een penalty zonder te wachten op het voordeel. Nu maar hopen voor hem dat de penalty erin gaat, anders…

Nu Ronald Hamming weg is, blijkt Paul Janssen de nieuwe penaltynemer bij Fortuna. En dit klusje is wel aan hem besteed. Hij schiet links in; de keeper ligt rechts: 0-1!!

Nu zijn er nog een paar minuten te spelen voor de rust en Fortuna zoekt de genadeklap. Die vindt Joos van Barneveld bijna, maar zijn ziedende schot spat uiteen op de lat.

Ruststand: 0-1. JVC mag daar niet mee klagen.

Nadat de speaker er net in is geslaagd alle sponsoren van de club in de rust op te lepelen (ja, qua sponsoren gaat het prima met JVC), kunnen we verder met de tweede helft. Fortuna zet JVC opnieuw vast op eigen helft en begint weer een groot aantal kansen te creëren. De dikste is na een minuutje of tien voor Van Barneveld. Hij gaat samen met Gommans op de keeper af, terwijl er nog één verdediger ter plekke is. Waar het voor de hand ligt dat Van Barneveld simpel overzet naar Gommans die dan kan intikken, treuzelt Van Barneveld en raakt hij de bal kwijt….

Is dat een dure misser? Ja dat blijkt een dure misser, want de man die Van Barneveld de bal afhandig maakt, stoomt op richting middenveld, geeft de bal aan de linksbuiten. Die trekt voor en daar staat zowaar Ferdie Akankan (of zoiets) en die tikt binnen: 1-1.

Kijk aan, volstrekt onverdiend maar wie maalt daar om in Cuijk? Toch verandert er niets aan het spelbeeld. Fortuna blijft de betere ploeg en laat zich niet uit het lood slaan door een slippertje. Met name Tychon aan de rechterkant is een voortdurende plaag voor de defensie, alhoewel zijn rendement voorlopig laag is.

En waar we al helemaal niet op zitten te wachten, zijn opzichtige Schwalbes, Georges…

Na een uur spelen slaat de vlam in de pan. Tychon speelt zijn man weer eens uit en dan vindt de aanvoerder van JVC, Armand Kremers, het voldoende geweest met die veel te snelle Tychon. Hij haalt de cirkelzaag te voorschijn en zaagt Tychon doormidden.

Als de scheids consequent was geweest had ie er een gele kaart voor gegeven, maar we noteren een trendbreuk. De scheids past de regels toe en geeft direct rood. Een terechte beslissing, maar de verbazing bij Kremers is ook enigszins begrijpelijk. De scheids had al zoveel toegestaan in dit duel dat de aanvoerder gedacht moet hebben, dat hij hier ook wel mee wegkwam.

Niet dus, JVC met tien man, maar voor het duel vervolgd kan worden, worden we getrakteerd op een partijtje vrijworstelen recht voor onze neus. Het begint allemaal met de nummer 15 aan Cuikse kant, ene Fatah Hadouir. Hij springt Van der Hoeven vol in zijn nek. Daemen ziet het en bij hem slaan de stoppen door. Een rechtse directe is Hadouir’s deel.

Maar Hadouir’s incasseringsvermogen wordt nog eens op de proef gesteld, maar dan op een professionelere manier. Want wat er precies gebeurt, gaat zelfs te snel voor uw verslaggever, maar we maken ons er sterk voor dat routinier Paul Janssen ook nog een duid in het zakje heeft gedaan. Ter afsluiting van zijn kordate optreden slaat hij zijn arm over de schouder van de grens (de blinde Hennie de Graaf uit Maastricht), die uiteraard niets heeft gezien. Het verdict luidt: geel voor Daemen en Hadouir. Daar kunnen we wel mee leven.

JVC moet nu met tien man verder en dan wordt de druk op de Cuikse verdediging – zo mogelijk – nog groter. Toch duurt het nog een tijdje voordat de ban is gebroken. Opnieuw scoort Fortuna uit een corner. Geert Brusselers trekt voor, de bal wordt weggekopt door de verdediging, maar valt voor de voeten van Paul Janssen. Hij trekt de bal knap voor en daar staat Van Barneveld, die de bal netjes binnenkopt: 1-2!!

Dan blijven er nog zo’n dikke twintig minuten te spelen en ik overdrijf niet als ik stel dat Fortuna in die periode een stuk of twaalf kansen krijgt om het duel definitief te beslissen.

We halen er twee uit. De makkelijkste kans is toch wel voor Paul Janssen. Hij ziet kans een bal van een metertje of zestien voor een leeg doel naast te trappen…

En dan was er nog die heldhaftige verdediger van JVC die zich in een tijdsbestek van dertig seconden viermaal voor een bal gooit en daarmee in zijn eentje vier zekere treffers voorkomt. Het komt hem wel op een blessure behandeling te staan, want na die vierde bal staat ie niet meer op….

Maar toch, Tychon, Van Barneveld en/of Gommans hadden dit duel al lang en breed beslist moeten hebben. Gaan we nog een prijs betalen voor deze reeks gemiste kansen? Daar ziet het nooit naar uit. JVC komt er niet meer aan te pas. Nou ja, op één keer na dan. Die lange spits krijgt toch nog een mooie kopkans, maar kan de bal niet drukken.

En dus eindigt dit duel in een 2-1 overwinning voor Fortuna. Die uitslag doet vermoeden dan het een gelijkwaardig duel was, maar wat dat betreft bedriegt de uitslag. Fortuna was een klasse beter, maar vergat dat in de score uit te drukken.

Door naar de kantine, want de Goodyear commissie ruikt snacks. En inderdaad, in Cuijk is een juweeltje van een snackbar. Je kunt er praktisch alles krijgen en de kwaliteit is uitmuntend. Absoluut Goodyear-ster-waardig hier in Cuijk!!

Wat wel opvalt is dat we zo’n beetje alleen zijn in de kantine. Het Cuijkse publiek is onmiddellijk naar huis gegaan. Geen Brabantse gezelligheid hier?

Nou ja, dan niet. Om 19.30uur houden we het ook voor gezien. De Fortunezen zijn bezig met een cooling-down. Ze hebben getoond toch wel een maatje te groot te zijn voor deze hoofdklasser. Gegeven het geschutter van vorig jaar in Gemert een hele opluchting. Wel graag wat scherper in de afwerking aanstaande vrijdag.