Een van de speerpunten van het door Van Gaal opgestelde Masterplan van de KNVB is een beoordeling van de jeugdopleiding bij de 36 betaald voetbal clubs. Die beoordeling is nu afgerond en de jeugdopleiding van Fortuna Sittard is met glans door die keuring heen gekomen. Onze jeugdopleiding behoort tot de vijf beste van Nederland. Fortuna kreeg het maximale aantal sterren (4 sterren) dat er te behalen valt. Slechts Ajax, Feyenoord, FC Utrecht en FC Twente kregen ook het maximale aantal sterren toebedeeld.
De beoordeling van de onderleiding van Fred van Barneveld opgestelde jeugdopleiding krijgt nog meer cachet als je bedenkt dat Fortuna de hele opleiding runt met 400.000 euro per jaar. De andere vier clubs in de topcategorie spenderen daar veel meer geld aan (meer dan 1 miljoen euro).
De jeugdopleiding wordt op 151 punten beoordeeld (ja ja Van Gaal had niets beters te doen…) en slechts op het punt van mentale weerbaarheid scoorde onze jeugdopleiding niet optimaal. Fortuna heeft namelijk geen mental coach in dienst.
Deze erkenning sterkt Fred van Barneveld in de gedachte dat de club op de juiste weg is en hij zal er alles aan doen om de jeugdopleiding verder te verbeteren op de punten die de KNVB als “licht onvoldoende” bestempeld.
Het ironische van deze loftuitingen van de KNVB is natuurlijk dat de uitstekende jeugdopleiding van Fortuna Sittard een belangrijke rol speelt bij de fusiebesprekingen. Het zal één van de belangrijkste punten zijn waarom Roda zo geïnteresseerd is in een fusie met Fortuna Sittard. De Kerkraadse opleiding stelt niet zo gek veel voor en als je die dus eenvoudig kunt “inkopen” bespaart dat een hoop moeite…. (bron: Limburgs Dagblad)