Ook dit jaar neemt Fortuna al vroeg in het seizoen de verkeerde afslag tijdens de kortste weg naar Europees voetbal.  Waar iedereen na het goede spel in Helmond hoopte op een ‘easy victory’ in het Noord Hollandse Hoorn, laten de spelers het collectief afweten. Een verkeerde instelling en enkele fouten van trainer Boessen zorgen ervoor dat topklasser Hoorn met 1-0 wint en doorgaat naar de 3e ronde.


25 september 2012

Eén ding is zeker, Fortuna wint geen beker

Hollandia 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 74. Robert 1-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen (55. Janssen), De Boer, Hendrickx; Voorn, Mannes, Kruijsen; Khalouta, N’Koyi (69. Rajcomar), Diaz (62. Cevik).
Toeschouwers: 500.
Scheidsrechter: Otto.
Geel: Khalouta, Voorn.
Rood: –

De huidige periode zal er weer eens een worden die de geschiedenisboeken van Fortuna Sittard ingaat. En helaas niet vanwege de sportieve prestaties, maar des te meer vanwege het randgebeuren. Op maandag 17 september meldde Johan Derksen dat een investeringsmaatschappij uit Qatar Fortuna zou willen overnemen voor € 2,5 miljoen euro. Enkele dagen later ging het ineens om een maatschappij uit Brazilië en ten tijde van het schrijven van dit verslag lijkt de gehele deal alweer afgeketst. De genoemde reden: IZC (de betreffende investeringsmaatschappij) zou zijn afspraken niet nakomen. Gezien het feit dat de beruchte Nacer Abdellah als onderhandelaar optreedt mag dit geen verrassing heten. De Marokkaanse oud-prof haalde dezelfde truc nog niet zo lang geleden uit bij Royal Antwerp FC. Toen puntje bij paaltje kwam en er betaald moest worden, gaf Abdellah niet thuis. Dat Fortuna dan toch met een dergelijk figuur om tafel gaat zitten, is tekenend voor de huidige financiële malaise waarin we weer eens verkeren.

Op het moment dat we de bus instappen, is er nog weinig duidelijkheid over het al dan niet doorgaan van de deal. Al lijkt het erop dat het, zoals verwacht, niks meer gaat worden. We denken er maar niet teveel over na en concentreren ons op de bekerwedstrijd van vanavond tegen topklasser Hollandia. Als we om half vier wegrijden bij de Trendwork Arena tellen we slechts 18 fanatiekelingen in de bus, zowaar een diepterecord. Daarnaast tellen we geen enkele dame in het gezelschap, volgens mij ook een unicum in de historie van Sittardse busreizen. Enkele vaste gezichten ontbreken door werk, studie of ziekte.

We zijn ruim op tijd vertrokken en hebben rekening gehouden met een ferme tussenstop om onze hongerige magen te vullen. Deze stop vindt plaats om vijf uur ter hoogte van De Lucht. Via de wel erg groene tunnel bereiken we de overkant van de A2 waar zich vestigingen van La Place, de Burger King en Subway bevinden. Het grootste deel van de reizigers doet zich in La Place te goed aan frites met gebakken zalm, halve haan of oerham of een vers gemaakte pizza. Na drie kwartier zijn alle buikjes rond gegeten en zoeken we de bus weer op voor het restant van de heenreis die ons via Utrecht en Amsterdam tot in Hoorn zal brengen.


Wacht ons in de volgende ronde een bezoek aan Jans trots?

Files komen we niet tegen, waardoor we ruim op tijd Hoorn binnenrijden. Via een vooraf geplande omweg rijdt de chauffeur probleemloos naar het Julianapark, alwaar we de bus parkeren. Via een bospaadje en een bruggetje bereiken we vervolgens de ingang van het sportcomplex van de zondagtopklasser Hollandia.


Een blik op het hoofdveld vanaf het bospaadje

Deze ingang is op slechts 25 meter van het Markermeer gelegen, waardoor het complex de hele avond geteisterd zal worden door een fikse wind. De spelersbus van Fortuna had overigens beduidend meer moeite om het complex te vinden. Zij stonden doodleuk bij Hollandia T in Tuijtjehorn voor de poort. Toen daar niemand open deed, ging er een lampje branden en werd alsnog koers gezet richting Hoorn.


Zo dicht ligt het complex op het Markermeer

Omdat we ruim op tijd aanwezig zijn, hebben we tijd genoeg om zelf een provisorisch uitvak te creëren. Als alle vlaggen hangen en de Fortunezen binnen blijven druppelen, bekijken we rustig de opstelling. In vergelijking met het duel tegen Helmond Sport neemt Kevin Diaz de plek van Ramazan Cevik in en vervangt Jonathan Hendrickx de licht geblesseerde Joeri Schroyen. Het gerucht dat Fatih Turan gespaard zou worden, blijkt dus niet te kloppen. De keuze voor Hendrickx aan de linkerkant verbaast ons, omdat we met Wallid Sekkour een linksbenige verdediger in onze selectie hebben.


De warming up is in volle gang

Als de wedstrijd begint, wordt al snel duidelijk dat de spelers moeite hebben met het gladde veld. Vreemd, want de warming up duurde lang genoeg en vond op precies hetzelfde veld plaats. Links en rechts glijden spelers weg en worden ballen langs elkaar doorgespeeld. De benodigde concentratie lijkt nog niet helemaal aanwezig.

Fortuna heeft dan wel meer balbezit maar het spel is allerminst overtuigend te noemen. De eerste kans noteren we na elf minuten. Een kort genomen hoekschop van Jurjan Mannes en Quin Kruijsen komt bij Hendrickx terecht. Diens volley van zo’n vijfentwintig meter afstand zeilt enkele meters naast het doel. Aan de andere kant hebben Turan en Timothy Dreesen hun handen meer dan vol aan de beweeglijke Kalvin Robert. Vlak voor het half uur wordt de Hollandia-spits diep gestuurd en komt oog in oog met Ferhat Kaya te staan. Zoals al vaker dit seizoen redt Kaya prima, maar we zijn gewaarschuwd.

Helaas is de waarschuwing niet voldoende om de Fortunezen scherper te maken. Teveel voetballen we tegen onszelf, de wind en het gladde veld. Op het half uur demonstreert Aziz Khalouta de Sittardse frustratie door een gele kaart te pakken wegens commentaar op de leiding. Achterin heeft met name Hendrickx het erg moeilijk tegen de aanvallers van Hollandia. Waarom de jonge Belg dan toch keer op keer wordt ingespeeld en betrokken bij de opbouw is me een raadsel. Trainer Wil Boessen ziet het allemaal vooralsnog onbewogen aan. Wellicht is hij wederom van mening dat we tegen een goed voetballende kampioenskandidaat spelen en is hij tevreden als we met 0-0 de rust halen.

De beste kansen in het laatste deel van de eerste helft zijn dan toch nog voor Fortuna. Eerst kopt Patrick N’Koyi de bal naast het doel van Hollandia-keeper Wencho Farrell. Even later is Kevin Diaz nog dichter bij een doelpunt als hij van dichtbij mag inschieten. Zijn schot wordt echter gekraakt, waardoor de rust met 0-0 wordt bereikt. Het vertoonde spel biedt ons helaas nog weinig vertrouwen in een goede afloop van deze wedstrijd.

In de pauze praten de 43 Fortunezen on Tour na over de eerste helft en de (mislukte?) deal of zoeken de warme kantine op voor een drankje.


‘And where you play, we follow, we follow’

Aan het begin van de tweede helft blijkt Timothy Dreesen last te krijgen van een blessure aan zijn rug. Na tien minuten is doorspelen niet meer mogelijk en komt Roel Janssen hem vervangen. Helaas heeft ook Janssen erg veel moeite om spits Robert onder controle te houden. Wie het echter nog zwaarder heeft, is Jonathan Hendrickx. Keer op keer komt hij opbouwend in de problemen en keer op keer is Hollandia-vleugelspeler Don Day hem te snel en slim af. Boessen laat hem echter staan, maar wisselt na een uur spelen wel Kevin Diaz voor Ramazan Cevik. Diaz, die op de momenten dat hij tot nu toe meespeelde in de competitie aardig spel liet zien, lijkt op weinig vertrouwen van de trainer te mogen rekenen. Wederom vreemd, want onze andere aanvaller, Khalouta, laat wekelijks zien na een uur opgebrand te zijn. Wellicht geven de drie gescoorde doelpunten voor Boessen de doorslag om hem meer vertrouwen te geven dan Diaz.

Hollandia heeft inmiddels het heft volledig in handen genomen en zet Fortuna met de rug tegen de muur. In de 64e minuut glipt alweer Robert langs twee verdedigers. Een sliding van Janssen en redding van Kaya voorkomen een doelpunt. Robert voelt zich tussen de Sittardse verdedigers als een vis in het water en doet met vrijwel elke bal die hij krijgt iets goeds. Twee minuten na zijn solo-actie bereikt hij met een mooie pass met de buitenkant van zijn rechtervoet Don Day. Helemaal vrijgelaten door Hendrickx mag Day oprukken richting het doel van Kaya. Gelukkig eindigt zijn schot naast het doel.

Met nog iets meer dan twintig minuten op de klok mag ook Prince Rajcomar het veld betreden. Hij vervangt N’Koyi. Direct resultaat levert ons dat helaas niet op, in tegendeel zelfs. In de 74e minuut is Don Day Hendrickx weer de baas en levert een goede voorzet af. Deze wordt door de Fortuna-defensie gemist, maar niet door de klaarstaande Kalvin Robert. Met een tegendraads schot laat hij Kaya kansloos en tekent zo voor de gevreesde 1-0.


Yoann de Boer probeert aan een aanval te bouwen

Fortuna wordt langzaamaan wakker en probeert een slotoffensief op gang te brengen. Het eerste dat dat oplevert, is een gele kaart voor Ramon Voorn. Ramon glijdt in een duel hard weg en raakt daarbij nogal ongelukkig zijn tegenstander. Deze gaat uiteraard tegen het gras en laat zich uitgebreid verzorgen. Fortuna dwingt nog enkele hoekschoppen af en captain Yoann de Boer zorgt met een voorzet vanaf rechts nog voor enig gevaar. Helaas is het veldspel te vaak te onverzorgd, waardoor we nooit echt gevaarlijk worden. Hollandia houdt vakkundig stand en sleept de 1-0 voorsprong over de eindstreep.

Als de Fortuna-spelers ons komen bedanken voor de steun, worden ze niet getrakteerd op een applaus, maar op een fluitconcert en boegeroep. Terecht, want als we bijna 500 kilometer op een dinsdagavond reizen om ons clubje te zien spelen, is een goede wedstrijdinstelling het minste dat we mogen verwachten. En helaas was dat niet zichtbaar. Roel Janssen, Yoann de Boer, Ramon Voorn en Jonathan Hendrickx troosten zich nog de moeite om de fans te woord te staan en tonen oprecht begrip voor onze teleurstelling. Helaas verandert dat niks aan het feit dat we al in de 2e ronde uitgeschakeld zijn en een leuk duel in een volgende ronde uit ons hoofd moeten zetten. Persoonlijk zou ik graag nog eens met Fortuna naar bijvoorbeeld PSV, Feyenoord, Twente of Utrecht reizen, maar helaas zit dat er dit jaar weer niet in.

De terugweg begint enigszins haperend als de chauffeur moeite blijkt te hebben de nogal krappe parkeerplaats te verlaten. Als dat eenmaal gelukt is, verloopt de reis soepeltjes. Als we vernemen dat Danny Wintjens zijn doel heeft schoon gehouden en met PEC Zwolle de volgende ronde heeft bereikt, verschijnen er toch weer enige glimlachen op onze gezichten. Omdat we een lange reis voor de boeg hebben en vrijwel allemaal morgenvroeg weer moeten werken (onze cultheld Mosselman zelfs al om 3.15 uur!), laten we de tussenstop voor wat hij is en rijden in één ruk door naar Sittard. Op het schappelijke tijdstip van 01.00 uur bereiken we de Trendwork Arena.

Volgend jaar proberen we het gewoon opnieuw in de beker. Uiteraard zijn we er dan gewoon weer bij. Vrijdag aanstaande gaat de competitie verder met de thuiswedstrijd tegen de Go Ahead Eagles, dat in een ware cupthriller vanavond VVV uitschakelde. Hopelijk tappen de spelers dan uit een ander vaatje en weten ze de zure nasmaak van vanavond en de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen weg te spoelen met een klinkende overwinning.


Zonder het licht van de flitser pis je hier letterlijk naast de pot 

Ook op een winderige dinsdagavond rukte de jury van de ‘Thank God it’s Friday’ verkiezing uit.
Resultaat: Een pijnlijke nederlaag: 0 punten.
Uitvak: 43 Fortunezen. Niet slecht op een dinsdagavond op ruim 240 kilometer van Sittard. Toch slechts 2 punten.
Stadion: De ligging aan het Markermeer en de fijne tribune aan de lange zijde zorgen voor een respectabele 6 punten.
Thuispubliek: Hoorn was niet bepaald uitgelopen, maar wat opgeschoten jeugd zorgde toch voor enig vermaak. Verder allemaal keurig volk. 4 punten.
Catering: Een gezellig houten huisje is leuk en aardig, maar het lijkt in de verste verte niet op een vestiging van de Hema. Waarom dan wel adverteren met ‘Hema-worst’? 4 punten.
Randvoorwaarden: Gratis programmaboekjes, genoeg ruimte voor de vlaggen en de enkele steward die er was, was ronduit vriendelijk: 100% score en 9 punten.

Met 25 punten komt Hollandia op een vierde plek in het klassement.

R. van Laar