Het Limburgs Dagblad levert wat meer duidelijkheid over het toernooi in Suriname waaraan Fortuna deelneemt. Het toernooi wordt (jaarlijks) georganiseerd door de Stichting ter Bevordering van het Clubvoetbal in Suriname (SBCS). Om het Surinaamse clubvoetbal naar een hoger niveau te tillen houdt deze stichting dus jaarlijks onder andere een toernooi, waaraan ook traditiegetrouw een Nederlandse club deelneemt. Dit jaar is dat Fortuna Sittard, eerder namen ook Sparta, Roda JC en RBC Roosendaal als eens deel.
Het toernooi start in een poulevorm. Er zijn twee poules: Fortuna zit in een poule met Voorwaarts (de huidige nummer zes uit de Surinaamse hoofdklasse) en Leo Victor (nummer zeven). In de andere poule zitten Transvaal (nummer 1), SNL (nummer 2) en Robin Hood (nummer 5).
Fortuna speelt dus zeker twee poulewedstrijden. De eerste is op 10 januari tegen Voorwaarts, de tweede op 11 januari tegen Leo Victor.
Mocht Fortuna eerste of tweede worden in de poule dan plaatst Fortuna zich voor de halve finales van het toernooi, die op 13 januari worden gespeeld. Wint Fortuna haar halve finale dan spelen onze groen/gelen op 15 januari de finale van het toernooi.

Fortuna gaf eerder aan vier wedstrijden te spelen in Suriname, dat betekent dus dat we de finale moeten halen. Nou, eerst zien dan geloven, want wij kijken nergens meer van op!

Maar Fortuna Online groef eens wat verder en in De Ware Tijd (een Surinaamse krant) duikelden we nog een interessant artikeltje op over dit soort toernooien.
Het betreft de deelname van RBC Roosendaal aan zo’n toernooi in oktober 2000. Tijdens de wedstrijd tussen RBC en Transvaal (ook één van de mogelijke tegenstanders van Fortuna) liepen de zaken fors uit de hand, we citeren: “Supporters gooiden flessen naar het veld waarvan een de dug-out van de reserve spelers van RBC raakte. Ook schopten spelers van Transvaal in op hun tegenstanders die fel reageerden. De situatie werd zo grimmig dat de trainer van RBC zijn spelers opdroeg het veld te verlaten waardoor er een onsmakelijk einde kwam aan het jubileumtoernooi.”.

Sindsdien heeft de Surinaamse voetbalbond de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, maar het kan dus nog gezellig worden daar in Suriname. We adviseren De Koning om Cramb maar niet te wisselen…