Fortuna heeft de tweede ronde van de beker bereikt. Waar je gehoopt had dat Fortuna GSV op kwaliteit zou verslaan, bleek dat uiteindelijk de conditie de doorslag moest geven. Tja, en het no nonsense voetbal van Taihuttu natuurlijk.


10 Augustus 2004

Taihuttu breekt dappere verzet van GSV met een hattrick

GSV ’28 0 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 70. Taihuttu 0-1; 74. Taihuttu 0-2; 81. Taihuttu 0-3
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Dassen, Hermans, Simone (65. Aitjdag), Joosten (65. Taihuttu), Meszaros, Moutawakil, Daemen, Derksen
Toeschouwers: 400
Scheidsrechter: Bexkens;
Geel (Fortuna): T. Janssen
Rood (Fortuna): –

Dinsdagmiddag: een westenwindje maakt een abrupt einde aan de hoogzomer die de Westelijke Mijnstreek nu al ruim een week in de greep heeft. En dat draait onvermijdelijk op regen uit. Jammer, want het eerste officiële duel van Fortuna Sittard in het seizoen 04/05 staat op het programma. Wellicht leuk voor de spelers, maar als toeschouwer op het onoverdekte Sportpark Genhout is dat wat minder. Inderdaad Genhout, daar speelt de eerste tegenstander van Fortuna, die luistert naar de naam GSV’28. Een eersteklasse amateurploeg die zich via uitstekende prestaties in de districtsbeker plaatste voor het hoofdtoernooi van de Amstelcup.

Na een kort ritje door onze geliefde streek bereiken we Genhout. Veel tijd houden we niet over, want als we het sportpark betreden, staan de elftallen al klaar. In de GSV opstelling herkennen we sowieso twee oud Fortunezen. Roger Hermens en Davy Michels. Beiden doorliepen de Fortuna jeugdopleiding; beiden mochten ruiken aan het echte werk, maar bij ruiken bleef het…. Aan Sittardse kant zien we weinig verrassingen. Door de absentie van de geschorste Dario Cagnazzo krijgt Dave Joosten een plek op het middenveld toegewezen. Op de flanken zien we Mauro Simone en Aziz Moutawakil. Tom Daemen en de man van de voorbereiding Laszlo Meszaros moeten zorgen voor de aansluiting richting Dirk Jan Derksen.

Ondertussen is het droog geworden in Genhout: tijd voor de wedstrijd. Het klassieke patroon ontvouwt zich. GSV trekt zich massaal terug en Fortuna mag op die Genhoutse muur gaan beuken. Na een kwartiertje moeten we constateren dat óf die muur van degelijke kwaliteit is, óf dat Fortuna’s sloopwerk niet al te veel voorstelt, want Hermens moet zijn eerste serieuze redding nog maken…

In het tweede kwartier is er weinig verbetering te melden. Fortuna komt er niet doorheen. Thomas Janssen loopt in die fase tegen een gele kaart aan, als hij een foutje probeert te corrigeren. En verder slaat de vertwijfeling ook voorin toe. Tom Daemen gaat namelijk opzoek naar een penalty. Hou aub op met die ellende, Tom…. Het is wel tekenend voor dit duel. Enkele spelers gaan opzoek naar alternatieve methoden om GSV op de knieën te krijgen, schwalbes zijn daarbij niet uitgesloten…


GSV’s nummer 2 kijkt wel uit met Daemen in de buurt…

En wat brengt het derde kwartier? Zowaar doelgevaar, helaas wel aan de (voor ons) verkeerde kant. GSV komt tot een counter. De resulterende kopbal van Stegeman is een lastig karweitje voor Rein Baart, die de bal moet wegstompen richting doelmond. Als daar een GSV’er had gestaan was het nu 1-0 geweest. Maar ja, die stond er niet en dus blijft het 0-0.


Een snoekduikje van Baart verhindert een tegentreffer

Aan de andere kant komt Fortuna dan eindelijk ook in de buurt van de goal. Wat heet, uit een vrije trap raakt Daemen de buitenkant van de paal. GSV komt met de schrik vrij. En terecht ook, want Fortuna verdient bij rust geen voorsprong. Ruststand: 0-0. Na rust wordt het allemaal niet veel beter. Fortuna heeft de bal, maar kan er niet zo gek veel mee. Over de vleugels lukt niet al te veel en door het centrum Derksen bereiken blijkt ook al geen eenvoudige opgave. Nee, GSV blijft voorlopig redelijk eenvoudig op de been. Tot een aanval komen ze niet, maar die ambitie hebben ook niet.


GSV geeft zich niet zonder slag of stoot over

Na een minuutje of twintig besluit Chris Dekker dan maar eens in te grijpen. Een verdedigende middenvelder (Joosten) eruit en een spits (Gino Taihuttu) erin. En verder komt Saladhin Aitjdag, Mauro Simone aflossen aan de rechterflank. En dat blijkt een gouden greep te zijn van Dekker, want die twee invallers brengen leven in de brouwerij. En dan met name Taihuttu. Hij heeft namelijk slechts vijf minuten nodig om de ban te breken. Hij komt van de linkerflank richting strafschopgebied en dreigt de bal voor te zetten. Nou ja, wie trapt daar nou in? Is er echt iemand op het veld aanwezig die denkt dat Taihuttu die bal gaat voorzetten in plaats van zelf inschieten? Ehh, toch wel: Hermens…. Hermens laat de eerste paal ongedekt en dat moet hij cash betalen, want Taihuttu schiet de bal daar hard maar nog niet eens erg zuiver binnen: 0-1.

En daarmee is dit duel natuurlijk gespeeld. De conditie van GSV holt nu zienderogen achteruit en die jongens gaan echt niet meer terugkomen in dit duel. Een paar minuten na de 0-1 rent Taihuttu alweer op het doel af, maar hij wordt onreglementair afgestopt. Dat moet een rode kaart worden voor een GSV verdediger. Nou ja, als je als scheids niet staat op te letten, kun je het natuurlijk ook wegwuiven!


Nou, die GSV’er speelt echt de bal niet!!

Maakt ook niet uit, weer een minuutje later heeft Taihuttu alweer toegeslagen: 0-2. De jongen heeft weinig kansen en bedenktijd nodig. Weer een paar minuten later heeft ie zijn hattrick gecompletteerd. Een mooie schuiver die via de binnenkant van de verre paal binnenketst. Hij staat 16 minuten in het veld en sloopt GSV in zijn eentje.


Der Bomber heeft weer toegeslagen

Maar daarmee is de Taihuttu show nog niet ten einde. Zijn mooiste actie van de avond levert geen treffer op. Taihuttu krijgt de bal aangespeeld in de diepte en controleert de bal in zijn loop. Schitterend!! Jammer dat de stiftbal mislukte….


Ook complimenten aan de fotograaf voor deze foto!!

Tja, en dat is het dan wel zo’n beetje. GSV ligt knock out op het veld, want ook de opgelegde kans op de eretreffer gaat de mist in. En de bleke Derksen toont dat er niet zo gek veel mis is met zijn reactiesnelheid. Na een misverstand tussen een verdediger en de keeper van GSV, schiet de bal onverwacht door richting Derksen. Knap dat hij er nog aan komt, maar erin gaat de bal niet. En dan vindt de scheids het wel genoeg en overleeft Fortuna dus de eerste bekerronde in Genhout. Je had gehoopt dat de ploeg voetballend verder zou staan zodat ze GSV ook in de eerste helft, toen de conditie nog niet te wensen overliet, op achterstand hadden kunnen zetten. Maar dat zat er blijkbaar niet in.

Tja, en toen was daar ineens die dekselse Taihuttu. Moet ie nu in de basis in de competitie? Wat zou er van hem overblijven als je hem een potige verdediger in zijn nek zet? We zullen het zaterdag wel zien. We verlaten Genhout dat vanavond omgetoverd was tot één grote parkeerplaats. Fortuna liep geen schade op. Dat laatste kunnen we niet zeggen van een door niemand bestuurde maar desondanks toch schade veroorzakende rode Polo. Voor de lezer die dit niet snapt, heeft uw verslaggever geruststellend nieuws: ik snap het ook niet… Tot zaterdag!