Als je met 4-0 verliest van een topploeg kan ik daar nog enigszins vrede mee hebben, maar 4-0 verliezen van zoiets zwaks als Groningen is schrijnend. En dan hebben we het nog niet over de manier waarop….


22 Oktober 2000

Het kan dus allemaal nog veel slechter

FC Groningen 4 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 31. Leonardo 1-0; 46. Curovic 2-0; 64. Hugo 3-0; 67. Curovic 4-0
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Volmer, Roest, Hermans, Landerl, Paciorek, Kool (53. Averdijk), Haeldermans (77. Pfennings), Gerritsen, Hamming (67. Van Barneveld).
Toeschouwers: 10.800
Scheidsrechter: Van Meerkerk
Geel (Fortuna): Kool, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Om 07.00uur is het nog vredig in Sittard, maar dan slaat ineens het noodlot toe. De wekker gaat af. Wat, het is toch zondag, wat is dit voor onzin? Ach ja, Fortuna speelt in Groningen vanmiddag en ik ben zeker zo gek om daar naartoe te gaan? Jip….

En zo meld ik me dus om 09.30uur aan het stadion. Nadat we Groningen drie dagen geleden nog ingeblikt hadden met 4-0 voor de beker stappen we vol goede moed de bus in om de verste reis van het seizoen te maken.

De bus zit vol, dus de Fortunezen kunnen op minstens vijftig man rekenen in Groningen. Niet slecht zou ik zeggen, als je ziet waarop de Fortunezen ons gedurende deze competitie hebben getrakteerd.

Voordat er ingestapt kan worden we gefouilleerd, met als doel alcoholische drank buiten de bus te houden. De twee stewards die meegaan moeten we intellectueel niet al te hoog inschatten (ik druk me voorzichtig uit….) en vinden helemaal niks. De Baandertside kan zoveel onkunde niet geloven, maar laaft zich ondertussen gezellig aan de van thuis meegebrachte chocomel.

Na een uurtje begint de drank al zijn tol te eisen. Met nog negen reis uren voor de boeg, belooft dat nog wat!

Na een uurtje rijden haalt één van onze choco mannen een videoband te voorschijn. Goed idee, enige afleiding op deze barre tocht kan geen kwaad. Vorig jaar uit bij AZ kregen we ook een videoband voorgeschoteld vol met Sittardse nederlagen uit het degradatiejaar 92/93. Dit keer betreft het een rellenband.

Vijf minuten duurt het voordat de supportersvereniging ingrijpt. Video uit en daarmee is de kiem gelegd voor een vervelende tweestrijd tussen de voor- en de achterkant van de bus.

Als de wietdampen enigszins zijn opgetrokken blijken we terechtgekomen in een patstelling waaruit geen uitweg mogelijk lijkt. Het lijkt me geen eenvoudig klusje om deze busreis in goede banen te leiden. Alles wordt aangegrepen om de polarisatie aan te wakkeren. Volgens mij allemaal redelijk overdreven, maar ja het gebeurt wel.

Hoe het ook zij, driekwartier voor aanvang van de wedstrijd melden wij ons in het Oosterpark. Het programmaboekje ziet er goed uit en dat wekt verwachtingen voor de snackbar. Aangezien Groningen vorig jaar nog uitkwam in de Toto divisie, heeft de Goodyear commissie geen referentiepunt, maar als we de snackbar al zien zakt de moed ons in de schoenen. Er staat een hek minstens een halve meter voor de snackbar zodat het moeilijk bestellen is.

Nu kunnen er twee redenen zijn voor dat hek, enerzijds om te voorkomen dat opdringerige fans proletarisch gaan winkelen, anderzijds om fans op afstand te houden zodat ze niet zien wat voor gore troep het in die snackbar is. Ik wil die laatste optie niet bij voorbaat uitsluiten. De hamburger is niet goed en tevens duur. Dat gevoegd bij de abominabele staat van de snackbar kan maar tot één conclusie leiden: dit is onverantwoord!!!

Door naar de wedstrijd dan maar, bij het betreden van de “radio 538” tribune (??) blijkt dat dit 90 minuten in de zon kijken wordt. Dat betekent dat het vrij moeilijk wordt om te zien wat er allemaal aan de overkant van het veld gebeurt.

Mochten er in dit verslag dus dingen staan die niet kloppen dan ligt dat voornamelijk aan het slechte zicht. Wel duidelijk is dat er nog zo’n 15 supporters op eigen gelegenheid zijn gekomen. In totaal zijn er dus 65 Fortunezen aanwezig.

De wedstrijd begint met een offensief van Groningen. In die eerste tien minuten moet Hesp tweemaal handelend optreden. Twee mooie reddingen hebben we dus al vroeg in de wedstrijd nodig van Ruud…. Daarna neemt Fortuna het initiatief over. Dat mag ook wel, want dit Groningen stelt eigenlijk geen jota voor. We hebben dan wel het initiatief, maar echt gevaarlijk voor Beukenkamp worden we niet. Oorzaak: alhoewel het aan onze rechterkant wel goed zit (Van der Hoeven heeft zijn zaakjes verdedigend op orde en Landerl doet aanvallend zijn duit in het zakje) en we met pijn en moeite ook Gerritsen op enige bevlogenheid kunnen betrappen is de rest met iets anders bezig. Ik weet niet waarmee, maar met voetbal heeft het weinig te maken.

Neem nu de 31ste minuut. Hesp trapt uit en die bal komt ergens op de middenlijn terecht. Daar staat Leonardo en die begint aan een solo. Men zou toch verwachten dat er iemand, gehuld in een geel tenue, de moeite zou nemen om deze man reglementair desnoods onreglementair de doorgang te beletten. Maar nee hoor, dan hebben we toch buiten onze Fortunezen gerekend. Leonardo kan zo doorlopen en schuift de bal beheerst langs Hesp: 1-0. Wat moet ik hier nu eigenlijk van vinden? Is dit werkweigering?? We hadden net zo goed een aantal geel geverfde bezemstelen in de grond kunnen slaan, dat is een stuk goedkoper…

Nou ja de aanwezige Fortunezen zingen maar rustig verder, want dat moet toch ook iemand doen (hallo Oosterpark word eens wakker!!). De wedstrijd rommelt rustig verder en vlak voor rust krijgen we dan nog een niet te missen kans. Wat ik ervan gezien heb (maar nogmaals voor wat het waard is) zet Landerl Hamming vrij voor doel. Zo vrij zelfs dat er geen keeper meer in de buurt is. Hij bevindt zich op twee meter voor de goal en je zou zeggen dat dat toch zou moeten lukken?. Ben je gek om één of andere reden gaat die bal er niet in. En zo eindigt deze eerste helft in een 1-0 voorsprong voor de plaatselijke FC. In de rust is de verslagenheid vrij groot. Nee, het is geen verslagenheid, het is ongeloof. Dit kan toch allemaal niet waar zijn?

De tweede helft dan. Die is een paar tellen oud en het staat 2-0. Vraag mij niet wat er gebeurt, maar één ding is duidelijk niemand voelt zich verantwoordelijk voor de dekking van Curovic. En zo tekent deze opa voor de 2-0. Daarmee lijkt me de wedstrijd wel over en sluiten, want wie Fortuna aan het werk ziet weet dat dit niks meer wordt. Het staat dus 2-0, de vernedering lijkt me compleet maar Duut vindt van niet. Hij haalt Kool uit het veld en vervangt hem door Averdijk. Natuurlijk Henk, ga het middenveld maar hélemaal ontmantelen. Resultaat: niet lang na de wissel is het 4-0. Hugo en nogmaals Curovic voltrekken het vonnis. Kan de vernedering groter? Twee treffers van een man die al lang en breed met voetbalpensioen had moeten gaan….

Man, man wat zijn wij slecht…. Om dat te onderstrepen staat Jan van Dijk bij de 3-0 zijn vuisten te ballen voor onze dug out. Sympathieke man die Jan van Dijk! De Groningen supporters worden nu ook wakker. Averdijk is de lul en wij worden succes gewenst tegen Veendam. Waarvoor hulde, want we zullen het hard nodig hebben…..

Bij ons in het vak worden nu enkele pijlen gericht op het bestuur. Eén van de Baandertsiders wil dat ritmisch ondersteunen door op de boarding te slaan. Hooliganisme ten top natuurlijk, want daar komt de hoofdsteward al aan. Bepakt met de allernieuwste snufjes op communicatiegebied komt hij vertellen dat die boarding het misschien wel eens zou kunnen begeven (lijkt me overigens sterk, want die ziet er stevig uit). En daarom zou hij willen verzoeken of de betreffende supporter ermee wil ophouden. Die doet dat, maar slechts één minuutje en gaat vervolgens weer verder.

Stiekem had deze hoofdsteward al gehoopt dat deze supporter zou doorgaan, want nu doet zich de ideale mogelijkheid voor om zijn ongekende machtspositie volledig ten toon te gaan spreiden. Tja het zou hem toch zeker niet gaan gebeuren dat hij deze middag troosteloos aan de zijkant zou moeten toezien hoe er niks gebeurde om vervolgens weer naar huis te moeten gaan waar de afwas nog op hem wachtte? Nee dat zou te gek zijn en zo ver kwam het ook niet. Deze notoire hooligan die op die boarding aan het slaan was, haalde hem het bloed onder zijn nagels uit. Driftig telefonerend werden alle beschikbare stewards opgetrommeld.

En zo stonden daar ineens vijf stewards en een hoofdsteward te kijken hoe een jongen een poging deed enige sfeer te maken door op de boarding te slaan. Deze hooligan was niet echt onder de indruk en de hoofdsteward voelde nu dat er aan zijn gezag getwijfeld werd. Het leek wel verdacht veel op zijn thuissituatie, ook daar had ie niks te vertellen. Hij herinnerde zich maar al te goed dat hij vorige week toen hij weigerde de aangebrande aardappelen te eten een reprimande van zijn vrouw had gekregen die hem verplichtte de hele week de aardappelen te schillen. Dat kon hij hier in het stadion natuurlijk niet hebben.

Opnieuw driftig telefonerend trommelt hij de beveiligingsdienst op. En zo kon het gebeuren dat er vijf stewards, een hoofdsteward, drie man van de beveiligingsdienst plus een heuse waakhond staan te kijken hoe deze supporter de sfeer erin houdt. Een waakhond dus!!! Deze heren zien al gauw de nutteloosheid van hun aanwezigheid in en verdwijnen weer. Ze begrijpen dat hun aanwezigheid en dan vooral die waakhond de zaak alleen maar kan laten escaleren. Iets wat in het hoofd van de hoofdsteward helemaal niet opkomt. Die man ziet alleen maar die berg ongeschilde aardappelen liggen…. Trouwens even terug naar die waakhond. Dat was dus geen politie maar een beveiligingsdienst. Sinds wanneer mogen die een waakhond op je afsturen???

Terug naar de farce op het veld. We bevinden ons nu in blessuretijd en de enige die aan onze zijde niet blij is met de situatie is Gerritsen. Die raakt nog de paal en even later ook de lat. Jammer want daar zal Duut na afloop wel op gaan wijzen. “Tja, we hadden natuurlijk ook pech in de afwerking….” of zoiets. Vervolgens doet Jan van Dijk nog een poging zijn populariteit op te vijzelen door een bal uit de lucht te plukken (die man gaat zichzelf nog wel eens tegenkomen), maar verder gebeurt er niks meer.

De wedstrijd eindigt dus in 4-0. Roest applaudisseert nog vanaf de middenlijn, de rest doet zich die moeite niet. Op eentje na dan. Dennis Gerritsen komt helemaal naar ons vak toe om nog even iets te melden. Dennis is witheet op zijn medespelers en wil duidelijk maken aan de supporters dat HIJ in ieder geval behoorlijk ziek is van deze nederlaag in tegenstelling tot enkele anderen. De boodschap is overgekomen, Dennis!

En zo eindigt een middagje Oosterpark. Een middagje in de laag staande zon kijken. Voor één keer is dat geen straf, want door die zon heb ik zo’n beetje de helft van de wedstrijd gemist. En dat lijkt me maar beter ook. Terug naar de bus dan maar. Waar is de bus??

Ah, kijk eens aan de hoofdsteward heeft nog een afscheidscadeau voor ons in petto. We worden met kleine busjes vervoerd naar Verweggistan (nooit ver weg in Groningen!!) waar onze bus staat! Het lijkt wel een kwalificatietraining voor de Formule 1. In razende vaart wordt het parcours afgelegd, hier en daar een curbstonetje meepikkend. Een echte aanrader deze busmaatschappij!! Total loss nemen we dan maar weer plaats in onze bus, waar nog een mooi ritje op ons wacht. De tweestrijd voor- achterkant van de bus gaat rustig verder. Henk Duut meldt op “Langs de Lijn” inderdaad dat we wat pech in de afwerking hadden en ietwat magertjes gespeeld hebben….

Als we na een uurtje of twee rijden bij een tankstation stoppen, blijkt dat een uitstekende keuze van de buschauffeur. Wie staat daar net proviand in te slaan? Juist, ene Jacques O. Man, die wist niet hoe snel hij weg moest zijn! In het tankstation zie ik de Baandertsiders verdacht veel drop en wine gum inslaan. Gaan ze dat allemaal opeten? In het vervolg van de busreis blijkt dat het antwoord op die vraag ontkennend is. Ze starten een nieuwe moeder aller veldslagen, nu met wine gums als munitie. Waren ze vorige week tegen Twente nog gezellig dronken. Nu kan ik dat met de beste wil ter wereld niet meer zeggen. Het lijkt er verdacht veel op dat ik me in een peuterspeelzaal bevind, waarbij de oppas uitgedaagd dient te worden. Eigenlijk te zielig voor woorden wat er allemaal gebeurt…..

En als we dan eindelijk in Sittard de autosnelweg willen verlaten, blijkt daar wel het licht op groen te springen, maar doorrijden ho maar! Wat is hier aan de hand, er staat een auto dwars op de weg en wie wordt daar naast ons nog meer de doorgang verspert? De spelersbus…. Iemand had vast vanuit onze bus gemeld dat de spelersbus vlak voor ons zat met het verzoek om die maar eens ergens tegen te houden. Nou ja dat gebeurde dus. Spelers moeten uitstappen om de zaak te kalmeren. In onze bus bleven de deuren dicht maar daar was wel enige overredingskracht voor nodig. Nadat dat probleem ook is opgelost, kunnen we door naar het stadion waar een bewogen dag rond 21.15uur eindigt. Een dag die om meerdere redenen redelijk irritant was.