Fortuna is FC Groningen combinerend de baas, maar dat wil niet zeggen dat je wint. Zelfs niet dat je recht hebt op de overwinning, want Groningen had helemaal geen combinaties nodig om dreigend voor Hesp te verschijnen. Dus combinatievermogen als maatstaf voor gerechtigheid op het veld is een slechte raadgever. Toch is de situatie nog niet uitzichtloos, als deze spelers nou eens fit blijven…


18 November 2001

Fortuna op de valreep toch nog ten onder

FC Groningen 4 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 3. Cramb 0-1; 23. Drent 1-1; 26. Drent 2-1; 36. Landerl 2-2; 85. Hugo 3-2; 90. Curovic 4-2
Opstelling: Hesp, Emeran, Dirkx, Volmer, Hermans, El-Khadri (46. Heering), Van Dieren, Rook (86. Gommans), Gerritsen, Landerl (64. Krijgsman), Cramb.
Toeschouwers: 12.550
Scheidsrechter: Sterk
Geel (Fortuna): Landerl
Rood (Fortuna): –

Rond 10.00uur op deze mooie zondagochtend vertrekt er geen bus vanuit de Lissabonlaan. Vreemd, want Fortuna speelt weldegelijk een competitiewedstrijd. De reden is vrij simpel, de politie van Groningen heeft liever geen uitsupporters meer bij de wedstrijden van FC Groningen. Niet omdat die uitsupporters er in het verleden een zooitje van gemaakt hebben, maar omdat de politie de Groningse supporters niet meer in de hand heeft. Kijk eens aan, een zeer interessante redenatie. Stel persoon A loopt dagelijks door de Lissabonlaan en wordt daar elke dag in mekaar geslagen door persoon B. Wat zou de Groningse politie in dat geval doen? Persoon A verbieden nog langer in de Lissabonlaan te lopen! Een uitstekende oplossing natuurlijk, want er zullen zich geen kloppartijen meer voordoen in de Lissabonlaan….

Het ergste is eigenlijk nog dat iedereen in Groningen dit soort praktijken gewoon accepteert. Hoeveel pakjes boter heeft burgemeester Wallage daar in Groningen eigenlijk wel niet op zijn hoofd?

Anyway, geen bus, dan maar met de auto! Rond 10.00uur vertrekt een goed gevulde auto richting Groningen. We maken ons op voor een barre tocht die minstens drie uur gaat duren. We komen langs Roermond, Venlo, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle en dan ineens zien we afslag “Tynaarlo”. Het hart gaat dan toch een beetje sneller kloppen, want alhoewel de afslag “Zeegse” niet langskomt weten we dat we ons nu op een steenworp afstand bevinden van Sittards cultureel erfgoed!

Het andere goede nieuws is, dat er bijna een einde is gekomen aan deze barre tocht. En als we dan de Groningse stadsgrenzen binnenkomen, blijkt dat er een regenwolkje boven Groningen hangt. Heel Nederland is droog (we hebben het persoonlijk gecheckt….), behalve Groningen.

Een zoektocht van een half uurtje naar het stadion en vervolgens naar een parkeerplaats zorgt ervoor dat we rond 13.45uur aan de poorten van het Oosterpark kloppen. Daar is het dan al gezellig druk. Niet alleen in de Groningenvakken, maar ook in het uitvak. We zien in totaal dat 40 Fortunezen zijn komen opdagen, maar de rest van het uitvak heeft Groningen ook maar verkocht aan Groningen supporters…. Net als in Heerenveen (heb ik de Heerenveen voorzitter niet ook al eens horen roepen dat hij uitsupporters liever kwijt dan rijk is?) ook hier geen eigen vak voor ons. Sterker nog, als er nog 100 Fortunezen waren komen opdagen had FC Groningen een serieus probleem gehad. Zoveel vrije plekken waren er namelijk niet meer in dat vak! Maar ach, zou FC Groningen dat als een probleem gezien hebben? Die Fortunezen stuur je dan toch gewoon naar huis. Zover is Sittard nu ook weer niet.

We lopen door en komen langs de “snackbar”. Bij het aanschouwen van dat kraampje krijg je onmiddellijk buikkrampen. Jullie vergeven het de Goodyear commissie toch zeker wel dat er niets aangeschaft wordt? Voor de beoordeling verwijzen we graag naar vorig seizoen: een dikke onvoldoende.

Genoeg gal gespuugd over de gastvrijheid hier, door naar de wedstrijd. Bij Fortuna is er namelijk nieuws aan het ziekenboegfront. Goed nieuws deze keer. We zien in de warming-up dat Landerl, Van Dieren en Dirkx terugkeren in de basis vandaag. Dat stemt tot tevredenheid. Het kost Akerboom en Van der Hoeven hun plek in de basis. Een derde bankverwijzing is niet nodig, omdat de geblesseerde Hamming niet kan spelen. Aan het spelsysteem verandert niks, het wordt weer 4-5-1, met Landerl en El Khadri op de vleugels en Gerritsen, Van Dieren en Rook centraal.

De tegenstander dan. Als we het programmaboekje lezen weten we precies wat Groningen wil vandaag. Je kunt er te pas en te onpas lezen “de punten zijn extreem belangrijk” en “winst is het enige dat telt”. Nee, op goed voetbal zitten ze hier vandaag niet te wachten. Bekende gezichten? Zeker, we ontwaren Paul Janssen op de bank, maar voor de rest geen oud Fortunezen. De Fever Pitch statistieken beloven vandaag weinig goeds. Het Oosterpark is zeker niet onze Happy Hunting Ground. Een twaalfde plek is wel bijzonder laag voor een zwakke eredivisieploeg als Groningen. De reisafstand zal er wel mede debet aan zijn. De scheidsrechter luistert naar de naam Fred Sterk en dat belooft ook al weer weinig goeds. Hij staat dertiende op de lijst van vijftien. Van hem moeten we dus ook geen cadeautjes verwachten. De conclusie is simpel: wil Fortuna hier iets bereiken dan zullen ze boven zichzelf uit moeten stijgen.

De wedstrijd dan maar. Fortuna komt furieus uit de startblokken en dan met name Landerl. Hij is net terug van een blessure en die lange periode van inactiviteit is ie blijkbaar zo beu dat hij hier als een wervelwind over de linkerflank tekeer gaat. Al in de eerste minuut komt ie vrij voor Beukenkamp als hij twee tegenstanders gedold heeft. Helaas kan dat slappe schotje Beukenkamp niet verontrusten.

Een minuutje later heeft Landerl weer de bal en dolt opnieuw zijn tegenstanders, nu geeft hij een bekeken voorzetje op de handig vrijgelopen Cramb die niet veel moeite heeft om Beukenkamp te passeren: 0-1!!


Cramb vertelt een grap over Bin Laden. Iedereen kende hem al, behalve Gerritsen…

Kijk eens aan, niet alleen is dit de eerste Sittardse treffer buitenshuis van het seizoen, de manier waarop is ook nieuw: we overdonderen een tegenstander. Dat geeft de burger moed. De klapt blijkt hard aan te komen bij Groningen want die zijn in het eerste kwartier tot niks constructiefs in staat. Fortuna beheerst in deze fase het spel, maar laat eigenlijk na door te drukken. Het is dan wel al duidelijk dat de rentree van Landerl, Dirkx en Van Dieren onze ploeg sterker maakt. Ook zie je dan dat het eigenlijk niks uitmaakt met wat voor systeem je speelt. Een of twee spitsen, dat is niet belangrijk het gaat om de instelling en de uitvoering. We spelen vandaag op papier dan wel met één spits, maar als Landerl zo dreigend speelt en ook Gerritsen en Van Dieren om beurten rond Cramb opduiken dan speel je zo nu en dan ook met drie spitsen. Dus dat hele tactische gelul over die opstelling kunnen we ons wel besparen.

Maar ja, echt aandringen doen we ook niet meer en als je niet nog een klap uitdeelt, herstelt een tegenstanders zich natuurlijk van de eerste klap en dat gebeurt na een kwartier voetballen. Groningen krabbelt overeind en gaat zich concentreren op de dingen waarin ze goed zijn: fysiek voetbal. Groningen loopt niet over van de technische kwaliteiten maar met spelers als Schoenmakers, Broerse en Drent hebben ze een hoop kracht in de ploeg en die beginnen ze langzamerhand ook te gebruiken. Niet dat het echt gevaarlijk wordt voor de goal van Hesp, maar er komen wel corners voor Groningen en die zijn levensgevaarlijk met al die kopkracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Groningen na ruim twintig minuten één van die corners aangrijpt om de gelijkmaker te produceren. Drent is de maker van de goal en Hesp is de schuldige. Die bal had voor hem moeten zijn: 1-1. Drie minuten later staat de wedstrijd op zijn kop, als Drent uit een vrije trap ook nog de 2-1 binnenknikt.

Wij hebben leuk gevoetbald, maar Groningen scoort de doelpunten. Maar ja, zo is voetbal nu eenmaal, dat circulatievoetbal van ons is dan wel erg leuk om naar te kijken (het lijkt Oranje wel), maar Groningen heeft geen circulatievoetbal nodig om dreigend voor onze goal te verschijnen. Alle ballen op Drent en die kopt wel binnen! Daarbij wordt Groningen ook nog eens stevig “geholpen” door meneertje Sterk. De man is dan wel niet partijdig, hij is wel pietluttig. Voor elke tuimeling geeft hij een vrije trap, aan beide kanten wel te verstaan. Maar een vrije trap voor Groningen met al hun lengte voorin is vandaag tienmaal zo gevaarlijk als een Sittardse vrije trap, dus per saldo levert al dat gefluit ons alleen maar nadeel op.


De verbazing bij de Groningenspelers is vreemd.

Hoe dan ook, de tegentreffers brengen Fortuna niet echt van stuk. En dat is winst, want in het verleden zouden we zo’n klap niet meer te boven zijn gekomen. Het gevaar blijft van links komen. Op rechts gebeurt niet zoveel. El Khadri komt zelden langs zijn man en als het al lukt is de voortzetting niet goed genoeg. Nu ligt dat niet alleen aan El Khadri, want hij krijgt weinig steun van Emeran die zijn handen vol heeft aan Robben. En als Gerritsen tot tweemaal toe een bal (die toch echt voor El Khadri bedoeld was) vijf meter achter El Khadri over de zijlijn trapt helpt dat ook niet.

Nee, het gevaar komt van links en de Noordelingen krijgen daar maar geen vat op, zo blijkt ook in de 36ste minuut. Een mooie combinatie tussen Cramb en Landerl wordt door de laatste succesvol afgerond: 2-2!


Landerl heeft gescoord en van verbazing zijn Fritzke spontaan een paar tanden uitgevallen

En dan blijkt eens te meer dat Colin Cramb een verdomd handige speler kan zijn als je hem maar goed gebruikt. Het heeft weinig zin om Cramb op te stellen als je als ploeg in de verdrukking staat en er dus heel veel ruimte is voor Cramb. Dat kan (maar vooral) wil ie niet belopen met alle gevolgen van dien (denk maar aan AZ…). Cramb is verdomde handig wanneer je een tegenstander vastzet. Hij is balvast in de kleine ruimte en weet feilloos medespelers te vinden en ze vrij te zetten voor de goal, zo ook vandaag. Hij heeft nu al drie doelpunten en vijf assists achter zijn naam staan. Hij was dus bij acht van onze elf treffers betrokken. Niet geheel toevallig allemaal in fases van wedstrijden waarin wij de lakens uitdeelden (Sparta, NEC en Groningen).

Tot aan de rust gebeurt er niet veel meer, of toch, vlak voor rust is er een ingooi voor FC Groningen en voordat die ingooi genomen is blaast Sterk op zijn fluitje. Niemand weet waarom, of toch. Ik geloof dat de grens per ongeluk op het knopje in zijn vlaggetje heeft gedrukt. Schitterend! Dat lijkt me tekenend voor de belabberde staat van het arbitrale trio van vandaag. Ruststand: 2-2.

In de rust worden er wat penalty’s genomen. Wat opvalt is de vreemde Groningse mascotte. Wat stelt dat beestje eigenlijk voor? Wie het weet mag mailen! Verder delen Groningen supporters hun koffie met ons, wat natuurlijk heel aardig is. We zouden het wel op prijs stellen als jullie ook het kopje meeleveren, het is namelijk vrij lastig om koffie te drinken die op je jas gegooid wordt. Ook dan blijkt de dubieuze rol van de beveiliging hier in Groningen. Alhoewel onze veiligheidsmannetjes duidelijk hebben gezien wie er verantwoordelijk was voor deze strakke koffie-actie, doen ze net alsof hun neus bloedt. Ik had geloof ik al gezegd dat ze er hier in Groningen een vreemde manier van rechtvaardigheid op na houden. Niet de dader wordt aangepakt, maar het slachtoffer!

Door dan maar naar de tweede helft. We zijn benieuwd wie die botsing van speelculturen gaat winnen. Fortuna, dat middels het verzorgde combinatievoetbal Beukenkamp probeert te verschalken of toch Groningen, dat op basis van fysieke kracht snel de diepte zoekt bij Drent?


Totaal voetbal van Fortuna. Links- en rechtsback zwerven over het veld.

Verel heeft overigens besloten om in te grijpen. El Khadri gaat eruit, Heering komt erin. Nou ja, die tweede helft wordt een stuk minder dan de eerste. Er heerst een tamelijke status-quo op het veld en de scheids doet ook zijn best om voetbal onmogelijk te maken. Zijn motto luidt: “Wie gaat liggen, krijgt een vrije trap!” Zo slepen we ons van vrije trap naar vrije trap zonder dat er echt iets gebeurt. Kansjes zijn er dus nauwelijks. Slechts Robben bezorgt Emeran een moeilijke middag, maar echt gevaarlijk voor Hesp wil het maar niet worden. Aan de andere kant zien we waarom je niks aan Cramb hebt als hij veel moet lopen. Hij vertikt gewoon om te lopen op dieptepasses. In plaats van het (sprint)duel aan te gaan met de verdedigers draait hij zich mismoedig om en vraagt om vrije trappen bij de scheidsrechter terwijl dat nergens op slaat. Trouwens, als je vrije trappen wil hebben moet je vandaag gaan liggen, Colin!

In deze fase onthouden we ook nog een curieus moment met Heering in de hoofdrol. Heering staat voor de verandering op links en wordt de diepte ingestuurd. Hij ligt op volle snelheid als die bal komt, maar de bal is iets te hard, waardoor de bal voor hem langs dreigt te gaan, links over de zijlijn. Maar als Heering in zijn voorwaartse beweging nu ook iets naar links loopt, zal de bal zijn pad later kruisen en kan hij die bal wel nog halen. Heering moet dus op volle snelheid iets naar links afbuigen en wat dan te zien is (het gebeurt ook nog recht voor onze snufferd) is eigenlijk te triest voor woorden. Hij wil wel afbuigen, maar een combinatie van zijn buikje en zijn gammele knieën verhinderen het. Hij kan niet linksaf slaan….

We naderen de laatste twintig minuten en het lijkt duidelijk dat als geen van beide elftallen het lef heeft om nog eens aan te zetten in de laatste fase, de wedstrijd op 2-2 zal eindigen. Maar zover komt het niet, want Groningen neemt dat initiatief weldegelijk. Het zal wel altijd onduidelijk blijven of dit een kwestie was van Groningen neemt het initiatief of Fortuna geeft het weg (Dirkx, Van Dieren en de dan al gewisselde Landerl hebben geen wedstrijdritme en dat doet zich gevoelen), maar Groningen zet nog eens aan voor een slotoffensief.


Landerl was veruit de beste man van het veld

Maar dat levert ook ruimte op voor onze spelers, bijvoorbeeld voor Heering die via een schitterende actie aan de rechterkant laat zien nog altijd te kunnen voetballen. Maar als hij aan de rand van het strafschopgebied is aanbeland maakt hij één foutje: hij legt de bal breed terwijl hij zelf had moeten schieten. Dat laat overigens onverlet dat ook Van Dieren (die de bal krijgt) die kans hadden moet benutten….

En hoe gaat dat dan in zo’n wedstrijd? Een minuutje later ligt de bal er aan de andere kant in…. Het begint met een vrije trap op het middenveld voor Groningen. Die wordt snel genomen en dan is de organisatie bij ons achterin (en op het middenveld) even zoek, Hugo profiteert en passeert Hesp: 3-2. Hesp gaat nog wel zeuren bij de scheidsrechter dat de bal niet stil lag bij de vrije trap, maar ach dat baat natuurlijk allemaal niet, we gaan hier dus gewoon verliezen. Gommans komt er in dan nog in, maar raakt onmiddellijk geblesseerd aan zijn neus, die stevig bloedt zoals we kunnen zien als hij de aftocht blaast vlak voor ons vak. Dus moeten we de laatste minuten ook nog met tien man verder of zeg maar rustig negen, want invaller Krijgsman doet niet mee. Nul acties in 26 minuten noteren we achter zijn naam, voordeel is wel dat zijn shirt zonder smetje weer de kast in kan. En dat wil wat zeggen als je bedenkt dat het de hele wedstrijd geregend heeft en het veld dus meer weg heeft van een modderpoel dan van een grasvlakte…..


Kijk Harrie, als we wel eens vragen om “bloed, zweet en tranen”, bedoelen we dat niet letterlijk!

Trainer Lodeweges brengt in blessuretijd ook nog Curovic in. En de oplettende Fortunees weet dan al hoe laat het is. Hoe vet en oud de man ook is, hij scoort per definitie tegen ons, zo ook vandaag. Als Fortuna al lang niet meer aan verdedigen denkt, is het een koud kunstje voor hem om de eindstand voor de statistieken vast te leggen op 2-4. Het was de tiende treffer van Curovic tegen Fortuna Sittard ooit en daarmee scoorde hij voor het zevende seizoen op rij minimaal een competitietreffer tegen ons. Ik prijs de dag dat hij met pensioen gaat….

Goed de wedstrijd zit erop, we verliezen met 4-2 en de meeste spelers danken ons nog voor de morele steun van vandaag. Verdiende overwinning voor Groningen? Uiteindelijk denk ik wel. Het leek op 2-2 uit te draaien, maar FC Groningen had toen nog het lef om opzoek te gaan naar de overwinning en als ze die dan krijgen kun je moeilijk zeggen dat het onverdiend is. Want om nou te zeggen dat we in het eerste uur zoveel beter waren dat we op basis daarvan een punt hadden verdiend, nou nee dat gaat te ver.

En toch was het niet slecht wat Fortuna liet zien. Het spel zag er aardig uit (maar mag het ook tegen de nummer 17 van de ranglijst…) en de rentree van enkele belangrijke spelers was duidelijk zichtbaar. Nu wordt het tijd dat dat ook tot punten gaat leiden. Een middenweg tussen dit frivole combinatievoetbal en de degelijke zakelijkheid die we tegen Heerenveen zagen, lijkt me de grootste kans op succes op te leveren.

Maar ja, dan is de wedstrijd afgelopen en dan ben je nog niet in Sittard….. Terug naar de auto, waar de gastvriendelijkheid van Groningen immense vormen begint aan te nemen: een parkeerbon… Uitgeschreven om 14.29uur. Zo zo dus daar was de Groningse politie tijdens de wedstrijd druk mee bezig. De Groningse politie heeft het roer dus helemaal omgegooid. Voetbal moet geen geld kosten, het moet geld opleveren!

Pfff, 4-2 verlies, hele dag naar de knoppen, 90 piek voor een lullige overtreding kwijt en nog een reisje van ruim drie uur voor de boeg. Gelukkig zijn er dan altijd nog enkele zekerheden waarop je terug kunt vallen. Sommige dingen laten je niet in de steek, ook niet na veel tegenslag: blikjes Brand Bier zijn daar typische voorbeelden van!

En zo kon het gebeuren dat we ergens in Apeldoorn-zuid enigszins aangeschoten op een vliegje stonden te mikken in een Wc-pot onder de muzikale begeleiding van “I will overcome” van Live. Zeker, ook hier komen we wel weer over heen. De rest van de reis is mij ontgaan, maar ergens rond 21.00uur moet er een einde aan zijn gekomen…..