Harrie Gommans tekent vandaag een nieuw contract dat hem tot 2007 bindt aan Fortuna Sittard. Harrie had al een contract tot 2006, maar heeft besloten om dat open te breken. Maar belangrijker dan de verlenging van zijn contract is het feit dat Gommans akkoord is gegaan met een salarisverlaging.
Toen Gommans in januari 2002 zijn contract verlengde bij Fortuna ging hij fors meer verdienen, zodat Fortuna een behoorlijke afkoopsom kon vragen aan een club die Gommans wilde overnemen. Maar afgelopen zomer stortte de transfermarkt in en het ziet er ook niet naar uit dat die markt zich snel herstelt, waardoor de kans op een hoge vergoedingssom voor Gommans verkeken is. En dus is de noodzaak om Gommans een salaris te bieden dat ver boven het gemiddelde salarisniveau bij Fortuna ligt verdwenen. Iets wat binnen de spelersgroep ook wel eens tot wrijving zou kunnen leiden.
Maar ja, afspraken zijn afspraken dus aan dat salaris valt in principe niet te tornen. Tenzij een speler bereid is mee te denken met de club en een vrijwillige salarisverlaging accepteert. En dat is precies wat Gommans nu doet. Hij accepteert een salarisverlaging en krijgt in ruil daarvoor een jaar extra contract en (wellicht) belangrijker voor hem ook de vastgestelde vergoedingssom bij eventueel vertrek gaat omlaag, waardoor Gommans ook iets makkelijker Fortuna kan verlaten.
Fortuna voert momenteel ook onderhandelingen met Joos van Barneveld, de andere speler die een gelijkaardig contract heeft. Komt Fortuna er ook met hem uit, dan heeft de club de salarisstructuur weer enigszins op orde en zijn de uitgaven opnieuw geslonken. Een schoolvoorbeeld van verstandig beleid.

Bron: Fortuna Sittard