De wedstrijd was al afgelopen, Fortuna had het zwaarbevochten puntje al in de knip gestopt en toen griste ene Van der Hilst het er na afloop van de wedstrijd weer uit. In de eerste divisie kan blijkbaar alles….

15 November 2002

Domper voor Fortuna na afloop wedstrijd

Fortuna Sittard 1 Go Ahead Eagles 2
Doelpuntenmakers: 23. Hamming (p) 1-0; 57. Marbus 1-1; 90. Brack 1-2
Opstelling: Baart, Hamers (46. T. Janssen), Akerboom, P. Janssen, Steegs, Mészáros, Van der Hoeven, Hamming, Cagnazzo, Brusselers, Tychon (75. El Gaaouiri) .
Toeschouwers: 3.900
Scheidsrechter: Van der Hilst
Geel (Fortuna): –

Rond een uur of half acht betreden we het walhalla op voetbalgebied: het Wagner&Partners Stadion. Op dat moment is er nog vrij weinig te doen, dus verdiepen we ons in de “Fortuna Kicks”. Koning kan eindelijk eens tevreden terugkijken op een geslaagde week. En dat doet ie dan ook!

Weinig vuurwerk dus in de Fortuna Kicks deze week, we richten ons maar op het veld. De warming-up is bezig en we zien dat Koning vasthoudt aan de basisopstelling die Volendam vorige week verraste.

Maar dan ineens zien we toch ongewone bedrijvigheid in de warming-up. Rein Baart is in geen velden of wegen meer te bekennen en de tot tweede keeper gebombardeerde Sten Dreezen (vanwege de blessure van Bertjens en het voorlopige afhaken van Hermens) wordt in allerlijl opgewarmd. De basisspelers onderwerpen Dreezen aan een vuurpeleton. Is Baart op het allerlaatste moment afgehaakt, of is dit een training op afwerken op doel? We zullen er wel snel achter komen.

De tegenstander van vanavond is Go Ahead Eagles. Het is al weer jaren geleden dat we nog eens tegen de Eagles speelden. Dat was in de tijd dat de eredivisie nog wat voorstelde, met vermaarde deelnemers als Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles!

Uit de huidige Eagles selectie heeft niemand een Fortuna verleden. Ik geloof dat ooit Martijn Kuiper zich in Sittardse belangstelling mocht verheugen, maar daar hebben we het dan ook mee gehad.

In het uitvak zien we een stuk of 50 supporters uit Deventer en dat is al meer dan we de laatste weken hebben gezien in Sittard.

Tijd voor de wedstrijd dus. Baart verschijnt toch aan de aftrap en Cagnazzo heeft zijn handschoenen in de kleedkamer achter gelaten. Dat stemt tot tevredenheid. De Eagles trappen af, maar moeten de bal al snel inleveren bij de Sittardse stoottroepen. Al direct in de eerste minuut wordt Tychon links de diepte ingestuurd. Hij gaat het strafschopgebied in, speelt de bal langs rechtsback Van der Horst en die tackelt hem. Veel zuiverder kun je een strafschop niet krijgen. Scheids Van der Hilst maakt allerlei gekke gebaren. Het doel daarvan is onduidelijk. Zou zijn fluitje kapot zijn zodat hij niet kan fluiten en probeert hij dat met gebaren duidelijk te maken? Nou ja, geen penalty…

Toch is dat moment tekenend voor de beginfase. Fortuna is wat feller, de Eagles hebben besloten voorlopig de kat uit de boom te kijken. Dat levert Fortuna allerlei kleine kansjes op, maar keeper Wijnen in gevaar brengen is er niet bij.

Gevaar komt er pas in de 23ste minuut. Fortuna krijgt een corner die bij Tychon terechtkomt. Tychon zet de bal voor, maar die voorzet raakt de hand van Sieme Zijm. Dat stinkt naar aangeschoten handspel, maar de scheids herinnert zich nog een akkefietje uit de eerste minuut en legt de bal op de stip.

Hamming (buiten beeld) gaat het vonnis voltrekken

Hamming laat zich dat buitenkansje niet ontnemen, alhoewel het zeker geen overtuigend binnengetrapte penalty is: 1-0!!

Fortuna dus op voorsprong en dat is het teken voor de Eagles om definitief de handen uit de mouwen te steken. En gezien het surplus aan kwaliteiten dat de Deventer selectie herbergt, betekent dat dat Fortuna terugmoet. Het grote gevaar bij deze Anderlecht imitatie luistert naar de naam Bram Marbus.

Akerboom doet wat ie kan, maar hij kan weinig vat krijgen op deze gelouterde spits. Het probleem Marbus had natuurlijk ook geneutraliseerd kunnen worden als we in staat waren geweest om die voorzetten op hem te voorkomen, maar ook dat lukt niet. En dus zijn we overgeleverd aan de grillen van Marbus en de keeperskwaliteiten van Baart.

Het Eagles’ gevaar: de kopkracht van Marbus

Nu dacht ik net afgerekend te hebben met de vreemde spelersoutfit van Cagnazzo (twee shirts aan plus handschoenen in Volendam bij 10 graden Celsius), verschijnt er nu een keeper met een lange broek bij vergelijkbare temperatuursomstandigheden. Als voorzitter (en enig lid) van de “Zieh Gabor Kirali die lange Hose aus!” protestbeweging kan ik hier niet vrolijk van worden. Baart overigens ook niet, want hij wisselt mooie reddingen af met vreemde capriolen.

Gelukkig blijven die capriolen onbestraft waardoor we met hangen en wurgen de 1-0 voorsprong de rust in slepen. Ruststand: 1-0.

In de rust trappen enkele jochies penalty’s, zoals gebruikelijk ontgaat ons wie er gewonnen heeft. Wat ons niet is ontgaan, is dat Fortuna toch wel een tandje moet gaan bijschakelen om de Eagles bij te kunnen houden in de tweede helft. De vraag is of we die extra versnelling wel in huis hebben.

Overgens moeten we het in die tweede helft zonder Hamers stellen. Hij heeft zich geblesseerd (houdt het dan nooit op bij hem?) in de eerste helft en Thomas Janssen vervangt hem.

De onfortuinlijke Hamers in actie

In de tweede helft blijken de Eagles vol op de aanval te gaan spelen. En dan moeten we weer snel terug. Dat hoeft op zich nog geen probleem te zijn, want de Eagles geven behoorlijk veel ruimte weg achter hun verdediging. Als we het slim spelen kunnen we de nodige schade aanrichten op de counter. Maar ja, zover is dit Fortuna nog lang niet: geen verwijt, wel een constatering.

Alle ballen die we in onze verdediging onderscheppen worden blindelings naar voren getrapt en netjes opgevangen door de Eagles. Kortom, het is wachten op de gelijkmaker en die komt er al vrij snel in de tweede helft. En het is geen toeval dat de maker van het doelpunt Marbus heet: 1-1.

Maaskant maakt aan de zijlijn de bedoeling van de Eagles duidelijk. Hij is duidelijk niet tevreden met een gelijkspel en daarvan weet hij zijn spelers ook te overtuigen. De Eagles gaan dus door, opzoek naar de winnende tweede treffer. En het lijkt slechts een kwestie van tijd vooraleer die tweede treffer zal vallen.

Het publiek staat zoals gebruikelijk vierkant achter Fortuna en de spelers werken zich in het zweet, maar dat alles kan niet voorkomen dat de Eagles steeds dichterbij Baart komen. Het dichtst bij een treffer komt, na een minuut of zeventig, Kooijman met een ziedend schot dat buiten bereik van Baart op de lat uiteen spat. Een voorsprong van de Eagles zou nu zeker al verdiend geweest zijn, maar die staat nog steeds niet op het bord.

En daar trekt Fortuna zich blijkbaar aan op, want in het laatste kwartier meldt Fortuna zich zo nu en dan ook weer eens voor de goal van Wijnen. El Gaaouiri komt de met krampverschijnselen kampende Tychon aflossen en hij zorgt toch zo nu en dan voor paniek in de Deventerse gelederen.

De snelheid van El Gaaouiri is namelijk een geducht wapen tegen het fel aanvallende Go Ahead. Een paar keer gaat het brandalarm af in de paarse verdediging. Hamming staat een aantal malen op scherp maar krijgt de bal niet, hetzelfde geldt voor El Gaaouiri. Brusselers probeert het een aantal malen solo, maar mist de kracht om het af te maken.

Brusselers bezig aan één van zijn soli

En zo bereiken we met vallen en opstaan de extra tijd. Die bedraagt drie minuten en wij staan op het punt een zwaarbevochten puntje aan dit duel over te houden. Of toch nog meer? El Gaaouiri is weer eens ontsnapt, maar wordt in het strafschopgebied gestuit en scheeuwt om een penalty. Maar je moet wel een erg geel/groene bril op hebben om niet te zien dat dat een correcte ingreep was van de Eagles’ verdediger….

Nog een kans voor Fortuna. We krijgen na drie minuten extra tijd nog een corner. In feite kan nu iedereen naarvoren komen, want dit moet de laatste actie zijn van de wedstrijd. Verdedigen hoeft niet meer!

Helaas levert de corner niets op, maar vervelender is dat Van der Hilst niet affluit. Waarom weet niemand, maar de Eagles kunnen nog één bal naarvoren peren. De bal komt op de rand van ons strafschopgebied. Niki Leferink en Thomas Janssen moeten een kopduel aangaan, maar helaas staat Janssen verkeerd geposteerd. De bal komt neer op de plek waar Leferink staat en dus moet Janssen corrigeren en hij springt lichtjes in de rug van Leferink die gretig neer gaat. In plaats van het eindsignaal fluit Van der Hilst voor een vrije trap.

Ai, dat zou nog wel eens gevaarlijk kunnen worden. Na lang soebatten staat de muur op de juiste plek, de bal wordt breed gelegd en Brack schiet de bal snoeihard langs de muur in de hoek: 1-2…..

De Eagles kunnen de lol wel inzien van de capriolen van de scheids….

Verslagenheid troef, want meer dan drie seconden vindt Van der Hilst niet meer op zijn klokje. En dus fluit hij onmiddellijk na Fortuna’s aftrap af…. Eindstand: 1-2.

De woede bij de Fortunezen is begrijpelijk. De scheids laat te lang naspelen en dat wordt ons fataal. Zelfs Koning is het veld opgekomen om Van der Hilst de les te lezen. Alhoewel zeer begrijpelijk, toch niet echt verstandig, Hans.

Van der Hilst wordt bedolven onder de complimenten…

Nou ja, en zo weten we dus binnen een week hoe het voelt om in de laatste minuut te winnen en te verliezen. Ik heb een lichte voorkeur voor het eerste. Overigens is de overwinning van de Eagles qua veldspel wel verdiend, maar de manier waarop zal nog lang besproken blijven in Sittard….