Niets lukte Fortuna. En dus is de lichte oprisping van na de winterstop ook weer voorbij. Het is blijkbaar allemaal niet anders…


12 Maart 2004

Onthutsend Fortuna zwalkt naar zoveelste nederlaag

Go Ahead Eagles 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 27. Leferink 1-0; 50. Leferink 2-0; 77. De Zeeuw 3-0; 83. Van Barneveld 3-1
Opstelling: Baart, Kazlauskas, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Geerinckx, Joosten, Daemen, Tychon, Van Barneveld, Rajcomar.
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): Kazlauskas
Rood (Fortuna): –

De week gaat snel, het is alweer vrijdag. Tijd om de boel de boel te laten en als de wiedeweerga te zorgen dat we in Deventer geraken.

En dit reisje verloopt voorspoedig. Oké, de Napoleonsbaan is druk, maar we kunnen toch goed doorrijden. Ook rond Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn ondervinden we geen last van files. In totaal tellen we op weg naar Deventer zes reigers en vier buizerds langs de snelweg. Een behoorlijk aantal, kortom, de voortekenen zijn goed!

Rond een uur of zeven bereiken we dan de Vetkampstraat. En die straat is mooi verlicht door de stadionlampen van de Adelaarshorst. Romantiek ten top! Helaas is dit één van de weinige plekken in Nederland waar een voetbalstadion nog middenin een woonwijk ligt. En nog erger: er is ons ter ore gekomen dat de Eagles plannen hebben om dit stadion te verruilen voor prefab nieuwbouw ergens in de polder. Misschien moet het Eagles bestuur maar eens in Sittard komen rondneuzen om in te zien dat dat niet zo’n verstandige beslissing zou zijn….

Voor 70 eurocent kopen we een programmaboekje. Een mooi authentiek boekje, maar helaas moet uw verslaggever het daarbij laten. Over de inhoud kan ik weinig mededelingen doen, omdat het boekje al vrij snel gestolen wordt….

Dan maar niet. Door naar het veld. We zien dat Koning weer de nodige kunstgrepen heeft moeten toepassen om een representatief elftal op de been te krijgen. Het grote probleem zit op de linkshalf positie. Geert Brusselers is weg, Dario Cagnazzo geschorst en Samir el Gaaouiri geblesseerd. Kortom, een schrijnend gebrek aan linkspoten. Koning besluit Georges Tychon als linkshalf op te stellen, maar daarmee ontstaat onmiddellijk een probleem op de rechtshalf positie. Chaly Jones is ziek, waardoor Tychon zijn logische vervanger zou zijn geweest. Maar ja, die speelt dus op links. En dus speelt Jo Geerinckx als rechtshalf en vult Charles Kazlauskas zijn plek op de rechtsbackpositie in.

Kortom, een hoop verschuivingen. Was er geen alternatief voor dit geschuif? Ja, er was één alternatief: Bart Meulenberg als linkshalf. Als Koning daarvoor had gekozen, was dat geschuif op rechts niet nodig geweest. Maar ja, Meulenberg is niet bepaald aan een glansrijk seizoen bezig….

De tegenstander: Go Ahead Eagles. Van de spelers op het veld heeft niemand een geel/groen verleden. Daar kunnen we dus kort over zijn. De gemoederen in Deventer zijn echter verhit. De recente prestaties zijn slecht en dat pikken de fans hier niet. Vandaag moet er gewonnen worden, want anders….

Dat de sfeer grimmig is, blijkt al voor de aftrap. De Eagles fans zingen ‘voetballen, voetballen’ nog voordat er een bal getrapt is. Ook het ‘bloed, zweet en tranen’ galmt over het veld. Trouwens, dit oude stadion heeft nog een voordeel boven nieuwbouw. Lage toeschouwersaantallen maken het stadion niet ongezellig. Er zijn er hier 3.500, wat natuurlijk niet veel is, maar het stadion oogt toch gezellig vol. Iets wat ook gold voor onze Baandert in tegenstelling tot ….

In totaal blijken er 22 Fortunezen op dit duel af te zijn gekomen en de Goodyear commissie vergaat de honger als ze de verkoper ziet…. Geen keuring vandaag.

Goed, de wedstrijd begint. We kennen Fortuna’s elf namen, resteert de vraag: hoe gaan we spelen? De verdedigende variant met één spits of de aanvallende met twee spitsen. Kortom waar speelt Joos van Barneveld?

Nou kun je op twee manieren redeneren.

1. De Eagles staan op scherp, laten we maar uitkijken: Van Barneveld ergens op het middenveld, Prince Rajcomar op een eiland.

2. De Eagles zijn aangeschoten wild, dat is onze kans: Van Barneveld in de buurt van Rajcomar.

Vrij snel wordt duidelijk dat Koning voor variant 1 heeft gekozen. En oké, hij heeft ervoor doorgeleerd (ik niet), hij heeft 20 jaar betaald voetbal gespeeld (ik niet) en hij kent de spelersgroep beter dan ik, en toch ben ik zo vrij het er niet mee eens te zijn. Go Ahead is een ploeg in problemen die (zeker zonder Marbus) niet tot wereldschokkende dingen in staat geacht moet worden. Wij natuurlijk ook niet, maar op deze manier stralen we toch niet eens uit dat we hier naartoe zijn gekomen om iets te halen?

Nou ja, het moest er even uit. Go Ahead neemt Fortuna vanaf de aftrap in een houdgreep waar we het eerste kwartier niet uitkomen. Vanaf de aftrap had het 1-0 kunnen staan, maar dat Deventer feestje gaat net niet door.

Go Ahead blijft het via de flanken proberen in de hoop middels een voorzet de lange Leferink te bereiken. En de Eagles doen dat niet slecht. Er zit namelijk systeem in de aanvallen van de Eagles. Niet overdrijven natuurlijk maar als de rechtsbuiten de bal heeft, is de rechtsback in beweging zodat ie als aanspeelpunt kan fungeren. Dat soort kleine simpele dingetjes, maar bij ons zijn ze ver te zoeken.

Het levert de Eagles een paar kansjes en één dikke kans op. Maar de Eagles benutten de kansen niet, ook niet als Rein Baart al geklopt is en iemand (Marcel Akerboom?) de bal van de lijn wegtrapt.

Na een kwartiertje blijken we de eerste stormloop te hebben overleeft en komt Fortuna iets beter in de wedstrijd. Dat leidt na 20 minuten tot de eerste aanvallende actie van onze kant in dit duel. Aan onze rechterflank stuurt Geerinckx Rajcomar de diepte in. Hij spurt naar de achterlijn, kijkt of er iemand vrijstaat voor de goal (antwoord: nee) en besluit dan zelf uit een moeilijke hoek te schieten. Helaas te moeilijk, want de bal gaat voorlangs.

Een paar minuten later zien we de tweede fatsoenlijke aanval van Fortuna’s zijde. Nu van de linkerkant, waar Tychon de bal voorzet op Rajcomar. Maar nu verdwijnt zijn schot in het zijnet.

Jammer, maar we hebben in ieder geval onze neus aan het venster gestoken.

Een paar minuten later blijkt dat de oprisping slechts van tijdelijke aard is. De Eagles nemen namelijk een voorsprong. Linksbuiten Van den Herik profiteert van de onwennigheden op onze rechterflank en trekt de bal voor waar Leferink keurig staat ingesloten tussen Paul Janssen en Akerboom. En toch gaat de bal erin. Vreemd: 1-0. Leferink rent dan wel juichend weg, maar was het geen eigen doelpunt?

Goed, en nu? De verdedigende opstelling overboord? Ach, wat maakt het ook uit. We zijn 25 minuten bezig, maar dan is al duidelijk dat Fortuna een totale off day te pakken heeft. Helemaal niets lukt. Een wijziging in de tactiek zal ook wel niet veel uithalen.

Karakteristiek voor Fortuna’s onmacht is het geploeter van Rajcomar in de spits. Een paar weken geleden was ie nog behoorlijk balvast, vanavond had Pascal Averdijk – om maar eens een dwarsstraat te noemen – het vast beter gedaan. Nou ja, als verzachtende omstandigheid kan ie aanvoeren dat ie ook erg alleen staat op dat eiland.

Een paar minuten na de openingstreffer had de marge op twee kunnen staan. Leferink krijgt er zin in en schiet van een metertje of twintig op doel. Buiten bereik van Baart ploft de bal op de lat. Een mooi schot dat een beter lot had verdiend.

En zo rommelt de eerste helft naar zijn eind. Fortuna mag blij zijn dat de rust met slechts 1-0 wordt bereikt. Bovendien mag Fortuna blij zijn dat de rust met elf man wordt bereikt. Baart beroerde duidelijk de bal met zijn handen buiten het strafschopgebied. Van Sichem zag het, gaf ook rood, maar zijn fluitsignaal/kaart was niet hoor/zichtbaar in Deventer vanuit Oss. Scheids Liesveld zag het niet of wilde het niet zien. Ruststand: 1-0.

De tweede helft. Geen wissels, alhoewel er een stuk of zeven in aanmerking komen voor een wissel. Maar ja, op de bank zitten louter spelers die niet helemaal fit zijn en dus zou een wissel het elftal niet beter maken. Kortom, deze elf moeten dan maar een poging doen het tij alsnog te keren.

Binnen vijf minuten boren de Eagles de hoop daarop de grond in. Ze scoren namelijk een tweede treffer. Kazlauskas schat een pass op Van den Herik verkeerd in en omdat rugdekking niet in ons vocabulaire voorkomt kan Van der Herik vrij voorzetten. Gelukkig is Leferink de enige Eagles speler in de voorhoede en staat ie bovendien omringd door drie Fortunezen. Komt die voorzet, knik: 2-0. Moet daar nog iets aan toegevoegd worden? Nee!

En omdat ik het spuugzat ben steeds maar weer negatieve dingen te schrijven over dat wat er op het veld gebeurt, sla ik eens 25 minuten over en richt ik me op de randverschijnselen. Maak je geen zorgen, er is niets positiefs gebeurd anders zou ik het onmiddellijk hebben aangegrepen om het te melden…

Nee, we verleggen de aandacht naar de GO kids. De GO kids? Jazeker, de GO kids! De GO kids zijn de Deventer tegenhanger van de Sittardse funclub. Ze zitten naast het uitvak en vormen een behoorlijk grote groep. Voor de wedstrijd en in de rust werden ze flink opgejut door een mascotte die op een adelaar moet lijken (een broertje van Charly van Vitesse?), maar dat is volstrekt overbodig. Deze kids zijn 90 minuten druk in de weer. 90 Minuten lang hoor ik die piepstemmetjes aan mijn kop: ‘iigles, iigels”. Ik kan het niet meer aanhoren…. Ze zitten ook geen minuut stil, dat loopt maar rond druk in de weer met zelfgemaakte vlaggen, plakkaten etc. etc. Je vraagt je af of ze op school ook nog tijd hebben om een vak te leren….

Kortom, ik zou dan ook een naamswijziging willen voorstellen. In plaats van de GO kids zou ik ze de ADHD kids willen noemen. Mijn god, ben ik nou oud aan het worden, of is dit een breedgedragen gevoel??

He he, even afkicken van de wedstrijd. We zijn nu – zoals beloofd – aanbeland in de 75ste minuut. Zoals gezegd er is niets positiefs gebeurd (buiten een paar mooie reddingen van Baart) als daar ineens Tychon ontsnapt is aan de buitenspelval. Hij gaat vrij op het doel af en dan denk je: we zijn 75 minuten dramatisch slecht en gaan nu gewoon de aansluitingstreffer scoren, die nog een leuk kwartiertje gaat opleveren.

Helaas, Tychon schiet tegen Van der Vlag aan. De bal caramboleert het middenveld in, waar uiteindelijk ene Oosthout de bal ontvangt. Hij legt breed op De Zeeuw die niet nadenkt en vol uithaalt. Wat een uithaal! Tja, daar viel niets aan te houden voor Baart: 3-0.

Tja, het zal wel allemaal.

Blijven er nog een dikke tien minuten op de klok. Een pijnlijke nederlaag behoort nog tot de mogelijkheden. Kazlauskas staat al een tijdje in de spits (Geerinckx rechtsback, Rajcomar rechtshalf), maar alhoewel die jongen dat niet slecht doet, levert het niets op. Ook de inzet van Tom Daemen kunnen we waarderen. De jongen rent de longen uit zijn lijf, maar ook dat levert niets op.

Of toch? Paul Janssen kan de ellende van achteruit weer eens niet langer aanzien en hij stoomt maar eens op. Afspelen heeft geen zin, dus maar uithalen van 30 meter. Dan blijkt dat keeper Van der Vlag een vliegenvanger is (daar komen we pas na 83 minuten achter…). Hij laat de bal namelijk los en Van Barneveld is er als de kippen bij om de rebound in te tikken: 3-1!!

Nog zeven minuten op de klok, maar er is geen enkele hoop op een wonder. Na een paar minuten blessuretijd vindt scheids Liesveld het welletjes. Eindstand: 3-1.

E zo komt er een einde aan een duel waarin niets lukte van Sittardse zijde. Kortom, snel vergeten. De derby tegen MVV staat namelijk op het programma. En dat is niet alleen een derby, maat ook een duel tegen een ploeg die nog minder punten heeft dan wij. We zijn benieuwd wat dat oplevert.