Fortuna en Go Ahead maken er een gezapig potje van dat de Eagles op de counter beslissen. Tempo? Dat zat helemaal niet in dit duel. Nee, het was eigenlijk helemaal niks…


26 September 2003

Fortuna en de Eagles bakken er bitter weinig van

Fortuna Sittard 1 Go Ahead Eagles 3
Doelpuntenmakers: 36. Leferink 0-1; 39. Tychon 1-1; 83. Leferink 1-2; 86. Van Putten 1-3
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Steegs, Tychon (80. El Gaaouiri), Daemen, Cagnazzo, Brusselers, Rajcomar, Gommans.
Toeschouwers: 3.100
Scheidsrechter: Bourdouxhe (Bel)
Geel (Fortuna): Brusselers
Rood (Fortuna): –

Het is 19.30uur we rijden door de stad richting stadion als we de vertrouwde aanplakborden voor de wedstrijden van Fortuna zien staan. Tot zover niets vreemds, dat komt pas als we de aankondiging op een van die borden lezen: Fortuna Sittard – Go Ahead Eagels. Nu zou je kunnen denken aan een schoonheidsfoutje, maar seizoenkaarthouders kregen aan het begin van het seizoen een wedstrijdprogramma toegestuurd waarin ook tweemaal sprake was van Eagels. Blijkbaar is er iemand binnen de Fortuna organisatie die serieus denkt dat je het zo schrijft. Ondertussen maken wij excuses richting Deventer…

Door naar het stadion, waar de spelers bezig zijn aan de warming-up. Koning heeft besloten geen wijzigingen aan te brengen in het elftal ten opzichte van het bekerduel in Arnhem van afgelopen dinsdag. En dus kunnen we erg kort zijn over de opstelling van Fortuna.

We lezen wel in de Fortuna Kicks dat Geert Brusselers vandaag zijn 400ste duel speelt in het betaalde voetbal. Dat lijkt een hele prestatie, maar verderop in het programmaboekje zien we weer hoe Brusselers het al zo lang heeft kunnen uitzingen. Opnieuw wordt er een verse spuit EPO in zijn bloedbaan gespoten!!

De tegenstander: Go Ahead Eagles. Moeten we nog iemand kennen? Nee, niet echt. Martijn Kuipers stond ooit op een (lange) shortlist van Jacques Opgenoord, maar ja wie stond daar niet op?

In het uitvak is het behoorlijk stil. We schatten dat zo’n 25 Deventenaren op dit duel zijn afgekomen. Dat is al eens meer geweest…

Dan toch nog een primeur in dit duel. Het duel staat namelijk onder leiding van een Belgisch arbitraal kwartet. De heer Bourdouxhe hanteert de fluit vandaag. Met al die Belgen in onze selectie zou dat toch iets moeten kunnen opleveren!

Genoeg bespiegelingen, nadat Brusselers in de bloemetjes is gezet, trapt Fortuna af. Wordt dit dan de eerste overwinning van het seizoen?


Zoontjes Bodi en Zico (??) feliciteren Geert!

De openingsfase is behoorlijk behoedzaam van beide kanten en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Eigenlijk is het slaapverwekkend wat beide elftallen laten zien. Alles gaat in een tempo waar menig veteraan zijn hand niet voor omdraait. Het duurt dan ook een kwartier vooraleer er doelgevaar te bespeuren valt. Helaas is dat voor ons aan de verkeerde kant. De heren Marbus en Leferink laten ondanks de leeftijd zien nog altijd te kunnen voetballen. Marbus frommelt de bal onder het lichaam van Rein Baart door en dan is een uiterste krachtsinspanning van Paul Janssen nodig om de bal uit het doel te houden. Het blijft dus 0-0.


Baart komt te laat, maar Janssen zal, ondanks dat ie nog niet te zien is, toch nog redden!

In het vervolg van die saaie eerste helft is Go Ahead de iets betere ploeg, maar ook niet meer dan dat. Ze maken zich niet echt druk en lijken te rekenen op een ingeving van die twee spitsen. En het verleden heeft aangetoond dat dat een vervelende tactiek is, maar helaas vaak ook een succesvolle. En wij, wat stellen wij daar tegenover? Voorlopig bijzonder weinig, want er lukt niet al te veel bij ons. De Fortunezen proberen het wel, maar de passing is zo onnauwkeurig dat elke poging tot een aanval al vrij vroeg smoort.


Als je zo een bal moet aannemen, zal het wel niet makkelijk worden…

Als we dan een half uurtje bezig zijn heeft Go Ahead al een paar speldenprikken uitgedeeld. Ons balverlies op het middenveld wordt namelijk vrij snel uitgebuit door het snel in stelling te brengen van de twee spitsen. En onze verdediging heeft het zwaar tegen Marbus/Leferink. Eigenlijk weet je dan al genoeg: wij gaan ‘de nul’ niet houden vandaag.

Vijf minuten later is het dan zover. Leferink wordt bediend. Onze verdedigers zitten er niet kort genoeg op en hij lobt Baart. Een knappe goal, maar dat is aan Leferink wel toevertrouwd: 0-1.

En nu? Gelijkmaken natuurlijk! Want dat is wat Fortuna zowaar doet. Tom Daemen geeft een steekbal richting Georges Tychon, die zomaar het strafschopgebied in mag lopen van zijn directe tegenstander. De keeper komt uit, maar Tychon schuift de bal onder hem door: 1-1!! De roep om Samir El Gaaouiri verstomt eventjes.


Tychon scoort zijn eerste van het seizoen!

Tjonge, er gebeurt iets in dit duel. Zowaar twee treffers in kort tijdsbestek. Maar dat is dan ook meteen voldoende amusement voor deze eerste helft, want in het restant gebeurt niets meer. We bereiken de rust dus met een 1-1 tussenstand. Go Ahead was iets beter, maar eigenlijk iets minder slecht, want dit was eigenlijk het aan zien niet waard.

In de rust worden er enkele prijzen uitgedeeld, maar voor de rest gebeurt er niet veel. Snel door dus naar de tweede helft. In personele zin is er niets veranderd, qua mentaliteit misschien wel? Go Ahead heeft toch ambities? Dan moet je toch iets beter gaan spelen. En Fortuna wil toch het thuispubliek vermaken? Ook dan mag er wel een schepje bovenop!

Gelukkig hebben de Fortunezen het begrepen. Zij gaan in die tweede helft wat energieker te werk; de Eagles rommelen rustig verder. Fortuna komt dus beter uit de startblokken, maar kan de Eagles defensie toch niet verontrusten. Keeper Van der Vlag hoeft maar zelden handelend op te treden. Aangezien Fortuna nauwelijks in het strafschopgebied komt, zoeken de Fortunezen hun heil in afstandschoten. Maar helaas staat het vizier bij Harrie Gommans en Daemen niet echt op scherp.


Gommans was niet erg gelukkig in zijn acties…

Nee, Fortuna lijkt haar dag niet te hebben en wordt er zelfs een beetje radeloos van of hoe moeten we die schwalbe van Brusselers anders interpreteren? Hij kan profiteren van een misverstand in de Deventer verdediging. Brusselers omspeelt de uitgekomen keeper, maar laat zich dan opzichtig tegen hem aan vallen. De Belgische scheidsrechter heeft het gezien en geeft Brusselers geel.


Brusselers gaat als een stervende zwaan neer…

En toch blijkt de schwalbe zowaar nog nuttig te zijn geweest ook. We zitten nu al een half uur in de tweede helft en Fortuna is steeds meer risico’s aan het nemen om de winst toch nog binnen te slepen, terwijl ook de vermoeidheid bij ons lijkt toe te slaan.

Kortom Go Ahead krijgt meer ruimte en begint daar in deze fase ook gebruik van te maken. Zo loopt daar ineens Bram Marbus vrij op Baart af. Tycho Steegs zet de achtervolging in. Hij haalt hem bij in het strafschopgebied en duwt Marbus tegen de grond. Dat is een penalty, rood en een meer dan waarschijnlijke nederlaag. Maar de scheids ziet er een schwalbe in en volstaat met geel voor Marbus. Wat een onzin, die absoluut niet los gezien kan worden van het eerdere incident rond Brusselers.

Het blijft dus voorlopig 1-1. De al een uur durende roep om El Gaaouiri wordt tien minuten voor tijd beloond. Tychon eruit, El Gaaouiri erin. En dan? Dan lopen we verdorie tegen een fatale counter op. Tja, het zat er al een beetje aan te komen. Verdiend is het allemaal niet – want wat de Eagles in deze tweede helft laten zien slaat nergens op – maar die Leferink blijft levensgevaarlijk. Hij wordt diep gestuurd, kapt Paul Janssen uit en trapt de bal snoeihard rechtdoor Baart het doel in: 1-2. Mooie goal, maar verdiend is het allemaal niet.

Twee minuten later is het duel beslist als Peter van Putten weer op een counter Marcel Akerboom in de wind zet en Baart in de lange hoek klopt: 1-3.

De wedstrijd kabbelt dan rustig naar het einde. Fortuna is knock out, Go Ahead gelooft het wel. Eindstand: 1-3.

De cijfers slaan nergens op. Oké, Go Ahead zal wel iets meer kwaliteit hebben dan wij (vooral voorin), maar dat hebben ze vandaag niet laten zien en dus verdienen ze het ook niet. Maar ja, in de eerste divisie hoef je niet geweldig te spelen om een wedstrijd te winnen. Een paar handige jongens voorin is soms al genoeg. En dat bewees Go Ahead vandaag.

En Fortuna? Fortuna bracht vandaag simpelweg te weinig. Ze kunnen zeker beter dan dit en moeten dat volgende week tegen Sparta maar laten zien, ook al wordt dat niet eenvoudig.

Tycho Steegs neemt ons applaus voor zijn inzet nog in ontvangst, want we blijven natuurlijk wel achter de ploeg staan.