Met gedisciplineerd, maar fel spel weet Fortuna de Go Ahead Eagles met 2-0 te verslaan. Daarmee zetten we een belangrijke stap op weg naar lijfsbehoud, maar we zijn er nog niet. Om helemaal veilig te zijn, lijkt een overwinning op Veendam volgende week in de laatste thuiswedstrijd noodzakelijk. Maar twee goede thuisoptredens achter elkaar, waarin de ploeg eindelijk de concentratie en scherpte kon opbrengen die eerder dit seizoen zo vaak leek te ontbreken, rechtvaardigen vertrouwen in een goede afloop.

9 April 2010

Fortuna zet belangrijke stap naar handhaving

Fortuna Sittard 2 Go Ahead Eagles 0
Doelpuntenmakers: 9. Suk (ed) 1-0; 77. Gommans 2-0.
Opstelling: Wintjens, Simone, De Boer, Geenen, Vanek, Di Lallo,• Linssen, Voorn, Kotbani (69. Nys), Traore (69. Mboua), Gommans (86. Rychlik).
Toeschouwers: 3.878
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Linssen
Rood (Fortuna): –

Na het spektakelstuk tegen FC Omniworld twee weken geleden bleef iedereen met gemengde gevoelens achter. In eerste instantie overheerste de teleurstelling omdat een 2-0 voorsprong uit handen was gegeven en voelde het gelijkspel als een nederlaag. Maar in tweede instantie heerste ook tevredenheid over het vertoonde spel en de instelling van de spelers. Met degradatie uit de eerste divisie en het voortbestaan van de club als inzet is het absolute noodzaak dat de ploeg in de laatste twee thuiswedstrijden van het seizoen een zelfde prestatie levert.

Vanavond staan de Go Ahead Eagles op het affiche en dat is geen gemakkelijke tegenstander. De rood-gelen beschikken over het nodige talent en slaagden er vorige week nog bijna in de galawedstrijd van De Graafschap wreed te verstoren. Bij Fortuna heeft Roger Reijners geen vreemde dingen gedaan met de opstelling. Na de rode kaart van Grabovac tegen Omniworld hebben de resterende tien spelers de zaken goed opgepakt en zij mogen vanavond dan ook starten in de basis. De elfde plaats gunt Reijners aan Badre Kotbani, die het middenveld komt versterken. De opstelling: Wintjens; Simone, De Boer, Geenen, Vanek; Di Lallo, Linssen, Voorn, Kotbani; Gommans en Traore.

Voor redelijk gevulde tribunes kent Fortuna opnieuw een nerveuze start. Er zit weinig rust in het spel, de aanvallers worden te weinig bereikt en we lijden te vaak onnodig balverlies. De openingsfase is dan ook voor Go Ahead, dat van Fortuna overigens ook bewust het initiatief opgedrongen dreigt. In het eerste kwartier proberen de Eagles ons vooral via de flankspelers Kieftenbelt en Suk onder druk te zetten, maar onze backs tonen zich niet onder de indruk en slagen erin de meeste duels in hun voordeel te beslissen.

Simone is weer sneller dan Suk

Dat zal de rest van de avond zo blijven. Zowel Nico Vanek als Angelo Simone spelen een prima partij, waarbij de laatste ook als aanjager in de aanval nadrukkelijk zijn mannetje staat.

Hasselbaink is geen partij voor Simone

Na tien minuten weet Simone na één van die rushes vlak bij de zijlijn ter hoogte van de zestienmeterlijn een vrije trap uit het vuur te slepen.

Simone is alleen onreglementair te stoppen vanavond

Badre Kotbani legt de bal bij de eerste paal, waar Rick Geenen zich meldt om te koppen. Maar daartoe krijgt Geenen niet de kans, want Joey Suk komt tussenbeiden. Met een perfecte kopbal laat hij doelman Heusinkveld kansloos: 1-0.

Geenen juicht, Suk heft de handen in wanhoop ten hemel

Het onverwachte geschenk wordt natuurlijk in dankbaarheid aanvaard. Aanvallend hadden we tot nu toe nog weinig in te brengen en dan is het altijd plezierig wanneer de tegenstander een handje helpt. Bovendien kunnen we de tactiek om Go Ahead te laten komen en zo de ruimtes achter onze verdediging klein te houden nu rustig volhouden. En dat doen we dan ook.

Voorn wordt de voet dwars gezet

Daarbij blijven we tamelijk moeiteloos overeind. De aanvallen van Go Ahead missen echte scherpte en bovendien gaan onze verdedigers en middenvelders onder aanvoering van Linssen en De Boer stevig de duels in.

Linssen vangt Kieftenbeld op

Zelf brengen we aanvallend ook niet echt veel. We krijgen een halve kans wanneer Di Lallo op de rand van de zestien de bal naar binnen passt naar de opkomende Simone. Simone komt met iets dat tussen een schot en een voorzet in zit. Gommans komt nog wel bij de bal, maar komt vanuit zijn positie niet verder dan een schot in het zijnet.

Gommans haalt uit

Verder zitten we naar een redelijk saaie wedstrijd te kijken. Maar goed, wat maakt dat uit zolang onze voorsprong niet in gevaar komt? De eerste helft komen we in ieder geval ongeschonden door. Go Ahead krijgt geen noemenswaardige kansen, Danny Wintjens kent tot nu toe een redelijk rustige avond.

Hier komt Demba niet uit

De rust brengt ons één van de jaarlijkse hoogtepunten van het seizoen, namelijk het penaltyschieten door de g-voetballers. Nadat één van hen met brede armzwaaien eerst de Oost-tribune en daarna de Noord-tribune heeft opgejut, verheugen we ons op de start van de tweede helft.

Gommans zoekt Bus op

De eerste tien minuten verlopen zoals voor de rust: Go Ahead maakt het spel, Fortuna laat zich terugzakken en loert op counters. Maar na verloop van tijd neemt Fortuna langzamerhand het heft in handen. Di Lallo, Voorn en Kotbani spelen wat verder naar voren en daardoor krijgen Gommans en Traore voorin eindelijk wat meer ondersteuning.

Traore gaat weer een duel aan

Na een kwartier weet Gommans een diepe bal van Linssen met een halve omhaal behendig richting de goal te verlengen, maar Heusinkveld brengt knap redding. We blijven ook de rest van de wedstrijd dreigend, maar tot uitgespeelde kansen leidt dat niet.

Behendige omhaal van Harrie

Intussen lopen enkele spelers aan onze zijde op hun laatste benen. Waar Reijners normaal wel eens te lang wacht met wisselen, grijpt hij nu wel op tijd in. Hij haalt Kotbani en Traore naar de kant en brengt Pieter Nys en Mark Mboua. Bij Go Ahead moet de lange spits Post het tij doen keren.

Mboua is helemaal terug

Met Post erbij gaat Go Ahead wat meer de lange bal hanteren en dat zorgt ervoor dat we regelmatig naar ons eigen strafschopgebied worden teruggedrongen. Onze verdediging speelt vanavond echter zeer geconcentreerd en geeft vrij weinig weg. Een schot voorlangs de goal van Wintjens is eigenlijk nog de grootste kans die de Eagles krijgen.

Ook voor De Boer is Hasselbaink geen partij

Aan de andere kant krijgt Fortuna door het offensief van de tegenstander nog meer ruimte. De verse krachten Mboua en Nys melden zich regelmatig voorin, maar het is uiteindelijk toch weer Harrie Gommans die alle eer verdient. Na een corner van Go Ahead verdedigt Fortuna snel uit. Linssen passt op Di Lallo. Die bereikt de doorgelopen Voorn, die de bal in de loop aan Gommans meegeeft. Met een verdediger in zijn rug gaat Gommans af op het doel van Heusinkveld. De keeper komt uit, Harrie schiet de bal zuiver langs hem in de linkerbenedenhoek: 2-0.

Die zit!

En opnieuw gaat het ‘Harrie, Harrie’ door het stadion. Daarmee lijkt de gok die Fortuna met Gommans genomen heeft, toch goed uit te pakken. Gommans
is net op tijd gaan scoren en als hij dat nog twee weken volhoudt, heeft hij precies gedaan waarvoor hij gehaald is: de doelpunten maken die Fortuna in de eerste divisie houden.

Opnieuw is Harrie de held

Na de 2-0 is de wedstrijd gespeeld. Go Ahead gelooft er niet meer in, Fortuna vindt het ook wel best. Harrie krijgt nog een applauswissel, waardoor ook Marcus Rychlik nog een paar minuten mee mag doen.

Rychlik wint het kopduel

Na drie minuten blessuretijd vindt scheidsrechter Ketting dat hij genoeg gefloten heeft: hij blaast voor de allerlaatste keer vanavond.

De supporters zijn tevreden

De spelers nemen de huldeblijken in ontvangst

Fortuna is dankzij een verdiende overwinning een stuk dichter bij handhaving gekomen, nu is het zaak volgende week het karwei af te maken.