Als je de wedstrijd Go Ahead Eagles – Fortuna Sittard zou moeten recenseren kan er geen goed oordeel uitkomen. Een matige wedstrijd, die de kenmerken van een komedie en een drama heeft.  Een thriller kan het nooit worden aangezien Fortuna nooit aanspraak kan maken op meer. Het wordt 2-1. Voor de Deventernaren.  Gelukkig was er wel een goede sfeer in het uitvak. Een groen gele familie die steeds groter en fanatieker wordt. Wij zijn niet te stoppen in onze beleving, hopelijk volgen de spelers erg snel ons voorbeeld…


18 november 2011

Go Ahead Eagles – Fortuna Sittard

Doelpuntenmakers: 7. Wellenberg 1-0, 40. Antonia 2-0, 73. 2-1 Nieuwland.
Opstelling: Voss; Geenen, Dreesen (41. Voorn), Janssen, Schroyen; De Boer, Scheelen, Stolte (63. Nieuwland);  Diaz, Gommans, Hoesen.
Toeschouwers: 4.803
Scheidsrechter: Higler
Geel (Fortuna): Voorn

Na een interlandweekend is het gelukkig weer tijd voor een ouderwetse vrijdagavond Jupiler League voetbal. Fortuna heeft dan nog wel wat vertrouwen getankt in een oefenwedstrijd tegen Helmond Sport (3-0), maar vanavond staat de zesde uitwedstrijd van het seizoen op het programma.

In de voorgaande uitwedstrijden werd slechts één punt behaald in en tegen Helmond. Hier moest wel nog een heldendaad van Danny Wintjens aan ten grondslag liggen, maar een kniesoor die daarover zeurt. Een reden voor trainer Wim Dusseldorp om de uitspraak te doen dat er te weinig rendement wordt behaald in uitwedstrijden. Een inkoppertje natuurlijk, maar misschien is het ook handig om hier het spel op aan te passen.

Zelfs in de voorgaande thuiswedstrijd werd het eigen vertrouwde spel aangepast aan het nietige Eindhoven. Misschien dat we meer moeten uitgaan van onze eigen krachten. In de Jupiler League kan nog altijd iedereen van iedereen winnen. Met de juiste instelling en het onder druk zetten van de zwakke verdediging valt er tegen iedere prutsclub wat te halen.

Onze reis begint weer vanuit de Trendwork Arena. Om half vijf is de bus van SV Nao Veure weer vrijwel volgestroomd met groen gele harten. Er missen nog een aantal bekende gezichten. Later blijkt dat een groot gedeelte hiervan heeft gekozen voor het eigen vervoer. Als de familie zover mogelijk compleet is, kan er vertrokken worden.

Wat er meteen opvalt is dat er een andere geur dan normaal hangt. Thieske heeft besloten om wat aan zijn gewicht te doen (iets wat uitstekend gaat) en is fietsend naar Sittard gekomen. Geen slecht idee, ware het niet dat je van een sportieve inspanning iets meer gaat zweten dan je lief is. Al snel hangt er ook een penetrante geur van deodorant. Gelukkig hoeven we niet  nog 400 km in deze bus te zitten, dat zou echt niet uit te houden geweest zijn.

Om de gemoederen wat te bedaren heeft er iemand voor een dvd gezorgd van Jackass 3.5. Dit valt bij velen in de smaak, aan het gelach in de bus te horen. De keuze van de film valt wel te begrijpen. Net als in de film houden veel Fortuna supporters ook van zelfpijniging. Waarom zou je anders uitwedstrijd na uitwedstrijd meereizen. Terwijl de film bezig is, is er ook nog voldoende vermaak in de bus zelf.

JC ondervindt wat zitproblemen en we krijgen van niet nader te benoemen personen les in de omgangsvormen met vrouwen.  Als we allemaal twee kaarten hebben getekend voor Cor (proficiat!) en Pauline (beterschap!)  Blonk is het tijd voor een tussenstop in de buurt van Apeldoorn. Ondanks de volgens sommige (lees JC) late vertrektijd zijn we zo ruim op tijd dat we nog een stop van twintig minuten kunnen maken. Er zijn zelfs warme snacks in het tankstation te vinden, iets wat de klanten na ons niet kunnen zeggen. Nadat we nog wat bijpraten met supporters die met eigen vervoer  op weg zijn, gaan we weer de bus in.

Iets na zeven rijden we door de mist tegen de stadionlampen van de Adelaarshorst aan. Na de gebruikelijke fouillering mogen we het vak betreden. Echter niet voordat de voorzitter van SV Nao Veure zijn gevaarlijke pen heeft moeten afstaan. In het uitvak zien we aan de linkerkant niks meer van het thuispubliek. Er is een soort reflecterend plexiglas geplaatst waardoor we met twee keer zoveel supporters aanwezig lijken te zijn. Verder kijken we tegen een net aan, kunnen we de zijlijn niet volledig zien, en is er nauwelijks te zien wat er aan de andere kant van het veld gebeurt. Je zou hier maar 16 euro voor moeten betalen als je op eigen vervoer bent. Een grof schandaal, iets wat zeker door de Consumentenbond eens bekeken moet worden.


Ook bij Go Ahead ‘gaon de lampe aan’

Het enige positieve is dat we een gratis krantje meekrijgen, genaamd matchday. Een naam, die ons wel kan bekoren. We lezen dat Fortuna mikt op een plek in de middenmoot en de schrijver gaat uitgebreid in op de carrière van Fernando Ricksen. Ricksen is er echter niet bij vanwege een schorsing na zijn vijfde gele kaart.

Als we  naar de overkant van het veld proberen te kijken zien we daar geen lange keeper lopen.  Er slaat even paniek toe onder de Fortuna supporters. Danny Wintjens heeft ons volledige vertrouwen en dit moet Mark Voss nog zien te bewijzen. Onze hoop is dat hij deze wedstrijd zijn kans pakt en de ene  na de andere bal uit de kruising ranselt. Gelukkig bieden resultaten uit het verleden geen garantie op de toekomst. Naast Wintjens en Ricksen missen we ook Marc Wagemakers in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. Joeri Schroyen mag de wedstrijd beginnen op de plek van de nog altijd geblesseerde Randell Shakison.


Grote Schwenkfahnen in de ruststand

Bij het opkomen van de spelers gaan de vlaggen de lucht in en zelfs de B-side heeft een sfeeractie in petto. Wij lijken inmiddels meer vlaggen dan supporters te hebben, elke week lijken er weer een paar nieuwe creaties bij te komen. De toss wordt gewonnen door Fortuna, maar er wordt wederom een inschattingsfout gemaakt bij het kiezen van de kant. Het lijkt niet het beste plan om de tweede helft richting de fanatieke B-side te spelen.

Go Ahead mag dus aftrappen en begint voortvarend aan de wedstrijd. Het wil ook niet helpen dat de Fortuna spelers erg veel moeite hebben om elkaar te vinden. In de zevende minuut is het al raak voor Go Ahead. Na simpel balverlies wordt er veel te veel ruimte weggeven aan Wellenberg. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen en laat Mark Voss kansloos.

Fortuna kruipt na de 1-0 iets meer uit haar schulp. Een schot van Wouter Scheelen gaat hoog over en even later krijgt Danny Hoesen een grote kans na een vrije trap van dezelfde Scheelen. Hij weet van dichtbij echter niet het doel te raken. Danny Hoesen krijgt in het verloop van de tweede helft nog twee goede mogelijkheden. Maar het gebrek aan aansluiting of het verkeerd opstellen van de aansluiting zorgt ervoor dat dit nooit tot gerichte doelpogingen komt.

Bij één van de doelpogingen wordt Timothy Dreesen geraakt aan zijn hoofd en lijkt even niet meer op zijn benen te kunnen staan. Hij kan duidelijk niet meer verder, maar wordt toch nog terug in het veld gebracht. Dit zorgt ervoor dat de organisatie niet meer goed staat in de verdediging. Go Ahead maakt hiervan uitstekend gebruik door via Antonia de 2-0 binnen te schieten. Na de goal wordt Dreesen gewisseld ten faveure van Ramon Voorn, helaas is dat een paar minuten te laat.

In de rust is het tijd voor de Goodyear commissie. Het is echter niet mogelijk om door de ruiten van de eetkraam te kijken. Hierdoor moeten we als commissie het besluit nemen om geen steekproef uit te voeren. We willen wel graag zien wat er gebeurt met ons eten. Enkele supporters die wel de gok wagen komen dan ook bedrogen uit met een slappe bal in een nog slapper broodje. Na een officieuze telling in het uitvak komt het aantal Fortunezen On Tour op 100. Een zeer net aantal voor een verre reis.

De tweede helft gaan alle betrokken partijen verder waarmee ze bezig waren. Hierbij horen ook de supporters. Al valt de B-side nog wel eens stil, het uitvak blijft ondanks de teleurstellende stand een feestje bouwen. Hierbij wordt Mark Voss een steuntje in de rug gegeven. Bij elke redding die hij maakt of bal die hij wegtrapt juichen we hem toe en klinkt zijn naam door het stadion.


Mark Voss begint een populaire snaak te worden

Aan de andere kant van het veld is het nog altijd moeilijk te beoordelen wat er allemaal gebeurt. Fortuna zou best een goede aanval aan het opzetten kunnen zijn, maar wij richten ons nog even op wat gezang in het uitvak. We zien wel dat Joeri Schroyen nog een poging doet vanaf de middenlijn. Zijn poging eindigt in de handen van de keeper.

Als we dan daadwerkelijk gescoord hebben heeft niemand het door. Danny Hoesen is via de linkerkant ontsnapt en levert een goede voorzet af. De voor Richard Stolte ingevallen Thijs Nieuwland scoort zijn eerste officiële treffer voor Fortuna. Er juicht echter niemand bij Fortuna en ook wij hebben het niet door. De aansluitingstreffer is daar, maar verder zal het ook niet komen. Voor een slotoffensief heeft Fortuna vandaag niet de pit die het daarvoor nodig heeft. Voordat we het beseffen is de volgende uitwedstrijd alweer in de boeken, en weer met een nederlaag.


De spelers klappen voor onze top-support

Op de terugweg worden er niet veel woorden meer vuil gemaakt aan de wedstrijd. We zijn het inmiddels wel gewend. We worden in de bus nog verwend met de film White Chicks, een zowaar nog slechtere film dan de vertoning op het veld. Na een stop in de buurt van Venray komen we rond half één weer aan in Sittard. Nul punten voor Fortuna, maar wel een ervaring rijker met onze grote familie supporters.

Evert Bos