Zo, de winterstop zit er weer bijna op en Fortuna is druk bezig zich op te laden voor de tweede competitiehelft. Dat mag ook wel, want het zal geen gemakkelijke klus worden om het vege lijf te redden.


22 Januari 2000

Amoah bezorgt Fortuna de winst tegen Gladbach

Fortuna Sittard 3 Borussia M.Gladbach 2
Doelpuntenmakers: 40. Ketelaer 0-1; 52. Gesthuizen 1-1; 63. Gerritsen 2-1; 69. Van Lent 2-2; 80. Amoah 3-2
Opstelling: Van Zwam, Zegrean (87. Schulpen), Hofland, Roest, Hermans, Gesthuizen (69. Evers), Volmer, Kool, Gerritsen, Amoah (82. Krijgsman), Landerl.
Toeschouwers: 2.700
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

In de winterstop hebben we er een speler bij gekregen, te weten Matthew Amoah, een huurling van Vitesse die daar overbodig was geworden. Hij kost niks (Vitesse betaalt zijn salaris), dus als ie geen bal raakt kunnen we hem niks verwijten!!

Belangrijker dan die versterking is het feit dat onze ziekenboeg vrijwel leeg gelopen is. Tegen Gladbach deden Hamming en Kiekens dan wel niet mee, maar ik geloof dat dat toch meer voorzorg was dan echt blessureleed. Wie zit er nog in de ziekenboeg? Daar moet Ivo Pfennings nog in zitten, maar die moet toch ook hard op weg zijn naar een rentree en Jarda Paciorek. Maar Paciorek is toch wel een geval apart, het gerucht gaat dat ie niet zozeer geblesseerd is, maar disciplinair geschorst! Nou ja, dat verhaal zal nog wel eens een staartje krijgen.

De wedstrijd dan, seizoenskaarthouders hadden gratis toegang, met als gevolg dat er eindelijk eens een oefenwedstrijd gespeeld werd voor meer dan 1500 man publiek. Ik schat dat er tussen de 2.500 en 3.000 mensen aanwezig waren. De N-side (waar ook ik plaats had genomen), was redelijk gevuld.

Gelukkig waren er ook flink wat Duitsers gekomen (ik schat 400), wat de sfeer alleen maar ten goede kwam.

De eerste helft was behoorlijk slappe hap, iets wat natuurlijk ook niet verwonderlijk is voor een oefenwedstrijd. Gerritsen blonk uit door hopeloos gepruts in de spits. Amoah viel vooral op omdat ie als klein ventje toch in staat was hoge bal te controleren. Handige duwtjes op het juiste moment zijn blijkbaar zijn handelsmerk.

De Duitsers wilden zoals dat Duitsers betaamt, wel spelen voor de winst en dat leidde na 35 minuten tot een goal voor het team van oud-Twente coach Meyer. Het zag er verdedigend niet goed uit bij die goal, maar ach ja wat maakt het allemaal uit. Ruststand dus 0-1.

Van Marwijk had zich in de eerste helft blijkbaar zitten ergeren en kwam met een donderspeech op de proppen. Ten minste dat leid ik af uit het spel in de tweede helft. Ineens stond daar een zeer fel Fortuna op de mat, dat tien minuten nodig had om Gladbach op de knieën te krijgen.

Eerst een mooie goal van Gesthuizen en vervolgens een niet te missen kans voor Gerritsen. Triest eigenlijk dat wij sterker zijn dan het voetbalmonument Borussia MönchenGladbach. Pas op hoor, dat is geen kleine club, meervoudig Duits kampioen in de jaren zeventig en ook UEFA cup winnaar in die periode. Een club die eens in de twee weken gemiddeld zo’n 25.000 toeschouwers lokt naar de Böckelberg.

En die club bivakkeert momenteel ergens in de middenmoot van de tweede bundesliga en wordt gewoon in tien minuten van het veld gespeeld door Fortuna Sittard. Het bestuur in Gladbach moet toch maar eens gaan nadenken over de fouten die ze gemaakt hebben.

Van de selectie word je ook niet vrolijk. Diep in de tweede helft kwamen er vervangers in het veld. Onze speaker struikelde keer op keer over de namen. De ene vage buitenlander na de andere (inclusief Lanzaat van Ajax). Gladbach is een duiventil geworden, en dat verdient die ploeg niet. Je merkt het, ik heb wel enige affecties met deze ploeg. Laat ik het zo zeggen, als er een Duitse ploeg is die ik het beste gun dan is het wel Gladbach.

De wedstrijd gaat verder en Fortuna laat de touwtjes weer vieren (zoals dat gebruikelijk is, maar dat moet gvd maar eens afgelopen zijn). Gladbach mag weer meedoen en dat het gelijk wordt is natuurlijk geen verrassing. Arie van Lent (een Nederland die hier nooit professioneel voetbal heeft gespeeld, begonnen bij Werder Bremen) maakt na een scrimmage gelijk.

Toch komt de winst uiteindelijk bij ons terecht. Uitgerekend nieuwe aanwinst Amoah scoort. Nadat ie twee dikke kansen om zeep heeft geholpen benut hij de derde wel.

En zo eindigt er eindelijk eens een wedstrijd in het nieuwe stadion niet in een gelijkspel. Gefeliciteerd Amoah, jij bent de eerste speler die een winnende goal heeft gemaakt in het nieuwe stadion!

Winst dus in een onbeduidend oefenwedstrijdje, maar toch als we niet opnieuw tegen een blessuregolf oplopen, moet het toch kunnen lukken om drie kneuzen onder ons te houden?

Over twee weken in Waalwijk weten we meer!