De Amerikaanse psycholoog David Lewis heeft een hoop geld gestoken in nutteloos, maar daarom niet minder interessant, onderzoek. Hij constateert dat teams die in een geel shirt spelen succesvoller zijn dan teams in willekeurig welk ander shirt. Volgens hem kan het geen toeval zijn dat succesvolle teams als het Braziliaanse voetbalelftal en de basketballers van de LA Lakers in het geel spelen. Wat deed Lewis? Hij bescheen hardlopers met geel, rood en groen licht en liet ze na elke beschijning een rondje lopen. En ja hoor, als je een hardloper met geel beschijnt, is ie seconden sneller…
De verklaring voor dit fenomeen moeten we volgens Lewis zoeken in de positieve uitwerking die de kleur geel heeft op ons gemoed. De zon en het strand is geel en dus associëren we geel met positieve zaken, aldus Lewis (bron: De Volkskrant).

Zeker, maar waarom presteert Fortuna dan zo matig, meneer Lewis? Of moeten we nu concluderen dat als Fortuna niet in geel zou spelen, we al lang en breed gedegradeerd zouden zijn. Nou ja, dit is wel een extra argument om zo weinig mogelijk in blauw te spelen!