Vier Fortunezen zijn momenteel afwezig vanwege internationale verplichtingen. Het betreft Alexei Koselev, Andrija Novakovich, Lazaros Lamprou en Áron Dobos. Dit weekend speelden hun nationale teams hun eerste duels. We zochten uit hoe de zaken er voorstaan.


Voor Alexei Koșelev was er gisteren goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat hij in het eerste duel van Moldavië in de Nations League in de basis startte; het slechte nieuws is dat tegenstander Luxemburg zijn grootste thuisoverwinning ooit boekte. In Stadion Josy Barthel eindigde de ontmoeting tussen de twee voetbaldwergen in een 4-0 overwinning voor de mannen uit het Groot-Hertogdom. Koșelev speelde de gehele wedstrijd en moest dus viermaal vissen.

Komende woensdag mag Moldavië op zoek naar eerherstel als het thuis koploper Wit-Rusland ontvangt in Chisinau. Krijgt Koșelev een herkansing, of staat Stanislav Namaşco, die uitkomt voor de Griekse hoogsteklasser Levadiakos, in het doel?

Andrija Novakovich had zich wellicht veel voorgesteld van het oefenduel tussen de VS en Brazilië, maar coach Dave Sarachan had niet eens een plek op de bank gereserveerd voor de Fortuna-huurling. Niet verrassend dus dat de Amerikanen niet tot scoren kwamen. Dat deden de Brazilianen wel, die het duel met 0-2 wonnen. Het duel werd gespeeld in het Metlife Stadium in East Rutherford (New Jersey). Daar gaan 82.500 toeschouwers in, maar er waren er slechts 32.489. Teleurstellend voor een duel tegen de vijfvoudige wereldkampioen. Moet je Novakovich maar selecteren.

Aanstaande dinsdag ontvangen de VS Mexico in Nashville (Tennessee). We vermoeden dat Novakovich in dat duel wel zal meespelen, anders heeft het vrij weinig zin gehad hem te selecteren.

Fortuna-huurling Lazaros Lamprou komt met Griekenland O21 dit weekend niet in actie; maandag gaan de Grieken op bezoek bij Tsjechië. Inzet: kwalificatie voor het EK O21 dat volgend jaar in Italië (en San Marino) gehouden wordt. Griekenland gaat aan kop met respectievelijk drie en zes punten meer dan Kroatië en Tsjechië. De groepswinnaar plaatst zich automatisch voor het hoofdtoernooi; de nummer twee speelt barrageduels.

De vierde en laatste Fortunees die op pad is met zijn nationale team is Áron Dobos. Dobos, die in Sittard nog niet in actie kwam, is op pad met Hongarije O19. Hongarije bereidt zich voor op het EK kwalificatie-toernooi dat in oktober begint. Hongarije speelt deze interlandperiode drie oefenduels in een vierlandentoernooi in Servië. Afgelopen vrijdag speelde Hongarije O19 het eerste vriendschappelijk duel tegen gastland Servië. Dobos bleef negentig minuten op de bank; Hongarije won met 1-0. Gisteren speelde Hongarije het tweede oefenduel; nu tegen Israel. Dat duel ging met 3-1 verloren. Dobos viel in de 78ste minuut in, maar kon het tij niet keren.

Morgen rondt Hongarije de oefencampagne af met een duel tegen Montenegro.