Morgen valt de beslissing in de eerste divisie wat betreft plaatsing voor de play-offs.  Eerder deze week schetsten we de scenario’s die Fortuna naar de play-offs kunnen leiden. Vandaag plakken we kansen op die scenario’s op basis van de resultaten tot dusverre in het seizoen.

In onderstaande tabel zie je de kansen op bepaalde uitslagen van de duels die ertoe doen. We hielden rekening met de prestaties van de thuisspelende ploeg in hun thuisduels in het seizoen 13/14 en de prestaties van de uitspelende ploeg in uitduels in het seizoen 13/14.

 

Thuisploeg  wint

Gelijkspel

Uitploeg winst

VVV Venlo – FC Volendam

44,4%

19,4%

36,1%

De Graafschap – Jong Ajax

52,8%

11,1%

36,1%

Achilles ’29 – FC Eindhoven

36,1%

16,7%

47,2%

FC Emmen – Fortuna Sittard

44,4%

33,3%

22,2%

 

De scenarios en de kansen:

Als Fortuna wint van FC Emmen, is de kans dat wij ons kwalificeren voor de play-offs 91,0% (dit vereist dat FC Volendam, De Graafschap óf FC Eindhoven niet wint).

Als Fortuna gelijkspeelt tegen FC Emmen, is de kans dat wij ons kwalificeren voor de play-offs 64,5% (dit vereist dat FC Volendam óf De Graafschap verliest).

Als Fortuna verliest van FC Emmen, is de kans dat wij ons kwalificeren voor de play-offs 0,0% (dit vereist dat De Graafschap verliest met een verschil van minimaal vijf doelpunten, iets wat dit seizoen nog niet is gebeurd in thuiswedstrijden van De Graafschap en uitwedstrijden van Jong Ajax).

Aangezien we ook de kansen kennen (laatste rij in bovenstaande tabel) die behoren bij de drie scenario’s, kunnen we dus ook de algemene kans berekenen die Fortuna heeft om zich te plaatsen voor de play-offs en die is 41,7%.

Leuk allemaal, maar wat zijn deze cijfers waard? Veel, als alle acht betrokken ploegen evenveel inzet tonen als ze tot dusverre hebben gedaan. En daar wringt de schoen wellicht, want FC Emmen, Achilles ’29 en Jong Ajax spelen morgen slechts voor de eer.

Hoe dan ook, als deze cijfers iets aantonen dan is het dat het grootste struikelblok voor Fortuna in Emmen ligt (Fortuna won pas drie uitduels tot dusverre). Slaagt Fortuna erin om in Emmen te winnen, dan moet het vreemd lopen wil Fortuna zich niet plaatsen voor de play-offs (maar uitgesloten is dat niet).