Fortuna Sittard verloor het eerste duel in de play offs dus met 2-1 van De Graafschap. Wat zijn Fortuna’s kansen om vanavond alsnog de tweede ronde van de play offs te bereiken?

We onderzochten in hoeveel thuiswedstrijden in het seizoen 12/13 Fortuna een resultaat behaalde dat voldoende zou zijn geweest om die 2-1 nederlaag tegen De Graafschap weg te poetsen. Antwoord: in negen van Fortuna’s 15 competitieduels in de Trendwork Arena verscheen er een voldoende resultaat op het bord (dat is 60% van alle duels); de uitslagen van de overige zes duels zouden vanavond uitschakeling betekenen (40%). Kijken we alleen naar de top negen van de stand (de ploegen die zich plaatsen voor de play offs plus kampioen Cambuur Leeuwarden), dan loopt het kwalificatiepercentage op tot 62.5% (in vijf van de acht duels was het resultaat voldoende).

Tabel: De kansen op basis van resultaten in het seizoen 12/13

  Kwalificatie Fortuna Verlenging Kwalificatie De Graafschap
Fortuna thuis (alle duels) 60.0% 0.0% 40.0%
Fortuna thuis (duels top 9) 62.5% 0.0% 37.5%
De Graafschap uit (alle duels) 20.0% 13.3% 66.7%
De Graafschap uit (duels top 9) 25.0% 25.0% 50.0%

 

Nu De Graafschap. In hoeveel uitwedstrijden in het seizoen 12/13 behaalde De Graafschap een resultaat dat voldoende zou zijn geweest om die 2-1 voorsprong over de streep te trekken? Antwoord: in 10 van De Graafschap’s 15 competitieduels buitenshuis verscheen er een voldoende resultaat op het bord (66.7%). Dan waren er nog twee duels die in 2-1 nederlagen eindigden (en dus vanavond een verlenging zouden opleveren). Kijken we alleen naar de top negen van de stand, dan behaalde De Graafchap vier maal een voldoende resultaat en twee maal een resultaat dat verlengingen zou opleveren.

Als we ons concentreren op de duels tegen de top 9 (en dat ligt voor de hand), dan kunnen beide ploegen dus met enig vertrouwen uitkijken naar het duel van vanavond, terugkijkend op de resultaten van het afgelopen seizoen. Fortuna Sittard heeft een stevige thuisreputatie; De Graafschap een stevige uitreputatie. Een van die reputaties gaat eraan.