Drie Fortunezen zijn deze week op pad met hun nationale elftallen en speelden gisteren en eergisteren hun eerste wedstrijden. Het betreft Alexei Koșelev, Andrija Novakovich en Lazaros Lamprou. De vierde—tot voor kort—international Áron Dobos werd niet opgeroepen.


Dobos leek zich een plek te hebben verworven in Hongarije O19, want hij werd doorgaans opgeroepen voor oefenstages. Nu de EK-kwalificatie begint, heeft de Hongaarse bondscoach Németh Antal de jonge Fortunees echter niet nodig. Wellicht moet Dobos aan spelen toekomen bij Fortuna, om weer in beeld te geraken. Voorlopig heeft de bondscoach het gelijk aan zijn zijde, want Hongarije O19 versloeg Slovenië O19 in de eerste kwalificatiewedstrijd met 2-1. Vanmiddag volgt duel twee tegen Kosovo; dinsdag een derde kwalificatieduel tegen Oostenrijk.

Na de pijnlijke nederlaag in Luxemburg (4-0) en het bemoedigende gelijkspel thuis tegen Wit-Rusland (0-0) moest Moldavië thuis aantreden tegen slotlicht San Marino in het kader van de UEFA Nations League. Om in de race te blijven voor de koppositie, moest Moldavië winnen. Met Koșelev negentig minuten in de basis slaagde Moldavië in zijn taak. In Stadion Zimbru in Chișinău zagen 5.242 toeschouwers Radu Gînsari tweemaal scoren: 2-0. Belangrijk voor Koșelev: de tweede ‘clean-sheet’ op rij. Wit-Rusland versloeg Luxemburg, waardoor de Wit-Russen de nieuwe koploper zijn, met drie punten meer dan Moldavië. Maandag melden Koșelev en kornuiten zich in Minsk. Winnen ze daar, dan ligt alles weer open.

Door naar de VS, waar USMNT het op nam tegen los Cafeteros. Interim-coach Dave Sarachan (de naam van ex-PEC, Sparta en Cambuur-speler Gregg Berhalter wordt genoemd als de nieuwe bondscoach) had Fortunees Andrija Novakovich opnieuw geselecteerd, maar opnieuw zat de spits op de bank. Vanaf de bank zag hij hoe de Colombianen de verhoudingen duidelijk maakten. De 38.631 toeschouwers in Tampa (Florida) zagen een doelpuntrijk duel dat eindigde in 2-4. Novakovich mocht tien minuten voor tijd invallen, maar toen stond de einduitslag al op het bord en was het kalf dus al verdronken. Dinsdag volgt het tweede oefenduel. Dat duel wordt gespeeld in East Hardford (Connecticut); tegenstander is Peru.

In Pula speelden Kroatië en Griekenland O21 het beslissende duel om plaatsing voor het EK. De mannen van Fortunees Lazaros Lamprou hadden genoeg aan een gelijkspel; Kroatië moest winnen. Lamprou startte in de basis. In de eerste helft was er lang weinig aan de hand voor de Grieken totdat Triantafyllos Pasalidis vlak voor rust een ongelukkig eigen doelpunt maakte. Na rust ging het van kwaad naar erger toen Dimitrios Nikolaou zijn tweede gele kaart kreeg en de Grieken met tien man verder moesten. In de slotminuut verdubbelde Josip Brekalo de marge en was het over en sluiten voor Griekenland. Lamprou maakte dat al niet meer mee op het veld; hij werd twintig minuten voor tijd gewisseld. Griekenland moet zich nu gaan richten op barrageduels om zich alsnog te plaatsen voor het EK. Dinsdag speelt Griekenland O21 nog het laatste kwalificatieduel tegen Wit-Rusland in Athene. Dat duel heeft generlei waarde, tenzij Kroatië punten laat liggen in San Marino (onwaarschijnlijk).

Bron foto: Moldova Football Association