Fortuna speelde gisteren zijn eerste wedstrijd van het jaar 2019 in het Spaanse oefenkamp tegen buur KRC Genk. Zoals het er nu naar uitziet, was dit het enige oefenduel dat Fortuna zal spelen in de aanloop naar de hervatting van de competitie in Doetinchem tegen De Graafschap op zondag 20 januari.

Voor de winterstop speelde Fortuna eerst in een 4-3-3 opstelling, maar dat veranderde in de laatste twee competitieduels in een 4-4-2 opstelling. In Spanje koos René Eijer voor de 4-3-3 variant. Wellicht was die keuze mede ingegeven door de afwezigheid van een aantal selectiespelers. Andrija Novakovich, Aykut Özer, Lazaros Lamprou en Michael Pinto ontbraken op het wedstrijdformulier.

Fortuna startte met Alexei Koșelev in doel, Clint Essers en Marco Ospitalieri als respectievelijk rechts- en linksback. Centraal speelden Kai Heerings en Wessel Dammers. Op het middenveld speelden José Rodríguez, Ahmed el Messaoudi en Mark Diemers. Lisandro Semedo en Amadou Ciss speelden op de flanken; Finn Stokkers in de spits.

De Belgische lijstaanvoerder KRC Genk startte met de tweede keuze. Beide ploegen kregen enkele kansen, maar op het scorebord gebeurde niets in de eerste helft. Helaas gebeurde er wel van alles aan het blessurefront. Al vrij vroeg in de wedstrijd raakte Fortuna eerst Lisandro Semedo en even later aanvoerder Wessel Dammers kwijt. Zeker de laatste zag er slecht uit. Branislav Niňaj (voor Wessel Dammers) en Áron Dobos (voor Lisandro Semedo) waren de vervangers.

Na rust kregen bij Fortuna tester Ažbe Jug (voor Alexei Koșelev), Alessandro Ciranni (voor Clint Essers), Jorrit Smeets (voor Ahmed el Messaoudi), Lars Hutten (voor Mark Diemers) en even later André Vidigal (voor Finn Stokkers) speeltijd. Bij Genk kwam na een uur spelen zowat de hele eerste ploeg het veld in. Genk drukte Fortuna naar achter en scoorde na 75 minuten de openingstreffer uit een corner via Mbwana Samatta. Test-keeper Ažbe Jug zag er niet goed uit bij die goal. Het bleek achteraf de winnende treffer te zijn.

Bron: KRC Genk wedstrijdbeelden; KRC Genk wedstrijdverslag; Fortuna Sittard wedstrijdverslag

Bron foto: Fortuna Sittard