De laatste oefenwedstrijd van de Sittardse trots voor de competitieouverture van komende vrijdag tegen AGOVV legt het mankement van het huidige Fortuna opnieuw pijnlijk bloot. Aanvallend kan de ploeg geen moment overtuigen tegen de Belgische tweedeklasser Cercle Sportif Visé. Vooral dankzij enkele uitstekende reddingen van doelman Ferhat Kaya, die op basis van de voorbereiding, een degelijke vervanger van Danny Wintjens lijkt te zijn, eindigt de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel.

Verdedigend lijkt het dus allemaal redelijk te staan, maar met de creativiteit op het middenveld is het bar en boos gesteld. Dientengevolge kan de aanval slechts zeer zelden in stelling worden gebracht en is het hopen op een bevlieging van met name Prince Rajcomar, die op deze manier een zeer moeizaam en frustrerend seizoen tegemoet lijkt te gaan.

Wil Boessen begint met wat sterk lijkt op het team dat het over een week tegen AGOVV moet gaan doen aan de wedstrijd tegen Visé. De opstelling luidt als volgt: Kaya; Turan (in plaat van de geblesseerde Hendrickx), Dreesen, De Boer, Schroyen; Voorn, Ricksen, Diaz, Çevik; Rajcomar en Briels. Testspelers Kevin Taelemans en  Carlo Evertz beginnen op de bank.

Al na enkele minuten is er flinke consternatie op en naast het veld. Een toeschouwer is blijkbaar onwel geworden en de omstanders wenken naar de verzorger van Fortuna voor hulp. De scheidsrechter reageert adequaat in deze en legt het spel meteen stil. Als blijkt dat de toestand van het slachtoffer toch enigszins zorgelijk is, delegeert hij de spelers naar de kleedkamer.

Enkele minuten later is een ambulance ter plaatse en kan er professionele hulp geboden worden. Na nige tijd is het slachtoffer weer opgelapt. Schijnbaar betrof het een diabeet wiens suikerspiegel te ver gezakt was. Gelukkig kan de man zich uiteindelijk op eigen kracht naar de ambulance begeven en wordt hij afgevoerd voor verder onderzoek.

Inmiddels is de wedstrijd weer hervat. Zoals in de wedstrijd tegen Eendracht Aalst ook al het geval was, heeft de tegenstander het heft in handen, maar komt eigenlijk zelden door de verdediging van Fortuna. Het grootste gevaar komt door onzorgvuldigheden van de beide backs en wat afstandschoten. Zoals gezegd kwijt doelman Kaya zich echter uitstekend van zijn taak en houdt zijn doel schoon.

Aanvallend is van Fortuna in de eerste helft totaal niets waar te nemen. De in de zomerstop volledig uitgeholde selectie van de Sittardenaren mist onmiskenbaar kwaliteit. De naar Lommel vertrokken Wouter Scheelen is overduidelijk de grootste sportieve aderlating. Helaas waren bepaalde personen binnen het technisch kader niet overtuigd geraakt van zijn absolute meerwaarde tijdens het afgelopen seizoen.

Vervolgens weigert men iedere goedbedoelde hulp, voelt men zich in zijn eer aangetast, raakt zelf zwaar overspannen en stelt het strelen van het eigen ego boven het clubbelang. Gevolg is dat men nu in allerijl allerlei noodgrepen gaat toepassen. Het legertje testspelers is daar getuige van, maar minder dan een week voor aanvang van de competitie, is de oplossing nog niet in zicht.

Probleempositie nummer twee is die van rechtsbuiten. In tegenstelling tot het geval Wouter Scheelen, kan men de verantwoordelijken hierin niet veel kwalijk nemen. De beoogde speler voor die positie, Danny Schreurs, verkoos een contract bij MVV boven een langer verblijf bij Fortuna. Ook hier is de club nog steeds zoekende naar een oplossing.

In de tweede helft begint Fortuna in ongewijzigde samenstelling. Na een kleine tien minuten komt proefspeler Kevin Taelemans in het veld voor wat in eerste instantie  lijkt Yoann de Boer. Als Ricksen blijkbaar aangeeft graag gewisseld te worden, geeft Boessen daar gehoor aan en is hij degene die in de dug-out mag plaatsnemen. In de 55e minuut is het eerste kansje voor Fortuna waar te nemen.Visé doelman Ingrassia of was het de paal (?) brengt echter redding op een solo actie van Prince Rajcomar.

Tien minuten later is de tweede kans voor Fortuna waar te nemen. De voor Kévin Diaz in het veld gekomen Thijs Nieuwland ziet zijn schot echter geblokt worden en de bal verwijnt net naast het Visé doel. Intussen is ook tweede testspeler Carlo Evertz in de ploeg gekomen. De volgende in de rij die Wouter Scheelen moet trachten te doen vergeten in Sittard. In de 70e minuut wisselt Boessen voor het laatst en brengt Secerovic voor Briels en beoogde aanwinst Patrick N’Koyi lost Prince Rajcomar af.

Het laatste wapenfeit van Fortuna is een goede lage voorzet van Ramazan Çevik. Helaas is niemand in de buurt om de verdediging van Visé in verlegenheid te brengen. Ook Visé gelooft het inmiddels wel en na een oersaaie 90 minuten zorgt de scheidsrechter van dienst voor het hoogtepunt van de wedstrijd.

Het moge duidelijk zijn dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor trainer Wil Boessen en het technisch management. Of  je blijft gewoon volhouden geduld te moeten hebben en vasthouden aan het ‘alles kump good’ principe. Dat laatste heeft ons in de laatste twaalf jaar immers geen windeieren gelegd.