Fortuna wint de laatste wedstrijd van de voorbereiding met ruime cijfers van SV Bergisch Gladbach en blijft daardoor de gehele oefencampagne zonder nederlaag. Het verschil in kwaliteit en fitheid wordt uitgedrukt in vijf treffers. Nu is het een week afwachten of Fortuna ook klaar is voor de competitie. Én afwachten of de huidige selectie in tact blijft of zelfs nog links of rechts wordt aangevuld. 


Fortuna te sterk voor Oberligist

Fortuna Sittard 5 SV Bergisch Gladbach 0

Doelpuntenmakers: 18. Semedo 1-0, 42. Dianessy 2-0, 48. Semedo 3-0, 56. Ospi 4-0, 88. Stokkers 5-0.
Opstelling: Santos (75. Özer); Braun (75. Essers), Schuurs, Dammers, Ospitalieri (75. Akovski); Saddiki (75. Tinnemans), Smeets (75. Rau), Vlijter (75. Breukers); Semedo (53. Vidigal), Stokkers, Dianessy (75. Kourouma).
Toeschouwers: 250.
Scheidsrechter: ?.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Omdat het veld van Germania Teveren de buien van de afgelopen dagen blijkbaar niet goed heeft verwerkt, spoeden we ons na het avondeten richting Koningsbosch. Daar zal Fortuna om 18.45 uur aantreden tegen het Duitse SV Bergisch Gladbach, uitkomend in de Mittelrhein Oberliga. Net op tijd parkeren we onze auto in het gras en betalen netjes de 5 euro entree. Al snel blijkt dat de Duitse gasten van vanavond te laat arriveerden in De Boesj en nog midden in hun warming-up zitten. De aftrap wordt daardoor uitgesteld naar 19 uur.

Daardoor hebben we wat meer tijd om rond te kijken. Het eerste dat opvalt is de aanwezigheid van Marcel Brands. Voor wie de TD van PSV komt kijken wordt niet duidelijk. Meest voor de hand liggend zou Eindhovense interesse in Perr Schuurs zijn, maar ook het gerucht dat PSV op zoek is naar een nieuwe derde keeper en daarvoor Miguel Santos op het oog heeft, doet de ronde. Laten we in ieder geval hopen dat beide heren na 31 augustus nog gewoon in Sittard te bewonderen zijn.

Naast Brands zien we iets verderop drie Fortunezen in trainingspak op tuinstoelen hun teamgenoten gade slaan. Mickaël Malsa en Kai Heerings herkennen we inmiddels wel, maar de derde persoon is ons nog even onbekend. Even later komt JC met het antwoord: het betreft de jonge Turkse middenvelder Ufukcan Engin. Of Engin op proef is of al is vastgelegd, is vooralsnog niet bekend.

Wanneer we een plekje hebben gevonden naast het duo Druk en Dorstig zien we dat beide teams het veld betreden. Fortuna treedt voor het eerst aan in de blauwe uitshirts mét opdruk van sponsor DLM. Hoe de nieuwe thuisshirts eruit gaan zien en of daar een nieuwe sponsor op komt te staan, weten we wellicht na de open dag van aanstaande zondag.


De uitshirts zien er goed uit

Fortuna begint in dezelfde basisopstelling als een week geleden tegen Achilles. Santos verdedigt het doel en wordt daarbij geholpen door Ospitalieri, Dammers, Schuurs en Braun. Het middenveld wordt bezet door Dianessy, Smeets, Saddiki, Vlijter en Semedo. Zij moeten voor de aanvoer naar spits Stokkers zorgen. Het lijkt er sterk op dat Sunday Oliseh volgende week ook met deze opstelling aan de competitie gaat beginnen.

Beide ploegen beginnen afwachtend waardoor de eerste tien minuten weinig boeiend zijn. Vanaf het moment dat Djibril Dianessy meer in het spel betrokken wordt, of zich zelf meer betrekt in het spel, wordt Fortuna gevaarlijk. Na een voorzet vanaf de flank schiet hij in de elfde minuut uit de draai hard maar net naast. Enkele minuten later wordt Dianessy op links diep gestuurd door Gavin Vlijter. De voorzet van de Fransman komt bij Finn Stokkers terecht. Diens schot wordt aangeraakt en gaat daardoor over het doel van de Duitsers. En weer een paar minuten later schiet Djibril nipt voorlangs na een goede pass van Dries Saddiki.


Vanavond veruit Fortuna’s meest dreigende speler

Bergisch Gladbach is dus gewaarschuwd en weet nu waar het voornaamste Sittardse gevaar vandaan komt. Na goed druk zetten van Jorrit Smeets komt de bal echter al weer snel via Stokkers bij Dianessy terecht. Die kijkt en wacht goed af en legt de bal dan keurig breed op Lisandro Semedo. Vanaf vijf meter is het een koud kunstje om de 1-0 binnen te schieten en dat doet de Portugees dan ook. Datzelfde kunstje laten Dianessy en Semedo twee minuten later nog eens zien. Deze keer vlagt de grensrechter echter af vanwege buitenspel, waardoor de stand voorlopig 1-0 blijft.

Onze tegenstander heeft nu wel in de gaten dat Dianessy gevaarlijk is, maar hem afremmen is een ander verhaal. Nadat Schuurs de Fransman via het centrum weet te bereiken, tikt deze de bal met de punt van zijn schoen net langs de verkeerde kant van de paal. Omdat de bal onderweg wordt aangeraakt levert het Fortuna wel nog een hoekschop op, maar daar komt geen gevaar uit voort. De circa tweehonderdvijftig aanwezigen moeten vervolgens wachten tot de tweeënveertigste minuut alvorens het volgende doelpunt valt. En wie anders dan Dianessy zorgt daarvoor. Nadat hij vanaf links naar binnen is gekomen en twee tegenstanders heeft uitgekapt, schiet hij de bal beheerst met rechts in de korte hoek. 2-0 en met die stand wordt ook de rust bereikt.


Djibril wordt gefeliciteerd na zijn treffer

Ik heb net na de pauze mijn beker cola light en mijn ‘tuutje’ chips nog niet goed en wel leeg wanneer ik Dries Saddiki op het middenveld goed door zie breken en zijn directe tegenstander af zie schudden. Zijn pass op Dianessy is ook op maat, waarna een voorzet van Djibril door Semedo aangenomen en binnen geschoten wordt. De prima aanval zorgt voor een marge van drie op het scorebord.

Het lijkt er vanavond op dat Dianessy bij werkelijk elke aanval betrokken is. Smeets ziet de Fransman op links vrij staan en neemt daarom een vrije trap van eigen helft snel in diens richting. Dianessy snelt langs zijn tegenstander en haalt verwoestend uit. Zijn knal wordt ternauwernood door de Duitse keeper met een vuist tot hoekschop verwerkt.

De tweede helft is inmiddels een dikke tien minuten aan de gang als we een zeldzame aanval zonder betrokkenheid van Dianessy noteren. De ingevallen André Vidigal bereikt met een voorzet vanaf rechts de op links mee opgekomen Marco Ospitalieri. Onze linksback tikt de bal van dichtbij onder de uitkomende goalie in het doel. Nu lijkt het snel te gaan, met nog ruim een half uur te spelen staat het 4-0. Een hoge score hangt in de lucht.


Nieuweling Engin kijkt met de geblesseerde Malsa en Heerings toe

Tegen de verwachting in doen de Duitsers plotseling toch nog van zich spreken. Eerst dwingt een schot in de lange hoek Santos tot een uiterste krachtsinspanning. Zestig seconden later kan de spits van de Duitsers bij een vrije trap vrij inkoppen. Hij mikt echter een dikke meter naast het doel.

Fortuna neemt de regie direct weer over en geeft die in het restant van de wedstrijd niet meer uit handen. Bij een vrije trap van Vlijter is Wessel Dammers dicht bij Fortuna’s vijfde doelpunt. Zijn kopbal zeilt echter net langs het doel. Hierna wordt een schot van Vlijter geblokt door de Duitse keeper. Stokkers is er als de kippen bij om in te tikken, maar wordt teruggefloten wegens buitenspel. Het is vooralsnog niet Finn’s avond. Onze spits werkt hard en krijgt voldoende aanvoer, maar doelpunten blijven nog uit. Dat gebeurt ook als zijn schot uit de draai door een knappe reflex van de keeper naast wordt gebokst.

Een kwartier voor tijd haalt Oliseh zeven spelers naar de kant en brengt zeven verse krachten in het veld. Naast Stefan Askovski en aanwinst Aykut Özer zien we vijf spelers uit de eigen jeugd opdraven: Sander Rau, Clint Essers, Luc Tinnemans, Mo Kourouma en Bo Breukers. Hun jeugdig enthousiasme is mooi om te zien, maar de vele wisselingen zorgen er mede voor dat het laatste deel van de wedstrijd enigszins rommelig verloopt.

Tot mijn, maar waarschijnlijk vooral zijn eigen opluchting, zet Finn Stokkers vlak voor tijd alsnog zijn naam op de score sheet. Bij een voorzet van Askovski vanaf links staat hij op de juiste plek en weet de keeper nu gelukkig wel te verschalken. Laten we hopen dat hij zijn nog niet gebruikte kruit van de voorbereiding heeft bewaard voor de competitie. Het is hem in ieder geval gegund.

Zo eindigt de wedstrijd van vanavond in een afgetekende 5-0 nederlaag. Goed voor het gevoel, maar welke waarde we hieraan kunnen hechten weten we pas volgende week om deze tijd als de eerste competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht gespeeld is.