Terwijl in den lande nog volop wordt gekaveld teneinde in de Eredivisie te blijven of om er juist te komen beleeft de selectie van Fortuna een eerder zorgeloze meimaand. De promotie werd twee weken geleden uitgebreid in het stadion, ‘fandorp’ en op de Sittardse Markt gevierd en niets anders dan rustig uitbollen resteert. Maar promoveren houdt tevens in dat er nog een wedstrijd tegen de zogenaamde ‘Suriprofs’ dient te worden gespeeld; een allegaartje van voetballers met Surinaamse roots. Plaats van handeling is Sportpark Woudestein, het stadion van Excelsior.


12 mei 2018

Suriprofs lopen over Fortuna heen

Doelpuntenmakers: Hiwat 0-1, Dammers 1-1, Vidigal 2-1, Emnes 2-2, Boldewijn 2-3, Emnes 2-4, Zeldenrust 2-5.
Opstelling eerste helft: Özer (Santos); Essers (Braun), Heerings, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Hutten, Kojic; Semedo, Mells (Askovski), Vidigal.
Opstelling tweede helft: Santos (Van de Walle); Braun, Heerings, Dammers, Pinto; Saddiki, Hutten, Kojic (Vidigal); Semedo (Mells), Askovski, Vidigal (Ospitalieri).
Toeschouwers: N.b.
Scheidsrechter: R. Dieperink.
Geel (Fortuna): Heerings, Dammers.
Rood (Fortuna): –

De competitie zit er (gelukkig!) op, de Milaanstraat en de Sittardse Markt zijn weer aan kant en er is niets meer dat een quasi zorgeloze zomervakantie in de weg staat. Maar promoveren naar de vaderlandse Eredivisie brengt ook verplichtingen met zich mee. Het belangrijkste is natuurlijk dat er voor aanvang van het seizoen een Eredivisie-waardige selectie staat, maar de promovendus neemt het traditioneel ook op tegen de ‘Suriprofs’.

‘Suriprofs’ is een elftal van spelers met een Surinaamse achtergrond dat jaarlijks een benefietwedstrijd speelt om hun betrokkenheid jegens Suriname te tonen. De Stichting ‘Suriprofs’ is nog jong, werd opgericht in 2000 en wordt thans voorgezeten door de Surinaamse cabaretier Jörgen Raymann. In de loop der jaren heeft de stichting haar doelstellingen uitgebreid en probeert er vanaf 2017 te zijn voor alle mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Caraïbische achtergrond. En dat is lovenswaardig in een tijd dat het politieke landschap naar rechts opschuift en tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen groter worden.

Maar desondanks lijken de ‘Suriprofs’ voor mensen uit de Westelijke Mijnstreek toch eerder een ver-van-hun-bed-show. Zo veel Surinaamse voetballers hebben er in Sittard niet rondgelopen, al kan iedereen zich Sigi Lens, Ervin Lee, Regillio Simons en Ray Fränkel nog wel herinneren.

De wedstrijd begint om 15.00 uur, maar op een dag als vandaag hoort cultuursnuiven natuurlijk ook tot de verplichtingen. En daarom vertrekken we al voor het middaguur richting de Rijnmond. En die reis verloopt voorspoedig, al valt het toch soms wat tegen zelf te rijden in plaats van zorgeloos in een touringcar te zitten.

Na wat oponthoud in Midden-Brabant vanwege een stilgevallen vrachtwagen gaat het met gezwinde spoed richting Zuid-Holland. Nadat we arriveren in Rotterdam Kralingen is het even zoeken naar een plaats om de auto te parkeren. Dat is nog niet zo eenvoudig, aangezien we geen parkeerkaart hebben voor de parking van Woudestein. En dus rijden we Kralingen in waar we parkeren aan de Avenue Concordia, pal voor een studentenhuis.

De behulpzame studenten zitten al vroeg aan het bier en genieten van de prachtige voorjaarsdag. Nadat ze ons uitleggen dat je via een speciale app parkeergeld dient te voldoen maar dat er geen kosten zijn verbonden aan parkeren in het weekeinde slaan we onze portieren dicht en nemen de benenwagen richting het stadion van Excelsior.

Onderweg bemerken we dat Kralingen een prachtig stukje Rotterdam betreft! Mooie optrekjes, nette buurt; elke dag leert een mens weer bij.


De Honingerdijk herbergt enkele statige panden

Aangekomen bij Excelsior worden we erop gewezen dat we ons in een behoorlijk select gezelschap bevinden. Slechts twee handenvol supporters heeft de moeite genomen om tickets voor het uitvak aan te kopen. Toch een beetje een tegenvaller, want mocht deze wedstrijd meetellen in het ‘Zitterd on Tour‘ klassement, dan zouden we een flinke veer moeten laten.

Eenmaal binnen worden we meteen richting lange zijde gedirigeerd. Omdat we onderweg niet zijn gestopt en ons willen onderdompelen in de Surinaamse cultuur, vervoegen we ons naar de achterzijde van het tribune. Daar komen allerlei onbekende geuren vandaan. Dat is niet alleen ons opgevallen; het is er behoorlijk druk!


Een drukte van belang achter de tribune

Zelf kiezen we voor een ‘BBQ-burger’ van Patrick’s Catering. Voor € 5 zijn we de man en mogen we proeven van een ontzettend lekker broodje, gevuld met groente, pittig gekruide vleesstukjes gedompeld in een zoetzure saus. Geen idee wat het exact is, maar het smaakt verrukkulluk!

Naast diverse snacks kun je ook allerlei drankjes laten klaarmaken, maar dat is misschien niet zo’n goed plan op een dergelijke warme zaterdagmiddag als vandaag.


Je mag kiezen wat je wilt; drankjes worden ter plekke gemixt

Het is ook mogelijk om een aandenken te kopen aan gewezen Surinaamse topvoetballers, zoals Rudi Dil, maar ook dat laten we aan ons voorbij gaan. We zijn nog niet uitgekeken in ‘Forza Fortuna’ en dat zal nog wel een tijdje duren vooraleer we dat kleinood aan de kant leggen.


De meest succesvolle Surinaamse voetballer ooit

Na een korte wandeling nemen we plaats op de kraakheldere tribune van Woudestein. De spelers zijn al begonnen met de warming up en we zien dat Fortuna gaat aantreden met een eerder onuitgegeven formatie. In doel staat Aykut Özer, met voor hem Clint Essers, Kai Heerings, kapitein Wessel Dammers en Marco Ospitalieri. Perr Schuurs ontbreekt vandaag; hij is met zijn werkgever op tour in het emiraat Dubai.

Op het middenveld zuigen Lazar Kojic en Dries Saddiki gewoontegetrouw het stof, geflankeerd door Lisandro Semedo en André Vidigal. In de spits spelen George Mells en Lars Hutten. Jorrit Smeets revalideert nog van een knieblessure (ondanks dat hij alweer in training is), Finn Stokkers zit op de tribune en Djibril Dianessy zit eveneens nog lange tijd in de lappenmand. Van Gavin Vlijter geen spoor. Nieuwbakken Fortunees Alessandro Ciranni treedt pas op 1 juli in dienst.

Voorafgaande aan de ‘Wedstrijd van de Toekomst’ worden eerst nog wat Gouden Stieren uitgereikt. Zo ontvangen Michael Reiziger en kompaan Winston Bogarde een stier vanwege het feit dat ze kampioen zijn geworden met Jong Ajax en overhandigt Leo Beenhakker een ‘Gouden Stier’ aan Mike Snoei omdat hij is verkozen tot ‘Trainer van het Jaar’.

Verder niet zo interessant als de prijzen ‘Talent van het Jaar’ en ‘Speler van het Jaar’, want die prijzen zijn voor Perr Schuurs en Lisandro Semedo! Ontzettend gefeliciteerd, heren!


Roos Wijnands, Fleau Schuurs, Lisandro Semedo en mevrouw Soares nemen een ‘Gouden Stier’ in ontvangst!

Nadat alle plichtplegingen erop zitten gaat het stadion staan voor ‘Opo Kondre Man’, het ‘God zij met Ons, Suriname’, Suriname’s volkslied. Dat brengt heel wat teweeg onder de Surinaamse toeschouwers die, uiteraard, ruimschoots in de meerderheid zijn. Maar ook het ‘Wilhelmus’ krijgt bijval, al zijn de banden tussen Suriname en Nederland eerder gecompliceerd te noemen.


Tijdens de ‘Wedstrijd van de Toekomst’ draagt scheidsrechter Rob Dieperink een hoofdcamera

Wordt er ook nog gevoetbald? Dat wel, maar volgens een apart concept. Zo fluit de scheidsrechter weliswaar omstreeks 15.00 uur (Surinamers kijken niet op een minuutje of wat) de wedstrijd op gang, maar de stadionklok loopt terug van 30 minuten terug naar 0. Dat wilt zeggen dat de twee helften bestaan uit 30 minuten zuivere speeltijd.


Lars Hutten neemt meteen het voortouw

Wat ook bevreemdt is dat Fortuna na twee minuten al op achterstand komt. Vanaf de linkerflank wordt de bal voorgezet en blijkbaar is nog niet iedereen wakker bij Fortuna achteraan. Giovanni Hiwat: 0-1.

Het weer is goed, de drankjes koud en het eten goed. Wie maalt er om de achterstand? Niemand! Een paar minuten later is het bijna 0-2, maar attent optreden van Kai Heerings voorkomt een dubbele achterstand. De ‘Suriprofs’ moeten vervolgens even van het gas af en laten Fortuna toe terug te keren in de wedstrijd.


Dries Saddiki piept er vantussen

Na een tiental minuten laat Fortuna zich opmerken als Lazar Kojic André Vidigal in de diepte aanspeelt. De bedrijvige Portugees sleept een corner uit de aanval die hij zelf mag nemen. Zijn trap laat de bal op het hoofd van Wessel Dammers landen die de bal hoog in het doel kopt.

Dat ziet overigens niet iedereen, want er blijven maar Surinamers de tribune betreden. En men blijft maar eten. Eigenlijk best vermakelijk hoe deze mensen een voetbalwedstrijd beleven…


Mijn benedenbuurvrouw is een echte kipkluiver

Deze mensen zien waarschijnlijk ook niet helemaal dat Lisandro Semedo bij momenten ongrijpbaar is en plotseling landgenoot Vidigal vrij voor de doelman zet. Vidigal denkt niet na, maar deponeert de bal in doel: 2-1. Of Vidigal buitenspel stond zal iedereen een zorg zijn; buitenspel is afgeschaft! Toch? Nee hoor! Maar je mag wél zelf de bal ‘indribbelen’. Zucht…


Doorlopend wisselen is gewoon toegestaan: Christopher Braun lost Clint Essers af

Bijna komt Fortuna op een 3-1 voorsprong als Semedo oog in oog met de doelman van de ‘Suriprofs’ verschijnt. De doelman redt Semedo’s inzet, maar stompt de bal in de voeten van George Mells. De Australiër, die al maandenlang bij Fortuna meetraint, tikt de bal in het doel, maar ook zijn inzet wordt (al of niet met de hand) op de lijn gekeerd.


André Vidigal laat zich tijdens de eerste helft goed opmerken

In het vervolg van de eerste helft gebeurt er niet zo veel meer. En eigenlijk maken de nieuwe spelregels het er allemaal niet overzichtelijker op. Zo staat Lars Hutten een keer meters buitenspel, maar mag hij toch doorlopen richting doel (tenzij de vrouwelijke assistent-scheidsrechter rechtop stond te pitten), loopt de klok door terwijl het spel stilligt en andersom en wordt er best vaak gewisseld.


De redactionele favoriet Stefan Askovski vervangt George Mells

Maar met het aantreden van Askovski komt er meer vaart in de Sittardse aanvallen. Braun vindt de Macedoniër keer op keer, maar de voorzetten van beide kan niemand afronden. En dus eindigt de eerste helft in een 2-1 tussenstand in Sittards voordeel.

De rust wordt gebruikt om de half Surinaamse rapper en producent Ronell Langston Plasschaert a.k.a. Ronnie Flex een podium te bieden. Het wordt in ieder geval ontzettend gewaardeerd door de aanwezige supporters van de Suriprofs, want zijn liederen worden luidkeels meegezongen en menig heup wiegt mee op het Surinaamse ritme.

Tevens wissel ik in de rust enkele algemeenheden uit met mijn Surinaamse buurman. Ook hij kent niet alle Surinaamse spelers en heeft zich, net als ik, proberen te verdiepen in de selectie van de ‘Suriprofs’. Maar of hij daar nu écht in geïnteresseerd is? Hij geeft er in ieder geval blijk van heel veel vrouwelijke landgenoten te kennen (nu ja, hij probeert die indruk te wekken), want hij spreekt het passerende vrouwelijk schoon steevast aan met ‘Hey vrouwtje’. Wat dat betreft past hij perfect in het beeld van de eeuwig ontrouwe en wispelturige Surinaamse rokkenjager.


Voormalig ‘Galactico’ Royston Drenthe speelt zowaar even mee!

Tijdens de tweede helft heeft Fortuna moeite het tempo hoog te houden en de vele wisselingen zorgen ervoor dat het spel slordig wordt. Daarnaast heeft Michael Pinto een flinke tegenstander aan Marvin Emnes. De voormalige aanvaller van o.a. Middelsbrough FC, Swansea City FC en Blackburn Rovers FC zit momenteel zonder club, maar blijft een handige dribbelaar.

Zo trapt hij eerst de gelijkmaker binnen en is ook betrokken bij de counter waaruit even later Enzio Boldewijn voor 2-3 zorgt. En zo kijkt Fortuna plots tegen een achterstand aan!


André Vidigal wordt uit de wedstrijd gewerkt

Dat zijn de Sittardenaren niet gewend en proberen weer druk naar voren te geven. Maar door de onduidelijke spelregels, het warme weer en het feit dat Fortuna eerder onderhoudend traint komt dat er niet van. Na een corner van Vidigal trapt Heerings de bal nog hoog in de tribune en landt een strakke kopbal van Hutten op het lichaam van de doelman, maar dat is het voor even.

En de ‘Suriprofs’? Die counteren naar hartelust! Tijdens de afscheidswedstrijd van Miguel Santos moet de doelman liefst driemaal de bal uit doel halen, want Giovanni Hiwat heeft zijn tweede doelpunt gescoord.


Dolle vreugde bij de ‘Suriprofs’ na nóg een doelpunt

Voor Santos eindigt zo zijn Sittardse avontuur, want ook Job van de Walle mag nog wat minuten maken. Santos begon ijzersterk aan zijn episode bij Fortuna, maar kende dit seizoen enkele mindere momenten. Het noopte de trainersstaf voor Aykut Özer te kiezen. En daarom valt de beslissing van Santos om op zoek te gaan naar een club waar hij speelminuten kan maken te begrijpen. Maar Santos zal voor altijd worden herinnerd als de doelman van het team dat tijdens het seizoen 17/18 naar de Eredivisie promoveerde en staat daarmee in hoger aanmerkelijk hoger aanzien dan pakweg Guido Budziak of Arjan Christianen.


Archiefopname: Miguel Santos zoals we hem graag zagen!

De 2-4 tussenstand maakt heel wat los onder de aanwezige toeschouwers. Het enthousiasme is groot, al kunnen we niet alles even goed plaatsen.

Het is stil aan de overkant,
Stil aan de overkant,
Het is stil aan de overkant…

Toch geeft Fortuna niet helemaal op. Tot tweemaal toe verschijnt Askovski in kansrijke positie, maar zijn twee lobjes kunnen ternauwernood door de doelman van de ‘Suriprofs’ worden gekeerd. Maar het leed is nog niet helemaal geleden. Het wordt ook nog 2-5 als Furhgill Zeldenrust scoort, daarmee het publiek in extase brengend.

Suri, Suri, Suri,
Prof, Prof, Prof…

Suri, Suri, Suri,
Prof, Prof, Prof…

Voor Fortuna zijn de druiven zuur. Alhoewel… Het is een wedstrijd om niks, met warrige spelregels, met een door elkaar gehusseld elftal waarbij vaste krachten als Perr Schuurs, Finn Stokkers, Jorrit Smeets en Todd Cantwell ontbreken. En als we over een kwartier nog mokken, dan bellen we toch gewoon nog even met Arnaut Groeneveld?


Geen enkele speler die hier nog iets van snapt…

Na een korte wandeling over de Honingerdijk lopen we weer de Avenue Concordia in en blijkt dat de studenten ons niks wijs hebben gemaakt. Er kleeft geen parkeerbon onder de ruitenwisser waardoor we zonder problemen Kralingen kunnen verlaten.

In de auto wordt nog even nagekaart over de wedstrijd maar al snel gaat het over de laatste wedstrijd van het seizoen tegen FC RIA. Daar eindigt het seizoen 17/18 dan officieel.

Omstreeks 20.00 uur arriveren we weer in de ons zo vertrouwde Westelijke Mijnstreek en stappen we uit onze auto. Om op zeer korte termijn ongetwijfeld op de transfercarrousel te stappen. Want de Eredivisie halen is leuk, maar er blijven nog véél leuker.

Tot dan ergens!

Michel Hennen