Ondanks het gemis van een aantal sterkhouders laat Fortuna in eigen huis opnieuw een goede indruk achter. Tegenstander Almere City komt de hele eerste helft niet in het stuk voor en weet zich goed bediend met een 2-0 achterstand. Na rust is het allemaal wat minder bij Fortuna, dat tegen het einde kracht tekort lijkt te komen en wat slordig wordt. Maar ondanks een tegengoal komt de meer dan verdiende overwinning niet meer echt in gevaar. En dat maakt Stefan Askovski met twee doelpunten tot de gevierde man.

1 september 2017

Sterke eerste helft genoeg voor overwinning

Fortuna Sittard 2 Almere City 1

Doelpuntenmakers: 4. Askovski 1-0, 43. Askovski 2-0, 80. Valpoort 21.
Opstelling: Santos; Braun, Essers, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy, Smeets; Semedo, Stokkers, Askovski (70. Malsa).
Toeschouwers: 3.162.
Scheidsrechter: Bax.
Geel (Fortuna): Askovski, Braun, Malsa.

Na de spectaculaire seizoensouverture tegen Dordrecht en een niet geheel nodige nederlaag tegen Jong Ajax wacht Fortuna in de derde competitieronde een duel met Almere City. Trainer Sunday Oliseh wordt daarbij voor het eerst geconfronteerd met selectieproblemen. Twee spelers ontbreken op het appèl vanwege interlandverplichtingen. Het nieuws over het talent van Perr Schuurs, al langer bekend bij scouts van topclubs in binnen- en buitenland, is eindelijk doorgedrongen tot de Zeister bossen. Perr mag deze week dus voor het eerst zijn opwachting maken in Oranje onder 19. En André Vidigal, al langer jeugdinternational, is geselecteerd voor Portugal onder 20. Daarnaast is Gavin Vlijter op de training dusdanig zwaar geblesseerd geraakt, dat hij vermoedelijk het hele verdere seizoen zal moeten missen. En verder is Kai Heerings ziek.

TGV in nostalgische sferen

Dat betekent dat Clint Essers, de afgelopen wedstrijden al invaller, zijn debuut mag maken in de basis. Hij neemt de plaats van Schuurs in het centrum van de verdediging in. Daarnaast is er een plaats in de basis voor Stefan Askovski. Hij speelt op de linkerflank, waar een plaats is vrijgekomen doordat Djibril Dianessy naar de door de blessure van Vlijter vrijgekomen positie achter de spits verhuist. De bank lijkt vanavond erg dun bezet. Behalve reservedoelman Aykut Özer en middenvelder Mickaël Malsa zien we alleen namen van jongelingen zonder een seconde ervaring in het betaald voetbal.

Inderdaad

De spelers komen vanavond het veld op in een shirt, waarop ze Gavin Vlijter veel sterkte wensen bij zijn lange revalidatie. Die wens delen wij uiteraard van harte. Fortuna gaat na de aftrap volgens inmiddels vertrouwd recept te werk. Het zit Almere dicht op de huid en zoekt bij balbezit via gevarieerd combinatievoetbal de weg naar voren. De felle speelstijl levert Askovski al na twee minuten geel op, wanneer hij ter hoogte van de middenlijn een iets al te drieste tackle uitvoert. Onze Macedoniër is kennelijk van plan zichzelf te bewijzen bij zijn eerste kans in de basis onder Oliseh.

Enkele minuten later zien we de eerste goede aanval van Fortuna. Die verloopt over de rechterzijde, waar Lisandro Semedo de bal van rechts voorzet. Bij het uitverdedigen wordt de bal rechtstreeks in de voeten van Dianessy gegeven, die rechts op het middenveld alle tijd krijgt om een goede voorzet te geven. Van die gelegenheid maakt hij dankbaar gebruik. Hij legt de bal op de vijfmeterlijn, waar Finn Stokkers klaarstaat om het duel aan te gaan. Maar dat is niet nodig, want voordat de bal daar aankomt, verschijnt Askovski als een duveltje uit een doosje bij de eerste paal om de bal onhoudbaar binnen te koppen: 4e minuut, 1-0.

Doelpunt nummer 1 van nummer 15

We zouden natuurlijk kunnen spreken van een droomstart van Fortuna, maar laten we het voor de verandering eens bekijken vanuit het perspectief van de tegenstander: ‘Een beroerde start zodoende voor City. Nog genoeg tijd, maar zo wil je niet beginnen.’ Zeer adequaat samengevat door @almerecityfc. ACFC doet daarna wel manmoedige pogingen om de bakens te verzetten, maar in de tiende minuut mist een vrije trap van Overtoom kracht en finesse. De bal gaat dan ook naast, constateren wij samen met @almerecityfc.

Enkele minuten later beleven wij ons laatste schrikmoment voor de rust, wanneer Marco Ospitalieri zijn man aan de verkeerde moment dekt. Valpoort haalt de achterlijn en geeft een voorzet op Brands, wiens schot gekraakt wordt door Wessel Dammers. Vlak daarvoor heeft Dianessy na een goede interventie van Dries Saddiki recht in de handen van de keeper geschoten. De wedstrijd is rond het kwartier dus redelijk in evenwicht. Maar daarna neemt Fortuna het heft in handen. In de 28ste minuut trekt Dianessy van rechts naar binnen. Hij levert een venijnig schot af, dat door de keeper met de vuisten gekeerd wordt.

Semedo blijft drie man de baas

Ook de rest van de eerste helft speelt zich vooral op de helft van Almere af.  Het meeste gevaar komt daarbij van Semedo, die ook aan de basis staat van de tweede goal. Hij krijgt de bal op de rechtervleugel aangespeeld door Stokkers. Christopher Braun biedt zich aan over de Außenbahn, maar Semedo trekt naar binnen en geeft vervolgens een diepe bal naar de tweede paal. Daar kopt de inkomende Stokkers op de paal. De rebound is voor Askovski, die van enkele meters voor de goal binnenwerkt: 43ste minuut, 2-0.

Doelpunt nummer 2 voor nummer 15

Fortuna gaat nog voor rust op zoek naar meer. Een harde diepe bal wordt door Semedo net binnengehouden. Hij laat vervolgens zijn tegenstander niet voor de eerste of laatste keer zijn hielen zien en geeft een lage voorzet. Die wordt door zowel Stokkers als Askovski net gemist. We gaan dus rusten met een terechte 2-0 voorsprong.

Na rust verandert er weinig in het spelbeeld. Fortuna is de sterkere partij, met Jorrit Smeets als onopvallend, maar effectief Dreh- und Angelpunkt op het middenveld. De eerste kans noteren we na vijftig minuten, wanneer Stokkers van een meter of twintig overschiet. Een paar minuten later vliegt de bal uit een corner van Dianessy na een rare kluts bijna in de goal, maar een verdediger kan nog net redden. En weer een paar minuten later moet de keeper de bal na een mooie vrije trap van Smeets ten koste van een corner uit de hoek tikken.

Het kost Stokkers moeite zijn man van het lijf te houden

Maar daarna wordt het allemaal wat minder van onze kant. Het voortdurende drukzetten op de tegenstander begint zijn tol te eisen. Bij een aantal spelers raakt de tank langzaam leeg, Askovski gaat 20 minuten voor tijd naar de kant. Voor hem valt de debuterende Fransman Malsa in. We laten Almere terug in de wedstrijd komen en krijgen een paar minuten na de wissel een eerste waarschuwing dat het nog niet gelopen is. Een misverstand tussen Stokkers en Malsa leidt tot balverlies op het middenveld. Vervolgens verliest Essers het loopduel na een diepe bal. De weg na de goal ligt vrij voor diens tegenstander, maar Miguel Santos is sterk uitgekomen en brengt redding op de rand van het penaltygebied.

Ogen open houden is het devies

Even later belandt een van richting veranderde voorzet van Braun bijna in het doel, maar helaas: de bal gaat via de lat over de achterlijn. De zaak is dus nog niet beslist. Een schot van dertig meter levert Santos geen problemen op, maar in de 80ste minuut zet Almere een goede aanval op, waarbij de bal vanaf rechts wordt voorgezet. Braun laat zijn directe tegenstander Valpoort voor zich komen en die kopt de naar de linkerhoek. Santos kan er net niet bij: 80ste minuut, 1-2.

Oliseh ziet zijn ploeg goed overeind blijven

Het zal toch niet…. Of, vanuit het perspectief van de tegenstander, ‘kan het nog?’ Nee, @almercityfc, het kan niet meer, Fortuna houdt de zaak in de slotfase goed op slot. Sterker nog, de beste kansen zijn voor ons. Semedo breekt een paar minuten voor tijd door op rechts. Hij kapt zijn tegenstander uit, lijkt weg te glijden, maar komt toch nog tot een schot. De keeper brengt redding. Uit de daarop volgende hoekschop probeert Semedo de bal door middel van een salto mortale in het doel te werken. Die poging mislukt: Semedo blijft op de grond liggen en Almere City heeft begrijpelijkerwijs weinig zin om de bal buiten te trappen voor een blessurebehandeling. Maar hun tegenaanval levert weinig resultaat op. Na een balherovering wordt Dianessy de diepte in gestuurd. Die komt met zijn laatste krachten tot een schot, maar opnieuw weet de keeper te redden.

We maken ons op voor vier minuten blessuretijd, maar Dammers en Essers hebben geen moeite met de lange ballen die daarin hun kant uitkomen. Het blijft dus bij 2-1. Een krappe, maar verdiende overwinning, want Fortuna is tegen Almere met een uitgedunde selectie heel behoorlijk voor de dag gekomen.