Ook tegen een bijzonder matig NAC slaagt Fortuna er niet in potten te breken. De ploeg van Van Vossen houdt achterin weliswaar geen open huis, maar creëert zelf amper kansen. In de eerste helft heeft NAC een licht overwicht en de grootste kansen. Na rust, met een 1-2 voorsprong op zak, laten de Bredanaren zich ver tetugzakken in de hoop met minimale inspanning een maximaal resultaat te halen. En Fortuna verleent bereidwillig medewerking. De spelers missen agressie en overtuiging en lijken opgelucht dat de tegenstander hen vandaag geen pak slaag gaat bezorgen. En dat terwijl een wat stevigere aanpak vandaag zeker tot resultaat had kunnen leiden. Daarmee is deze nederlaag misschien nog wel moeilijker verteerbaar dan de pandoeringen die we van Volendam en Dordrecht kregen.

27 september 2015

Ook middenmoter NAC wint verdiend in Sittard

Fortuna Sittard 1 NAC Breda 2

Doelpuntenmakers: 24. Ars 0-1, 28. Janssen 1-1, 32. Ars 1-2.
Opstelling: Kaya; Mares, De Regt, Janssen, Schroyen; Moro (80. Saddiki), Briels, Loen, Mert; Hutten (66. Ospitalieri), Lekesiz.
Toeschouwers: 2.109.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): Loen, De Regt.

Vier dagen na de bekerkraker tegen Achilles ’29 mogen we weer opdraven in het voormalige Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard. Vandaag komt NAC op bezoek. De geel-zwarten waren voor het seizoen nog titelkandidata nummer één, maar hebben na zeven wedstrijden maar twee schamele puntjes meer verzameld dan onze eigen helden. En dat met klassespelers als Jelle ten Rouwelaar, Joeri de Kamps en Kenny van der Weg! En een Europese toptrainer als Robert Maaskant! Het loopt niet lekker in Breda en dus liggen er kansen voor ons. Zeker omdat wijzelf volgens de verantwoordelijken een fantastische wedstrijd gespeeld hebben tegen Achilles. Als we die lijn voortzetten, kan succes haast niet uitblijven.

Trainer Peter van Vossen doet een beroep op dezelfde elf spelers als afgelopen woensdag. Niet alleen omdat die elf het fantastisch gedaan hebben, ook doordat de spoeling dun is geworden. Jordy ter Borgh, Dennis Dengering, Gavin Vlijter en de gehoopte sterkhouders Tim Janssen (van wie we nog geen seconde hebben kunnen genieten) en Raymond Fafiani (van wie tot dusver eigenlijk alleen een mooie MRI-scan het genieten waard is geweest) ontbreken allen op het wedstrijdformulier. Wij wensen alle vijf de spelers een spoedig herstel en moeten maar hopen dat geen van hen kampt met een lichte liesblessure.

In een zonovergoten, maar opnieuw dunbevolkt stadion kent Fortuna ook nu weer twee uitstekende minuten. In de eerste minuut verschijnen we voor het eerst in het strafschopgebied van de tegenstander, in de tweede minuut verhinderen we de tegenstander de toegang tot het eigen strafschopgebied. Na die sterke openingsfase glipt er op 2:01 helaas toch iemand door onze linies heen. NAC zet over rechts een aanval op, een voorzet naar links wordt gemist door Luc Mares. Hooi kan vrij inschieten, maar Ferhat Kaya is op tijd uit zijn doel gekomen om te redden.

Lekesiz zoekt het duel

Daarna gebeurt er lange tijd niets, NAC heeft een licht overwicht, maar ook Fortuna is veel in balbezit. Maar grote kansen zijn er niet. Fortuna wordt na een dik kwartier voor het eerst gevaarlijk wanneer Jordie Briels van rechts kan voorzetten. Leon Hutten kopt de bal echter recht op de keeper af. Een tijdje laat Sjoerd Ars zien hoe het wel moet. Rechtsback Stam staat helemaal vrij op onze linkerflank en geeft een strak afgemeten voorzet, die door Ars hard wordt binnengekopt: 24ste minuut, 0-1.

Na die tegentreffer zijn we niet van slag, maar zoeken direct de aanval. Dat leidt al na een paar minuten tot een fikse uithaal van Ferry de Regt, die het doel maar net mist. Als het doel tenminste onze gewaardeerde fotograaf Niels van Renen is, die twintig meter  naast de goal van Ten Rouwelaar geposteerd staat. Twee minuten later trappen we met veel opportunisme een bal de diepte in. Hutten gaat er achteraan, maar lijkt in een kansloos gevecht met twee verdedigers verzeild te raken. Gelukkig is één van die verdedigers zo dom Hutten aan zijn shirt te trekken. Scheidsrechter Kamphuis fluit voor penalty. Roel Janssen legt de bal neer. Even maken we ons zorgen wanneer Gökhan Lekesiz zich naar een positie beweegt van waaruit een aanloop naar de bal alleszins mogelijk is. Maar gelukkig maakt Lekesiz verder geen aanstalten daartoe. Janssen legt aan en schiet hard in de linkerhoek: 28ste minuut, 1-1.

Janssen schiet de penalty feilloos binnen……

…en juicht met de man die ‘m versierd heeft.

De achterstand is dus snel weggepoetst. Maar niet voor het eerst dit seizoen helpen we de tegenstander vervolgens zelf in het zadel. Doordat we teveel tijd nemen, lijden we knullig balvelies op het middenveld. Daarna gaat er een steekpass recht door het centrum, waarmee onze verdediging in één klap helemaal is uitgespeeld. Na een breedtepass heeft Ars daarna geen moeite om zijn tweede binnen te schieten: 32ste minuut, 1-2.

Na die tweede tegentreffer gaat het allengs minder met Fortuna. Was het spel in balbezit het eerste half uur nog redelijk, in het vervolg van de wedstrijd verzandt het vooral in moeizaam geploeter in een veel te laag tempo. NAC laat zich terugzakken en maakt de ruimtes op het middenveld klein; wij weten ons daarmee geen raad. Tot de extra tijd van de eerste helft gebeurt er eigenlijk niets meer dat het vermelden waard is. Dan wordt NAC weer even wakker. In de eerste minuut van de toegevoegde tijd laat Janssen zich wel heel simpel wegzetten door Ars. Die gaat vervolgens na een tackle van De Regt tegen de grond. Gelukkig voor ons ziet Kamphuis er geen penalty in. Even later komen we nog een keer goed weg, wanneer Kaya een onschuldige bal loslaat. Tot opluchting van onze goalie kan de tegenstander niet profiteren van zijn onachtzaamheid en rolt de bal alsnog in zijn handen.

Pretty in pink: Youri Loen

1-2 bij rust, nog steeds voldoende perspectief op een positief resultaat vandaag. In de rust zien we tot ons groot genoegen dat in de jeugdopleiding van de club het veel onderschatte mentale aspect meer dan voldoende aandacht krijgt. De jeugdspelers worden collectief blootgesteld aan iets wat alleen maar een horror experience genoemd kan worden. Zij moeten elftal na elftal de gang maken langs tribunes gevuld met sadistisch aangelegde supporters die er een duivels genoegen in scheppen jonge spelers uit te fluiten en te beschimpen. De jeugd loopt met lood in de schoenen langs het veld, sommigen van de junioren vallen op het einde van de helletocht gebroken in de armen van hun elftalleider. Een harde, maar noodzakelijke oefening, want deze jongens kunnen niet vroeg genoeg voorbereid worden op het niets en niemand ontziende cynisme dat heerst op de tribunes van het voormalig Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard.

De tweede 45 minuten zijn nauwelijks de moeite van het bekijken waard. Al na tien seconden ligt Ars geblesseerd op de grond, daarbij consequent uitvoering gevend aan het tactische meesterplan van Robert Maaskant. Dat tactische meesterplan komt er kort gezegd op neer dat je vanaf de eerste seconde na het bereiken van een voorsprong ophoudt met voetballen en in plaats daarvan begint met vertragen en tijdrekken. Scheidsrechter Kamphuis trapt in alle opzichtige trucjes en laat de NAC-spelers begaan. Het is echter maar de vraag of een kordater optreden van de scheidsrechter veel geholpen had. Onze eigen spelers lijken het namelijk ook allemaal wel best te vinden.

De Regt grijpt in

Vorig seizoen kwam NAC bijna op de koffie toen het als gelouterde eredivisionist op dezelfde manier een bekerwedstrijd wilde uitspelen. Toen had Fortuna met een agressieve benadering bijna succes, maar ging het uiteindelijk ten onder tegen een kwalitatief veel betere tegenstander. Vandaag is dat kwaliteitsverschil veel kleiner, maar kan of wil Fortuna de benodigde agressie niet opbrengen. We spelen in een verschrikkelijk laag tempo, zetten veel te weinig druk op de tegenstander en permitteren ons ook nog eens heel veel slordige passes.

Beide ploegen verschijnen in de tweede helft amper voor de goal van de tegenstander. NAC krijgt één grote kans na balverlies op de middenlijn van Mares, maar het schot wordt bij de eerste paal goed gered door Kaya. Fortuna gaat mee in het trage tempo van NAC en lijkt pas de laatste twintig minuten enig gevoel van urgentie te krijgen. Er wordt iets meer getracht de goal van de tegenstander te vinden. Pas in de 77ste minuut leidt dat tot een eerste gevaarlijk moment voor het doel van Ten Rouwelaar.  Een voorzet van Joeri Schroyen is op maat voor de inlopende Lekesiz, maar kan door een NAC-verdediger bij de eerste paal over de doellijn getrapt worden. De daaropvolgende corner van Jordie Briels verdwijnt vervolgens aan de andere kant over de zijlijn. Van dat soort momenten zou ik er talloze kunnen opnoemen en alle spelers bezondigen zich er in meer of mindere mate aan. Het aantal echte kansen blijft voor ons uiteindelijk op nul staan, tenzij we een schot voorlangs van Youri Loen toch mee willen rekenen.

Kaya wil ook wel eens een goal maken

In blessuretijd ontstaat er nog even enige opwinding wanneer een schot van Janssen na een vrije trap van Briels tegen de lat vliegt. Maar Briels heeft zijn vrije trap genomen voordat de scheidsrechter gefloten heeft. Wanneer hij het overdoet, vliegt de bal bij de tweede paal over de doellijn. Zo blijft het 1-2 en is de vijfde nederlaag in vijf wedstrijden in eigen huis een feit. Tegen Achilles werden we beide keren aan het slot van de wedstrijd overlopen, tegen Dordrecht en Volendam had een snelle tweede tegentreffer na een vroege achterstand beide keren het effect van een mokerslag. Vandaag is van zo’n ongelukkig wedstrijdverloop geen sprake en was een nederlaag absoluut te vermijden geweest. Maar terwijl er nog alle kansen liggen tegen een ploeg die onder druk kwetsbaar is, legt Fortuna een slappe tweede helft met zouteloos voetbal op de mat. Alsof de trainer er voor honderd procent in geslaagd is zijn eigen bezieling op de spelers over te brengen.