Na twee geplande oefenduels die werden afgelast heeft Fortuna Sittard vanmiddag een eerste keer de degens met een tegenstander kunnen kruisen. In het Midden-Limburgse Nederweert-Eind nam Fortuna een 1-0 voorsprong, maar kon die niet vasthouden en incasseerde in de tweede helft de gelijkmaker. Maar hey, het is maar voorbereiding en dat is hoogstens een indicatie voor hetgeen nog gaat komen…


17 juli 2021

Aardige ouverture

Fortuna Sittard 1 K. Beerschot AV 1

Doelpuntenmakers: 13. Baghdadi 1-0, 89. Dom 1-1.
Opstelling: Van Osch (46. Dornebusch); Van Beijnen (46. Rota), Angha (25. Hogervorst (74. Musaba)), Janssen (64. Çakır), Pluijmen (46. Cox); Tekie (46. Flemming), Verlinden (46. Ugur), Baghdadi (46. Ferati), Musaba (46.Hansson); Polter (46. Seuntjens), Kastrati (46. Sambou).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Hensgens.
Geel (Fortuna): Kastrati.
Rood (Fortuna): Flemming.

Terwijl de regering zich achter de oren krabt vanwege het hoge aantal Nederlanders die positief testen op COVID-19 en bij de inwoners van het Limburgse Heuvelland het besef komt hoe rampzalige de gevolgen zijn van de wateroverlast van afgelopen week, trapt de selectie van Sjors Ultee een eerste balletje. Nadat een speler positief testte op COVID-19 zag Ultee oefenduels met MVV Maastricht en OHL in rook opgaan. Maar vanmiddag is het dan zover: K. Beerschot AV verlaat Het Kiel en neemt de bus naar d’Ind-j (zoals Nederweert-Eind in de volksmond wordt genoemd).

Klokslag 16.00 uur trappen beide elftallen af voor 90 enerverende minuten. Supporters kunnen hoogstens via YouTube meekijken, want het duel wordt achter gesloten deuren gespeeld. Terwijl her en der clubs op sociale media met fans pronken die eindelijk weer in het stadion aanwezig mogen zijn, trekt Fortuna zich niks van de mensen aan die de club in Corona-tijden door dik en dun zijn blijven steunen, waarmee haar imago als familieclub een fikse knauw krijgt. Hoedan ook, Fortuna is erg terughoudend met het toelaten van ‘buitenstaanders’ en prefereert het creëren van een ‘bubbel’.

Voor mij persoonlijk is het extra jammer dat we niet welkom zijn op sportpark ‘Op de Hooven’, omdat mijn achterneefje Bren één van de sterkhouders is van RKVV Eindse Boys J09-1. Hij had zich vast vergaapt aan de saves van Yanick van Osch of de dribbels van Tesfaldet Tekie. Of zich geïrriteerd aan het lompe gedrag van ‘De Kielse Ratten’.


Lisandro Semedo en Ben Rienstra worden een hart onder hun riem gestoken

Fortuna begint in een soort van mix tussen basisspelers en jonge talenten aan de wedstrijd. In ieder geval zijn Lisandro Semedo en Ben Rienstra afwezig. Semedo raakte afgelopen zwaar geblesseerd aan zijn enkel en is inmiddels geopereerd aan zijn gewricht. Rienstra heeft helemaal nog niet meegetraind. Tijdens medische testen zijn onregelmatigheden van zijn hart aan het licht gekomen en het is onduidelijk of hij zijn carrière wil of kan voortzetten.

Vooral de middenveld metronoom wordt ontzettend gemist, want Rienstra bepaalde het ritme van het elftal. Maar ook aanvallend heeft Fortuna een veer moeten laten, met de rushes van Semedo vanaf de rechterflank. daar mag nu testspeler Samy Baghdadi zich bewijzen. De Maghrebijn heeft een verleden bij de jeugdreeksen van AS St. Etienne en speelde afgelopen seizoen voor Racing Club de Grasse, uitkomend in National 2, de Franse vierde klasse.


Samy Baghdadi mag zich bewijzen

En Baghdadi laat zich na een klein kwartier meteen opmerken als hij een afgeslagen bal via een stuit achter de Kielse doelman Mike van Hamel trapt: 1-0. Fortuna heeft het beste van het spel en drukt Beerschot ver terug op eigen helft. Aan Sittardse zijde probeert vooral Thibaud Verlinden zijn kans te grijpen, nu Rienstra afwezig is.


Buffelen met Thibaud Verlinden

Grote tegenvaller is het uitvallen van Martin Angha. De centrale verdediger loopt een blessure op, waardoor Stijn Hogervorst zijn debuut voor de hoofdmacht mag maken. Het zorgt voor een acuut probleem acheraan, want doordat Dario van den Buijs is teruggekeerd naar de tegenstander van vanmiddag en ook Rienstra achteraan niet kan depanneren, blijft alleen Roel Janssen nog over.


Martin Angha moet eruit

Na een klein half uur denkt Fortuna op een dubbele voorsprong te komen. Verlinden ziet Arian Kastrati vrijstaan en trapt de bal bijna op het hoofd van de Sittardse Kosovaar. Niet veel later test Verlinden Van Hamel nog een keer, maar de doelman is op zijn post.


Fraaie Main Stand van RKVV Eindse Boys

Maar niet alleen Verlinden is aanwezig, ook Kastrati vecht voor zijn kans. In de voorbereiding liggen er voor iedereen kansen en is dit het moment je te tonen.


Truitje-trek tussen Arian Kastrati en Mike van Hamel

Tijdens een fel luchtduel zoekt Kastrati de doelman van Beerschot op en trekt hem aan zijn trui. Net als in het ijshockey moet je van doelmannen afblijven en dat wordt Kastrati dan ook duidelijk gemaakt.


Frédéric Frans roept Arian Kastrati tot de orde

Als spelers van Beerschot verhaal gaan halen, springt Sebastian Polter tussen beide. Daar waar enkele jaren geleden Christopher Braun deze rol op zich nam, sust nu Polter alle relletjes.


Richie Musaba is Fortuna’s nummer 2 op de positie van Zian Flemming

Terwijl de score hoger had moeten uitvallen gaat Fortuna met een 1-0 voorsprong de rust in. Tijdens de rust wisselt Ultee iedereen behalve kapitein Roel Janssen en de reeds ingevallen Hogervorst. Voor de rest van de starters zit de wedstrijd erop.


Goudhaantje Tesfaldet Tekie is er ook nog altijd

Na de rust gaat Fortuna onverdroten door met voetballen. In de spits zijn Polter en Kastrati vervangen door Emil Hansson en Bassala Sambou en die tandem probeert meteen het doel van Beerschot onder vuur te nemen. De toon is gezet!


Stipe Radić begraaft Bassala Sambou

Na een uur neemt Mats Seuntjens het heft in handen. Hij dribbelt enkele Kielse verdedigers, maar zijn schot gaat net langs de verkeerde kant van de paal. je zou zo onderhand gaan denken dat het tijd wordt de score verder uit te diepen!


Mats Seuntjens is domweg ongrijpbaar!

Naast Seuntjens tonen ook George Cox en Zian Flemming hun klasse, maar schoten missen hun doel. Flemming daarentegen toont ook een mindere kant als hij Ayrton M’Boko een drijver op zijn pruik geeft en een rode kaart ontvangt.


Zian Flemming moet eraf

Naast een rode kaart moet Fortuna ook nog een tegentreffer incasseren als Joren Dom de bal in de kruising van Felix Dornebusch ramt. En zo komt een tumultueus duel ten einde. Fortuna had het beste van het spel, terwijl K. Beerschot AV één week voor de start van Jupiler Pro League staat. Winst had er zeker ingezeten, maar incasseert een rode kaart en een tegentreffer in de slotfase.


Auseinandersetzung in d’Ind-j

Op naar de volgende oefenduels!

Michel Hennen