Toen Tini Ruijs bij zijn aantreden na de winterstop een plaats bij de play-offs tot doel stelde, waren er maar weinigen die dat serieus namen. Met negentig minuten op de klok in de laatste wedstrijd van de competitie staat Fortuna echter wel degelijk in de play-offs. De ploeg van Ruijs is grote delen van de wedstrijd veel sterker dan directe concurrent Go Ahead en moet alleen nog de blessuretijd overleven. Nog geen minuut later valt de even onverdiende als dodelijke tegentreffer, waardoor Fortuna in extremis de play-offs misloopt. De doelstelling is niet gehaald. Wat rest, is naast de teleurstelling veel waardering voor de manier waarop Fortuna zich dit seizoen ontwikkeld heeft. En hoop dat er een fundament is gelegd waarop de komende jaren verder kan worden gebouwd aan de groei van de club. Al moeten daarvoor natuurlijk wel de juiste mensen aan het roer blijven staan.

27 april 2012

Uitstekend Fortuna vergeet zichzelf te belonen

Fortuna Sittard 1 Go Ahead Eagles 1
Doelpuntenmakers: 42. Schreurs 1-0, 90. Heerkens 1-1.
Opstelling: Wintjens; Geenen, Usta, Dreesen (76. Šećerović), Schroyen; Voorn, Scheelen (61. Ricksen), De Boer; Schreurs (80.Wagemakers), Hoesen, Van Zaanen.
Toeschouwers: 9.621
Scheidsrechter: Wegereef.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Voor het derde jaar op rij staat er op de slotdag van de competitie nog wat op het spel voor Fortuna. Dit keer is de spanning echter heel wat aangenamer dan de afgelopen twee seizoenen, toen het ging om degradatie uit de eerste divisie en daardoor een zeer waarschijnlijk einde aan het bestaan van de club. Fortuna heeft zich binnen een jaar ontwikkeld van geheide degradatiekandiaat tot middenmotor en zich vanavond zelfs kwalificeren voor de play-offs. Voor een club die sinds de degradatie naar de eerste divisie in negen seizoenen nooit verder is gekomen dan een vijftiende plaats, zou die kwalificatie inderdaad een succes mogen heten. Die kans op succes heeft de afgelopen dagen het nodige enthousiasme losgemaakt: er zitten vanavond ruim negenduizend toeschouwers op de tribunes van de Trendwork Arena.

Van de vier clubs die in de race zijn voor de twee resterende plaatsen in de play-offs, heeft Fortuna de slechtste uitgangspositie. De ploeg van Ruijs heeft vanavond maar één opdracht: winnen. Voor tegenstander Go Ahead zou een gelijkspel eventueel kunnen volstaan. De Eagles zijn in dat geval echter net als wij afhankelijk van de resultaten van MVV en Dordrecht. In vergelijking met vorige week heeft Ruijs zijn elftal op één plaats gewijzigd: Rick Geenen staat na een sterke invalbeurt tegen Eindhoven in de basis, Fernando Ricksen begint op de bank.

Fortuna begint voortvarend aan de wedstrijd. Al na vijf minuten krijgt Rowin Van Zaanen een hele grote kans. Danny Hoesen laat zich terugvallen naar het middenveld en speelt in de draai een diepe bal naar van Zaanen. Die komt vrij voor doelman Van der Vlag, maar moet met zijn rechterbeen schieten. Dat gaat te langzaam en te zacht, waardoor een verdediger het schot kan kraken. Na die grote kans volgt een rommelige fase, waarin Fortuna weliswaar meer balbezit heeft, maar weinig kansen weet te creëren. Na een kwartier weet Fortuna echter steeds vaker de ruimte in de verdediging van de Eagles te vinden. Met name Hoesen blijkt vrijwel onbespeelbaar voor zijn tegenstanders. Het levert hem twee kleine kansen op. Zijn eerste schot gaat hoog over, zijn tweede schot, na een fraai combinatie met Geenen en Schreurs, wordt met moeite gepareerd door de keeper.

De twee kansen voor Hoesen vormen de inleiding tot een sterke fase waarin Fortuna de Eagles regelmatig zoek speelt. Van Zaanen neemt de bal aan op de middenlijn en begint aan een rush. Schreurs neemt met een loopactie twee verdedigers mee, zodat Van Zaanen verder kan soleren richting strafschopgebied. Deze keer kan hij de bal wel met links inschieten, maar zijn schot eindigt recht tegen Van der Vlag aan. Een paar minuten later noteren we volgende grote kans. Hoesen neemt een diepe bal van Usta knap aan. Met Bus in zijn rug laat hij zich terugvallen naar de rand van het strafschopgebied en geeft vervolgens een puntgave voorzet op Scheelen, die goed inkopt, maar de lat raakt. Tussendoor zien we ook nog een paar kleinere kansen.

Intussen doen de Eagles amper van zich spreken. Behalve Joey Suk, die veel te hard en met gestrekt been een duel ingaat, maar daarvoor niet bestraft wordt, onderscheidt alleen Houtkoop zich. De naar rechts uitgeweken linksbuiten probeert het met een afstandsschot, dat maar net naast de goal van Wintjens gaat. Het mag gelden als een waarschuwing voor Fortuna. Het wordt zo langzamerhand tijd dat we zelf eens gaan scoren. We zitten inmiddels vlak voor rust. Fortuna is bouwt met tien man op de helft van de Eagles aan een aanval. Dreesen krijgt de bal in de middencirkel aangespeeld. Hij opent met een voorzet op Van Zaanen, die aan de linkerzijlijn geposteerd staat. Van Zaanen neemt de bal goed aan en omspeelt zijn directe tegenstander. Vervolgens levert hij een uitstekende voorzet af op een meter of acht voor de goal van de Eagles. De voorzet gaat over twee Eagles-verdedigers heen en de keeper blijft voor de lijn staan. De inlopende Schreurs heeft de bal voor het inkoppen en faalt niet: 1-0.

Met die volledig verdiende voorsprong gaan we de rust in. De tussenstand in Helmond is ook gunstig: Dordrecht staat achter, bij deze standen kwalificeert Fortuna zich voor de play-offs. We mogen er echter vanuit gaan dat de Eagles in de tweede helft uit een ander vaatje gaan tappen. Calderwood brengt in ieder geval een extra aanvaller in de persoon van Fachtali, specialist in het stelen van allerhande zaken waaronder wedstrijdpunten. Go Ahead speelt inderdaad ook een stuk offensiever. Maar in eerste instantie lijkt vooral Fortuna daarvan te profiteren. Doordat Go Ahead verder naar voren speelt en bovendien vaker een verdediger naar het middenveld laat doorschuiven, ontstaat er steeds meer ruimte.

Maar zoals vaker dit seizoen weet Fortuna die ruimte eigenlijk niet optimaal te benutten. De counters worden vaak te gehaast uitgevoerd, spelers kiezen niet altijd goed positie en regelmatig worden vrijstaande spelers helemaal over het hoofd gezien. Zo besluit Hoesen na opnieuw een fraaie rush vanuit een moeilijke hoek te schieten, terwijl Van Zaanen na een breedtepass de bal voor het inschieten had gehad. Bovendien moeten we na een kwartier in de tweede helft noodgedwongen onze spelverdeler wisselen. Joey Suk gaat voor de tweede keer met gestrekt been een duel in en raakt niet alleen de bal, maar ook zijn tegenstander. Scheelen wordt weliswaar nog opgelapt, maar moet een paar minuten later het veld ruimen. De zoals gebruikelijk erg pedant leidende Wegereef ziet overigens opnieuw geen reden Suk te bestraffen.

Ricksen vervangt Scheelen, maar kan niet de gewenste rust in de ploeg brengen. Go Ahead begint nu meer aan te dringen en krijgt ook enkele kansen. Fachtali draait handig van zijn tegenstander weg en haalt daarna hard uit. Wintjens weet de bal met pijn en moeite te keren, de rebound wordt door Kolder hoog over geschoten. In het stadion is het inmiddels erg stil geworden door het slechte nieuws uit Helmond, waar Dordrecht gelijk heeft gemaakt. Op het veld gebeurt er intussen niet heel veel. Fortuna is niet in staat de bal langere tijd in de ploeg te houden en zet zichzelf daarmee nodeloos onder druk. Aan de andere kant oogt het aanvalsspel van Go Ahead machteloos.

In het vervolg van de wedstrijd moet Fortuna nog twee spelers geblesseerd naar de kant halen. Voor Dreesen en Schreurs komen Šećerović en Wagemakers. Ricksen neemt de plaats van Dreesen achterin over, de twee invallers moeten ons middenveld versterken. Op de tribunes sijpelt goed nieuws uit Helmond door. Dordrecht is opniew op achterstand gekomen, na Grabovac heeft nu ook Emmo Güvenc ons een goede dienst bewezen. We naderen langzamerhand de slotminuten van de wedstrijd. Bij een chaotische situatie aan de achterlijn raakt Wintjens de bal als laatste aan. Volgens de grensrechter doet hij dat pas achter de lijn. Hij vlagt gedecideerd voor doeltrap. Wegereef heeft vanuit het veld kennelijk beter zicht en geeft een hoekschop.

Die hoekschop wordt afgeslagen, we zittten intussen in blessuretijd. Er worden tot verontwaardiging van het publiek vier minuten bijgetrokken. We zijn amper begonnen kond te doen van onze verontwaardiging, of het noodlot slaat toe. Uit de afgeslagen hoekschop mag Go Ahead ingooien. Wagemakers verliest vervolgens het duel van Kolder, die met een voorzet in het strafschopgebied komt. Zo’n beetje op de elfmeterpunt wint Heerkens het kopduel van Ricksen. Wintjens rekent niet op een bal die verlengd wordt naar de verre hoek en reageert een fractie van een seconde te laat: 1-1.

De gelijkmaker treft Fortuna als een mokerslag. Een deel van de spelers ligt uitgeteld op het veld, terwijl de spelers van Go Ahead feestvieren bij het uitvak. In het restant van de blessuretijd krijgt Fortuna geen kansen meer. De play-offs zijn ons door een moment van onachtzaamheid door de vingers geglipt. De uitschakeling is op basis van deze wedstrijd en van de hele tweede seizoenshelft onverdiend en bijzonder bitter door het moment waarop de tegentreffer valt. Spelers en supporters zijn een paar minuten muisstil, daarna klatert het verdiende applaus van de tribunes voor de spelers. We hebben na jaren van ellende eindelijk eens een seizoen meegemaakt waarin we hebben kunnen genieten van Fortuna.

De play-offs zaten er net niet in, maar belangrijker is dat we ons eindelijk hebben ontworsteld aan de eeuwigdurende misère aan de onderkant van de ranglijst. We hebben de weg naar boven ingeslagen, nu is het zaak die weg te blijven volgen. Gezien het succesvolle aankoopbeleid van het afgelopen jaar lijkt het mij dat er niet veel hoeft te veranderen in het technische beleid van de club. Uitspraken van Tini Ruijs na afloop van de wedstrijd wijzen helaas in een andere richting. Voor zo’n koerswijziging kan ik, zonder overigens alle ins en outs te kennen, niet veel begrip opbrengen. Onrust rond het technisch beleid is het laatste wat de club nu kan gebruiken. Ik wens het bestuur en de algemeen directeur hierin dan ook veel wijsheid toe.